توجه داشته باشید در هیچ مرحله ای نیاز به حضور تمام ورثه نیست و لازم نیست همه ورثه در سامانه ثنا ثبت نام کرده باشند و یا همه به وکیل وکالت دهند و یا همه ورثه به یکی از وراث وکالت دهند.
انحصار وراثت ویا گواهی انحصار وراثت گواهی است که از طرف شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی صادر میشود و در آن قید میشود که وراث متوفی منحصر به چه کسانی هستند و میزان سهم الارث آنها بر اساس قانون تعیین میشود
بهترین وکیل انحصار وراثت کسی است که با آگاهی کامل از قوانین بتواند بهترین و سریع ترین راه را برای رسیدن به هدف موکل خویش انتخاب کند ، بهترین بودن وکیل دفتر وکالت و مشاوره حقوقی فانوس ازکسی پوشیده نیست حتی رقبای ما هم به این امر واقف هستند.
آنچه از متوفی به عنوان دارایی و مال و اموال و بدهی برای وراث بر جای می ماند به نام ترکه از آن یاد می شود منظور از ترکه دارایی مثبت و دارایی منفی است و فقط دارایی مثبت به ورثه می رسد و دیون و بدهکاری متوفی به ارث نمی رسد مگر اینکه مال از متوفی به جا مانده باشد و بتوان آن دیون را از آن اموال پرداخت کرد در واقع باید قبل از تقسیم ترکه نسبت به پرداخت دیون اقدام کرد.
وکیل انحصار وراثت توضیح می دهد، اخذ گواهی انحصار وراثت که از طرف شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی صادر می شود و مشخص می کند وراث قانونی متوفی چه کسانی هستند و میزان سهم الارث ایشان از ما ترک چه مقدار خواهد بود
اخذ انحصار وراثت محدود ۷روز و انحصار وراثت نامحدود ۴۰روز زمان می برد.
وکیل گواهی انحصار وراثت توضیح می دهد،برای اخذ گواهی انحصار وراثت باید ابتدا به دفاتر خدمات قضایی مراجعه شود پس از ثبت نام در سامانه ثنا کدی به شما داده می شود سپس ارجاع داده می شوید به شورای حل اختلاف صالح در این امر که شورای حل اختلاف محل اقامت متوفی است.
حقوق و دیون متعلق به ترکه میت:
وکیل تحریر ترکه بیان می دارد که بر طبق ماده ۸۶۹ قانون مدنی:
۱. قیمت کفن و دفن میت و حقوقی که متعلق است به اعیان ترکه
۲. دیون و واجبات مالی متوفی
۳. وصایای میت تا ثلث ترکه بدون اجازه ورثه و زیاده بر ثلث با اجازه آن ها
۴.دیون و حقوقی که بر عهده متوفی است بعد از هزینه کفن و دفن و تجهیز میت و سایر هزینه های ضروری ازقبیل حفظ و اداره ترکه باید از ترکه داده شود.
وکیل گواهی انحصار وراثت بیان می دارد که فقط در صورتی زن و شوهر از یکدیگر ارث می برند که طلاق رجعی باشد و فوت یکی از طرفین در عده طلاق رجعی باشد در این صورت از یکدیگر ارث می برند.
هر شخصی که خودش را بیمه عمر کند با توجه به اینکه بیمهعمر یک قرارداد بین فرد فوت شده و شرکت بیمه است هر شخصی می تواند طبق همان قرارداد مشخص کند که نحوه تقسیم بیمه عمر به چه صورت باشد و اینگونه نیست که مانند ماترک و اموال متوفا پسر دو سهم و دختر یک سهم ببرد در صورتی که این موضوع مشخص نشده باشد هر کدام از پسر و دختر به طور مساوی سهم می برند .
با توجه به اینکه پرونده های مربوط به ارث و مالیات بر ارث مشکلات عدیده ای که این موضوع را تحت تاثیر قرار می دهد بسیار است زیاد شنیده می شود که ورثه می گویند برادران در زمان حیات پدر سهم خویش را گرفته اما الان که زمان تقسیم ارث است دوباره می خواهد سهم ببرد در پاسخ به این سوال تکراری باید بگوییم که هر فردی اگر در زمان حیات خودش هر یعنی به فرزندانش بدهد تاثیری در تقسیم ماترک نخواهد داشت و آن فرد در زمان انحصار وراثت نیز سهم خودش را خواهد برد.
وکیل گواهی انحصار وراثت توضیح می دهد، هریک از وراث و هم چنین هر شخص دیگری که بتواند ثابت کند در ماترک متوفی ذینفع است می تواند صدور گواهی انحصار وراثت را درخواست کند.
وکیل اخذ گواهی انحصار وراثت توضیح می دهد، مطابق ماده ۸۶۲ قانون مدنی وراث به ۳طبقه تقسیم شده است که با بودن حتی یک نفر از طبقه اول یا بالاتر هیچ ارثی به طبقات دیگر نمی رسد و فقط همسر متوفی زن یا شوهر شخص فوت شده است که نسبت به سهم خود در همه طبقات با دیگران ارث خواهد برد.
در صورتی که گواهی فوت یا هر یک از مدارک لازم مثل شناسنامه متوفا یا شناسنامه وراث مفقود شده باشد یکی از وراث و یا وکیل آنها می توانند از اداره ثبت احوال محل فوت متوفا استعلام و المثنی آن مدارک را تهیه نمایید.
کسانی که می خواهند از خارج از کشور برای انحصار وراثت وکالت دهند چه اقدامی باید انجام دهند ؟
این افراد برای اعطای وکالت باید اقدام به ثبت وکالتنامه نمایند که از دو طریق می توانند این عمل را انجام دهند یکی از طریق سامانه ثنا و دیگری سامانه میخک این مهم امکان پذیر شده است در این خصوص می توانید برای دریافت اطلاعات بیش تر با وکیل متخصص مشاوره نمایید.
چه افرادی طبق قانون کشور ایران می توانند اقدام به دریافت گواهی انحصار وراثت نمایند ؟
طبق قوانین وکیل قانونی هر کدام از طرفین می توانند اقدام به دریافت انحصار وراثت نمایند و هم چنین فرد موصی له یعنی کسی که فرد متوفا در زمان حیات خود اموالی را به او منتقل کرده یا وصیت به نفع او شده است و هم چنین فرد وصی که به واسطه وصیت شخص متوفا ارث ببرد و هم چنین طلبکار متوفا برای اینکه بتواند به ورثه متوفا مراجعه کند و حق خویش را بگیرد می تواند اقدام به دریافت انحصار وراثت نماید و در آخر وراث سببی و نسبی متوفا می توانند اقدام به دریافت انحصار وراثت نمایند.
هر چند پاسخ به این سوال طولانی است اما سعی میکنیم به طور خلاصه بگوییم که اقدام بعدی پس از دریافت گواهی انحصار وراثت از شورای حل اختلاف مراجعه به اداره دارایی برای پرداخت مالیات بر ارث است که به طور مفصل در مقاله ای جداگانه به توضیح آن پرداخته شده است.
در صورتی که بین اموال متوفا وصیت نامه ای پیدا شود تکلیف چیست ؟ در صورتی که بین اموال متوفا وصیت نامه ای پیدا شود که متوفا تا ۱/۳ اموال خودش را منتقل کرده باشد برای گرفتن گواهی انحصار وراثت ارایه آن لازم است اما سوال عده ای این است که اگر متوفا در زمان حیات خویش وصیت به طور شفاهی نموده باشد تکلیف چیست ؟
پاسخ به. این سوال را فارغ از مسایل شرعی بخواهیم بدهیم این موضوع در قانون قابل ترتیب اثر نخواهد بود زیرا چیزی باید به دادگاه ارایه شود که محکمه پسند باشد و وصیت شفاهی قابل اعتماد و اعتبار نزد قاضی نیست اما از لحاظ اخلاقی و شرعی عمل به آن بهتر است ولی از نظر قانونی هیچ مسولیتی را برای کسی ندارد .
در صورتی که فردی در خارج از ایران فوت کرده باشد باید گواهی فوت ترجمه شده را به تاید سفارت ایران در کشوری که در آن سکونت داشته برسانند و هم چنین برای وکیل انحصار وراثت متخصص ارسال کنند تا او بتواند اقدامات اداری آن را انجام دهد
بله بدون انحصار وراثت هیچ اداره و ارگانی شما را به عنوان ورثه به رسمیت نمی شناسند و هم چنین فقط و فقط وراث با این گواهی قابل تشخیص هستند شاید عده ای بگویند پس شناسنامه چیست اگر شناسنامه نشان دهنده هویت هر فردی است اما در هر حال طبق قانون برای مراجعه به ادارات دولتی و عمومی مثل شهرداری ها ارایه گواهی انحصار وراثت الزامی است .
ذکر نکردن تعمدی نام سایر وراث به هر دلیلی که باشد جرم کلاهبرداری است و هم چنین برای شهودی که استشهادیه را امضا کرده آمد در فرض سوانتی جرم شهادت کذب خواهد بود و درنهایت موجب شکایت و رسیدگی قضایی را در پی خواهد داشت .
اگر ورثه بخواهند نسبت به دریافت حقوق متوفا اقدام نمایند ارایه گواهی انحصار وراثت لازم است ؟
همانطور که بیان گردید ارائه گواهی انحصار وراثت در هر صورتی لازم است اما برای دریافت حقوق و مستمری متوفا ارائه گواهی انحصار وراثت محدود کفایت می نماید.
بهتر است برای اطلاعات بیش تر و دقیق تر به مقاله مراحل دریافت انحصار وراثت دفتر وکالت و مشاوره فانوس که با لینک رنگی مشخص شده مراجعه نمایید و در آن مقاله به طور دقیق و به ترتیب مراحل دریافت گواهی انحصار وراثت توضیح داده شده است .
در پاسخ به این سوال باید بگوییم هیچ نیازی به اعطای وکالت به یکی از ورثه نیست زیرا هر شخصی می تواند اقدام به دریافت انحصار وراثت نماید پس هر یک از وراث اگر بدانند از کدام شعبه شورای حل اختلاف آن گواهی اخذ شده می توانند با مراجعه به آن شعبه رونوشتی از گواهی صادر شده را نیز دریافت نمایند.
برای دریافت گواهی فوت یا گواهی انحصار وراثت هر یک از وراث می توانند به ترتیب با مراجعه به اداره ثبت احوال محل فوت متوفا یا شعبه شورای حل اختلافی که گواهی انحصار وراثت را صادر کرده است درخواست کپی برابر با اصل گواهی مذکور را مطالبه نماید و المثنی این مدارک صادر نمی شود بلکه کپی برابر با اصل با مهر شورا یا ثبت احوال تحویل هر یک از ذینفعان داده می شود.
در پاسخ به این سوال باید بگویم شاید نزد خود فکر کرده باشید این فرد شخصی است که یک موسسه حقوقی را تأسیس کرده و اطلاعات حقوقی کافی ندارد اما خیالتان را راحت کنیم وکیل دفتر وکالت و مشاوره حقوقی فانوس شخصی است که وکیل پایه یک دادگستری و پروانه تهران را دارد و شخصاً خودش پرونده ها را پیگیری می نماید نه اینکه مانند برخی از همکاران به وکلای کارآموز و آماتور بدهد و هر مدرکی که ناقص باشد از اداره ثبت احوال استعلام می نماید.
آیا نگرفتن انحصار وراثت جریمه و دیر کرد دارد پاسخ به این سوال منفی است هیچ کسی به دلیل دیر گرفتن یا نگرفتن گواهی انحصار وراثت جریمه نخواهد شد اما طبق قانون اگر کسی قبل از تاریخ ۹۵/۱/۱ فوت کرده باشد و در مدت ۶ ماه اظهارنامه مالیاتی توسط وراث داده نشود مشمول کمی جریمه خواهد شد نه به این منظور که گواهی را نگرفته بلکه به این منظور که اگر فردی فوت شود و به او ظرف ۶ ماه اظهارنامه مالیاتی را بدهند قانون برای این افراد به عنوان تشویق وسایلی را لحاظ کرده است مثلاً اگر در مدت یک سال از تاریخ فوت اظهارنامه مالیات بر ارث ثبت شود مشمول بعضی معافیت ها و بخشودگی ها خواهند بود که در صورت اطلاعات بیش تر می توانید با دفتر وکالت و مشاوره فانوس در ارتباط باشید.
سوال عده ای از عزیزان است که با دفتر وکالت و مشاوره فانوس تماس می گیرند و می پرسند شما این مبلغی را که نوشته آید برای همه مراحل و تقسیم ارث را هم شامل می شود در پاسخ باید بگوییم این مبلغ مذکور فقط برای دریافت گواهی انحصار وراثت که خودش ۴۰ روز زمان می برد البته این ۴۰ روز توسط وکیل دریافت می گردد و اگر توسط افراد عادی گرفته شود به ۸۰ روز هم می رسد اما تقسیم ارث در صورتی که شما بخواهید با حق الوکاله توافقی نیز انجام می گردد.
یکی از سوالات پر تکرار همین است برای حقوق و مستمری نیز دریافت انحصار وراثت الزامی است و اگر متوفا اموالی بالای ۵۰ میلیون نداشته باشد صرف گرفتن گواهی انحصار وراثت محدود کفایت می کند.
بله هر یک از وراث اگر به گواهی حصر وراثت اعتراضی داشته باشند می توانند آن را مطرح کنند و این گواهی قابل اعتراض است .
خیر باید بگوییم که تاخیر در پرداخت مالیات و اخذ گواهی حصر وراثت مقید به مدت نیست و هر زمان که بخواهید می توانید اقدام کنید و مشمول جریمه نمی شود مشروط به اینکه متوفی بعد از ۹۵/۱/۱ فوت کرده باشد .
پس از فوت فرد اموال قهری به وراث منتقل می شود اما اگر وراث می خواهند سهم الارث خود را مطالبه و در آن تصرف ویا هر اقدام حقوقی در مراجع قضایی و یا ادارات دولتی و دفاتر اسناد رسمی و بانک ها انجام دهند .
در مرحله نخست و قبل از هر اقدامی میبایست انحصار وراثت اخذ شود .
برخی از کاربران سوال می کنند مدت زمان برای اخذ گواهی انحصار وراثت چقدر است ؟ باید به این عزیزان بگوییم تا الان قانون مدت زمان خاصی را مشخص نکرده است و شما هر وقت بخواهید می توانید اقدام به اخذ گواهی انحصار وراثت بفرمایید و کاملا در دست خودتان است.
یکی از مدارک لازم برای اخذ گواهی حصر وراثت استشهادیه محضری است به این صورت که ۳نفر از کسانی که وراث متوفی را می شناسند در یکی از دفاتر اسناد رسمی حاضر و با پر کردن فرم مخصوص استشهادیه که معمولا دفاتر اسناد رسمی به صورت آماده دارند گواهی می کنند.
وکیل گواهی انحصار وراثت توضیح می دهد، برای گرفتن گواهی انحصار وراثت نامحدود ۴۰روز کاری و برای گرفتن گواهی انحصار وراثت محدود ۷روز کاری زمان لازم است که دریافت گردد. توصیه می شود نکات مهم انحصار وراثت را هم مطالعه بفرمایید.
حصر وراثت نامحدود:در صورتی که ارزش ماترک متوفی بیش از پانصد میلیون ریال باشد شورای حل اختلاف گواهی حصر وراثت نامحدود صادر می کند که در این مورد میبایست نشر آگهی صورت بگیرد و از زمان نشر آگهی ۳۲روز باید بگذرد.
حصر وراثت محدود:در صورتی که ارزش ما ترک متوفی کم تر از پانصد میلیون ریال باشد شورای حل اختلاف حصر وراثت محدود صادر می کند و در این مورد احتیاج به نشرآگهی نمی باشد.
در صورتی که متوفی قبل از سال ۹۵فوت شده باشد ارائه گواهی تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارث از اداره دارایی آخرین محل اقامت متوفی لازم می باشد اگر متوفی بعد از سال ۹فوت نموده باشد ضرورت ارائه گواهی مالیاتی از بین رفته و ارائه چنین مدرکی همراه با مدارک درخواست گواهی انحصار وراثت دیگر لازم نیست.
باید بگوییم که نگران این موضوع نباشید چرا که این امر از طرف احدی از وراث و یا اعطای وکالت از ناحیه ایشان به ما میسر می شود و نیازی به حضور تمامی وراث نمی باشد.
وکیل گواهی انحصار وراثت توضیح می دهد،با فوت هر شخصی رابطه آن شخص با اموالش قطع می گردد و اداره آن اموال به طور غیر ارادی به وراث متوفی می رسد و وراث برای اینکه بتوانند دخل و تصرفی در اموال داشته باشند ابتدا باید گواهی حصر وراثت دریافت کنند اولین کاربرد گواهی انحصار وراثت اختیار یافتن وراث در اداره اموال متوفی است .
برای اخذ انحصار وراثت قبل از هر چیزی وراث باید استشهادیه تهیه کنند که ۳نفر در دفتر اسناد رسمی حاضر شده و فرم مخصوص استشهادیه را تکمیل می نمایند و سپس باید مشخص کنند انحصار وراثت محدود می خواهند یا نامحدود
حصر وراثت محدود برای کسانی است که دارایی آنان کم تر از ۵۰میلیون تومان است بعد از تعیین این موضوع هریک از وراث خودشان یا با اعطای وکالت به وکیل خوب دادگستری مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی نموده و نسبت به ثبت دادخواست اقدام می نمایند.
اگر متوفی اموالی نداشته باشد یا ورثه ای نداشته باشد که بخواهند در اموال متوفی تصرفی کنند یا حتی اگر ورثه ای باشد اما قصد دخل و تصرفی در اموال متوفی را نداشته باشند نیازی به اخذ حصر وراثت نیست اما برای انجام هریک از امور نام برده وراث باید اقدام به اخذ انحصار وراثت نمایند.
فقط مبلغ ۲۰۰هزار تومان در دفتر خدمات الکترونیک قضایی پرداخت می شود.
۱.طبقه اول
۲.طبقه دوم
۳.طبقه سوم
۱) پدر و مادر ، اولاد ، اولاد اولاد
۲) اجداد و برادر و خواهر و اولاد آن ها
۳) اعمام و عمان و اخوال و حالات و اولاد آن ها
۱) زوجه
۲) زوج
اگر برای متوفی اولاد یا اولاد اولاد نباشد هر یک از پدر و مادر در صورت انفرادی تمام ارث را می برند ، اگر پدر و مادر متوفی هر دو زنده باشند مادر یک سوم و پدر دو سوم می برد اگر برای متوفی اولاد یا نوه از هر درجه که باشد موجود نباشد اگر پدر و مادر هر دو زنده باشند ولی مادر حاجب داشته باشد یک ششم از ترکه متعلق به مادر است ، منظور از حاجب یعنی شخصی از طبقات دیگر که میزان سهم الارث مادر را کمتر می نماید.
اگر دختر فرزند منحصر باشد به همراه پدر و مادر متوفی نصف ترکه را خواهد برد و مابقی با توجه به میزان سهم الارث پدر و مادر متوفی بین آنها تقسیم می شود ، اگر متوفی دو دختر یا بیش تر داشته باشد دختران دو سوم ترکه را به ارث می برند.
اگر فرزند متوفی پسر باشد چنانچه پسر منحصر یا متعدد باشد به همراه پدر و مادر متوفی همگی در طبقه اول قرار دارند ارث می برند به این صورت که سهم پدر و مادر متوفی یک سوم و مابقی به قرابت به فرزند پسر می رسد که به تساوی بین خودشان تقسیم می کنند در صورتی که متوفی هم فرزند پسر و هم دختر به همراه پدر و مادر داشته باشد سهم پدر و مادر یک سوم است و مابقی بین فرزند پسر دو برابر سهم دختر تقسیم می شود .
آنچه مسلم است این است که نوه در طبقه اول قرار دارد ولی در صورتی ارث میبرد که متوفی فرزندی نداشته باشد در این صورت نوه قائم مقام اولاد می شود و با هریک از اولین که زنده باشد ارث می برد ، اولاد پسر یعنی فرزندان پسری متوفی دو برابر اولاد فرزندان دختری متوفی ارث می برند حتی اگر اولاد متوفی پسر باشد اگر به واسطه مادر با متوفی قرابت پیدا کرده نصف نوه ای که از پدر با متوفی قرابت پیدا کرده ارث می برد.
وکیل انحصار وراثت بیان می کند،هیچ تفاوتی از لحاظ عملی بین این دو واژه وجود ندارد بلکه فقط اصطلاحی است که بر سر زبان ها افتاده و هر دو به یک معنا می باشند و در رویه قضایی یکی هستند.
در گواهی انحصار وراثت چه محدود و چه ما محدود تنها ۳موضوع ذکر می گردد اول نام متوفی ،تاریخ فوت و دوم اسامی کامل وراث، سوم مشخص کردن سهم هر یک از وراث است بنابر این اصلأ لیست اموال متوفی در برگه حصر وراثت مشخص نمی گردد.
برخی از کاربران سوال می پرسند که انحصار وراثت ماشین یا خودرو به چه صورت است در پاسخ می گوییم در اخذ گواهی هیچ تفاوتی بین اموال نیست و بعد از اخذ انحصار وراثت باید تحریر ترکه تقدیم شورای حل اختلاف گردد تا از مراجع دولتی و غیر دولتی مرتبط استعلامات لازم در خصوص اموال متوفی انجام شود.
همانطور که در مقاله پیش رو توضیح داده شد بعد از اخذ انحصار وراثت هر یک از وراث باید دادخواست تحریر ترکه بدهد و از دادگاه بخواهد که میزان دیون متوفی مشخص شود سپس دادخواست تقسیم ترکه تا بتوانند اقدامی جهت پرداخت مالیات بر ارث شود.
یکی از مصادیق اعتراض به گواهی حصر وراثت اشتباه در تنظیم متن موجود در گواهی است که در چنین شرایطی باید مراحل قانونی را برای اصلاح آن سپری نمود.
هر یک از وراث یا هر ذینفعی برای هر گونه اقدام قانونی و حقوقی نیازمند ارائه گواهی حصر وراثت است بنابراین اگر گواهی حصر وراثت را تهیه نکنیم امکان تقسیم و یا انتقال ترکه وجود ندارد.
قانون جدیدی در این خصوص وجود ندارد و هم چنان قوانین قابل مجرا هستند فقط در خصوص اخذ مالیات بر ارث برای فوت شدگان بعد از سال ۹۵ الزامی نیست.
برخی سوال می کنند که آیا امکان اصلاح گواهی حصر وراثت وجود دارد از آنجایی که هرگونه اشتباه و سهل انگاری در خصوص تنظیم این سند منجر به زایل شدن حقوق افراد می گردد قوانین ایران اجازه اصلاح گواهی انحصار وراثت از طریق مراجع قانونی را به افراد داده است.
همانطور که می دانیم اگر فرزندی زودتر از پدر و مادر خویش فوت کند دیگر فرزندان آن فرزند یعنی نوه ارث نخواهد برد ، اما در صورتی که کسانی از وراث طبقه اول وجود نداشته باشند در این صورت نوه دیگر به قائم مقامی ارث نخواهد برد بلکه به دلیل عدم وجود وراث طبقه اول ارث خواهد برد.
افراد این طبقه عبارتند از خواهر و برادر و فرزندان آنها و پدر بزرگ و مادر بزرگ ، تمام افرادی که در طبقه دوم قرار می گیرند در صورتی ارث میبرند که برای متوفی در طبقه اول وارثی وجود نداشته باشد .
اگر میت اخوه ابوینی داشته باشد اخوه ابی ارث نمی برد و در صورت نبودن اخوه ابوینی ، اخوه آبی حصه ارث آنها را می برد و هیچکدام اخوه امی را از ارث محروم نمی کنند ، اگر وراث متوفی چند برادر و خواهر ابوینی باشند ترکه بین آنها بالسویه تقسیم می شود ، اگر وراث میت چند برادر و خواهر ابوینی باشد حصه ذکور دو برابر اناث خواهد بود اگر وراث میت چند برادر و خواهر امی باشند ترکه بین آنها مساوی تقسیم می شوند.
عموها ، عمه ها ، خاله ها و دایی ها و فرزندان آنها
وراث طبقه سوم در صورتی ارث می برند که در طبقات اول و دوم وارثی وجود نداشته باشند باید توجه کرد هر یک از وراث طبقه سوم اگر تنها باشند تمام ارث را می برند.
با وجود اعمام و اخوال اولاد آنها ارث نمی برند مگر در صورت انحصار وراثت به یک پسر عموی ابوینی یا یک عموی ابی تنها که فقط در این صورت پسر عمو ، عمو را از ارث محروم می نماید لیکن اگر با پسر عموی ابوینی خاله یا دایی باشد ولو ابی تنها ، پسر عمو ارث نمی برد.
وکیل گواهی انحصار وراثت توضیح می دهد، موانع ارث یکی از مباحث مهم در مسائل مربوط به ارث و میراث است این مبحث به عواملی اشاره می کند که می توانند موجب محرومیت وراث از ارث شوند مهم ترین موانع ارث که در حال حاضر موضوعیت دارند عبارتند از کفر ، قتل ، لعان ، زنازادگی
کفر :
طبق قوانین کشور ایران کافر از مسلمان نمی تواند ارث ببرد منظور از کافر شخصی است که مسلمان نباشد فرقی نمی کند که این شخص کافر صاحب کتاب باشد یا غیر کتاب در هر صورت از ترکه مسلمان ارثی به او نخواهد رسید در مقابل فرد مسلمان می تواند از کافر ارث ببرد اگر در میان ورثه متوفی تنها یک مسلمان وجود داشته باشد همه ترکه به او تعلق خواهد گرفت اهمیتی ندارد که این فرد در کدام یک از طبقات ارث قرار داشته باشد در هر صورت و به دلیل محرومیت بقیه از ارث این فرد مسلمان تنها وارث متوفی خواهد بود.
قتل :
قتل نیز یکی از عواملی است که می تواند مانع ارث بردن اشخاص شود اگر مورث به دست یکی از وراث خود به قتل برسد قاتل از ارث محروم خواهد بود البته قتل مورث باید از نوع عمدی و نامش چه باشد ،بنابراین اگر در مقام دفاع از خود باشد مانع ارث بردن نخواهد شد.
لعان :
لعان به معنای این است که مرد همسر خود را به زنا نسبت دهد و در صورت وجود فرزند ادعا کند که فرزند از آن او نیست ولی نتواند این ادعا را ثابت کند در این حالت مرد باید باید ۴مرتبه خدا را بر صحت ادعای خود شاهد بگیرد و هم چنین همسر او باید خدا را بر دروغ بودن ادعای شوهر شاهد بگیرد بعد از این زن و مرد بر هم حرام شده و اصطلاحاً لعان صورت می گیرد و از یکدیگر ارث نمی برند و هم چنین فرزند آنها از پدر ارث نمی برد و هم چنین از خویشاوندان پدری نیز ارث نمی برد اما از مادر و خویشاوندان مادری ارث می برد.
زنا زادگی:
زنا زادگی نیز یکی از عواملی است که می تواند موجب محرومیت افراد از ارث شود به این صورت که فرزند متولد شده از مرد یا زن زانی نمیتواند از آنها ارث ببرد و هم چنین پدرو مادر نیز نمی توانند وارث فرزند نامشروع خود باشند.
وکیل خوب و با تجربه بسیاری در زمینه دعاوی حقوقی و کیفری وجود دارند که می توانند به افرادی که درگیر پرونده و محاکم دادگستری هستند در رسیدن به نتیجه مطلوب کمک کنند .در بسیاری از دعاوی افراد نیازمند مشاوره از یک وکیل خوب می باشند.
وکیل انحصار وراثت پاسخ می دهد ، بهتر است به این سوال این طور پاسخ بدهیم که هر کدام از وراث به تنهایی و بدون مدارک سایر وراث می توانند درخواست اخذ گواهی انحصار وراثت را بدهند و در مورد مدارک سایر وراث استعلام به عمل می آید.
وراث برای اثبات باید از اداره ثبت احوال استعلام به عمل بیاورند و اگر اثبات نشد با استناد به شهادت شهود در شورای حل اختلاف در صدد اثبات بر آیند.
زمانی که فردی فوت می کند وراث او اگر بخواهند گواهی حصر وراثت دریافت کنند ابتدا باید دادخواست حصر وراثت را به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی برده و در آن جا ثبت دادخواست به عمل آمده و سپس دفاتر خدمات الکترونیک قضایی پرونده را به شعب صالح شورای حل اختلاف ارجاع می دهند که در این خصوص شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی صالح به رسیدگی به این امر خواهد بود ، در صورتی که وراث متوفی متعدد هم باشند فقط یک گواهی حصر وراثت برای تمامی آنها صادر می شوند ، البته قبل از ثبت دادخواست انحصار وراثت باید استشهادیه محضری نیز توسط وراث متوفی تهیه شده و ارائه گردد.
مشاوره حقوقی در زمینه ارث مسئله بسیار مهم و حائز اهمیتی است ، اخذ مشاوره حقوقی امروزه امری رایج و کاربردی است زیرا به افراد بسیاری کمک کرده تا به امور حصر وراثت آگاهی زیادی پیدا کنند زیرا در ایران با توجه به قوانین شرعی که وجود دارد به پیچیدگی های این موضوع افزوده شده است لذا اخذ مشاوره حقوقی ارث پیشنهاد می گردد.
اگر فردی قصد خرید خانه ای ورثه ای داشته باشد که انحصار وراثت در مورد آن انجام نشده پس از مراجعه به دفاتر اسناد یا سازمان ثبت اسناد سند تک برگ برای هر یک از وراث به میزان سهم آن ها تهیه می شود و سپس برای فروش این خانه و انتقال سند آن به نام آن فرد باید کلیه ورثه با سند های خود حضور پیدا کنند و اسناد مربوطه را امضا کنند در صورت عدم حضور حتی یک نفر از آن ها امکان انتقال سند خانه ورثه ای وجود ندارد.
برخی تصور می کنند دریافت گواهی حصر وراثت برای حقوق متفاوت از سایر اموال است زیرا این درخواستی است که ما از دولت داریم اما در نتیجه هیچ تفاوتی ندارد همانطور که برای یک زمین یا خودرو می خواهیم گواهی حصر وراثت بگیریم برای حقوق نیز همان مراحل را طی می کنیم.
در خصوص دریافت گواهی انحصار وراثت دولت هزینه ای دریافت نمی کند فقط در دفتر خدمات الکترونیک هزینه ای حدود ۲۰۰هزار تومان پرداخت می گردد .
در دفتر وکالت و مشاوره فانوس با بهترین وکیل در حوزه دریافت گواهی حصر وراثت در خدمت تمامی هموطنان عزیز در داخل و خارج از کشور هستیم و در خصوص ارائه مشاوره تلفنی تمام تلاش خود را می نمائیم تا به مقصود برسید اما به علت محدودیت زمانی تنها پاسخ گوی یک سوال هستیم.
بسیاری از هموطنان عزیز در خصوص سامانه حصر وراثت سوالات زیادی دارند که بهتر است بگوییم هیچ سامانه انحصار وراثتی برای استعلام و پیگیری انحصار وراثت وجود ندارد و تنها فرد باید در یک سامانه ای به نام ثنا ثبت نام نموده و یک رمز شخصی دریافت کند.
اگر فردی قبل از تاریخ۱۳۹۵/۱/۱ فوت کند و وراث او ظرف شش ماه از تاریخ فوت اظهارنامه مالیاتی ارائه نکرده باشند مشمول جریمه مالیاتی خواهند شد اما برای کسانی که بعد از این تاریخ فوت کنند هیچ جریمه ای تعلق نمی گیرد.
همانطور که قبلٱ هم در مورد این سوال پاسخ داد شده ، باید بگوییم که گواهی انحصار وراثت را شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی صادر می کند.
وقتی فردی فوت می کند رابطه او با دنیای مادی قطع می گردد فلذا اداره اموال وی را ورثه او بر عهده می گیرند و به طور غیر ارادی اموال و ماترک متوفی به وراث می رسد و گاهی اوقات به دلایل مختلف اعم از اینکه اختلافی بین وراث است یا آگاهی لازم را ندارند یا در خارج از کشور زندگی میکنند و … نیاز به یک وکیل تقسیم ارث پیدا می کنند که در بعضی مواقع بسیار راهگشاست.
امور مربوط به مالیات بر ارث از سوالات پرتکرار در این حوزه است ، طبقات ارث ۳دسته اند که دریافت مالیات از این ۳دسته نیز متفاوت است مثلٱ در خصوص سپرده های بانکی مالیاتی که از طبقات اول اخذ می گردد تقریبٱ ۳%است و طبقه دوم ۶%و طبقه سوم ۱۲%است در مورد هریک از اموال نیز این تفکیک وجود دارد که از حوصله این بحث خارج است. که توصیه میکنیم مقاله وکیل مالیات بر ارث مطالعه شود.
وکیل مالیات بر ارث توضیح می دهد، درقانون گذشته (متوفیان تا پایان سال ۱۳۹۴) بدین ترتیب است که ما ترک متوفی ارزشگذاری می شد ، پس از کسر دیون و هزینه ها سهم هر یک از ورثه مشخص می شود پس از اعمال معافیت ها طبق جدول قانون مالیات های مستقیم میزان مالیات بر ارث هر یک از ورثه معین و پرداخت می شود و پس از پرداخت مالیات و صدور گواهی واریز مالیات بر ارث امکان انتقال ترکه وجود دارد .
ماده ۱۷قانون مالیات بر ارث در مورد نرخ یا درصد و میزان مالیات بر ارث صحبت می کند ، در این نوشتار سعی دارم به عنوان وکیل انحصار وراثت و مالیات بر ارث به بیان ساده و روان که برای شما عزیزان قابل فهم باشد بپردازم.
این ماده در ۶بند نرخ یا درصد مالیات بر ارث و نحوه محاسبه آن را برای انواع مختلف اموال و دارایی متوفی بیان می کند.
بند اول ، این بند بیان می کند که نرخ مالیات برای سپرده های بانکی و سودهای متعلق به سپرده ، اوراق مشارکت و سود آن و هم چنین سود سهام ۳%است
نکته مهم در این بند این است اگر حساب متوفی در موسسات مالی و اعتباری باشد وراث باید ۱۰%مالیات پرداخت کنند به عبارت دیگر نرخ مالیات بر ارث سپرده برای بانک یا موسسه مالی و اعتباری فرق دارد ،اگر متوفی به جای بانک در موسسات مالی و اعتباری حساب داشته باشند به جای ۳% باید ۱۰% مالیات پرداخت کنند.
بند دوم، نرخ مالیات بر سهام بورسی ۷/۵.%و برای سهام غیر بورسی ۶%است، منظور از سهام بورسی سهام متوفی در شرکت هایی است که در بورس پذیرفته شده باشند و سهام غیر بورسی سهام متوفی در یک شرکت خصوصی عادی است.
بند سوم ، میزان مالیات حق امتیاز ۱۰%است ، منظور از حق امتیاز مثل امتیاز تلفن ثابت ،امتیاز، تلفن همراه و…است.
بند چهارم، میزان مالیات برای وسایل نقلیه متوفی مثل ماشین ،موتورسیکلت ۲%می باشد و قیمت وسایل نقلیه توسط کارشناس امور مالیاتی تعیین می شود .
بند پنجم ،نرخ مالیات املاک مسکونی متوفی ۷/۵%ارزش معاملاتی و برای مغازه و ملک اداری ۳%ارزش واقعی ملک است.
منظور از ارزش معاملاتی ملک ، قیمت مصوبی است که توسط کمیسیون تقویم املاک برای مناطق مختلف شهر تعیین شده است ،ارزش معاملاتی فقط برای املاک مسکونی ،باغ ،زمین کاربرد دارد که ارزش معاملاتی ملک از ارزش واقعی آن کم تر است.
بند ششم، میزان مالیات بر ارث برای اموال و دارایی های متوفی که در خارج از کشور قرار دارد ۱۰%می باشد.
نکته مهم ، نرخ های که در بالا بیان گردید برای وراث طبقه اول است و ورثه طبقه دوم و سوم باید به ترتیب ۲و۴برابر این نرخ ها مالیات بدهند و اگر با طبقات وراث آشنایی ندارید این موضوع در بخش نکات مهم انحصار وراثت توضیح داده شده است .
وجوه بازنشستگی و وظیفه و پس انداز خدمت و مزایای پایان خدمت، مطالبات مربوط به خسارت اخراج ، باز خرید خدمت و مرخصی استحقاقی استفاده نشده و بیمه های اجتماعی و نیز وجوه پرداختی توسط موسسات بیمه یا بیمه گذار و یا کارفرما از قبیل انواع بیمه های عمر و زندگی ، خسارت فوت ، و دیه، و مانند آن ها حسب مورد که یکجا و یا به طور مستمر به ورثه متوفی پرداخت می شود.
اموالی که برای سازمان ها ، موسسات و نهادهای مذکور در ماده ۲ قانون مالیات ها مورد وقف یا نذر یا حبس واقع شود البته به شرط تایید سازمان ها و نهادهای مذکور
اثاثیه منزل محل سکونت متوفی
اموالی که جزء ماترک متوفی بوده و طبق قوانین خاص ، مالکیت آن ها سلب و یا به صورت بلاعوض در اختیار اشخاص موضوع ماده ۲قانون مالیات ها قرار گیرد با تأیید اشخاص مزبور مشمول مالیات بر ارث قرار نمی گیرد.
نکته: بر اساس تبصره ماده ۲آیین نامه اجرایی آزاد سازی سهام عدالت ،سهام عدالت به عنوان دارایی های ماترک متوفیان تا تاریخ ۹۹/۵/۱ معاف از مالیات موضوع بند ۱ماده ۱۷ و ماده ۱۴۲و ۱۴۳ مکرر قانون مالیات های مستقیم می باشد.
در صورت نبودن وارث امر ترکه متوفی راجع به حاکم است.
حکم ماده شامل موردی هم می شود که وارثانی وجود دارند ولی شناخته نشده اند.
منظور از حاکم در این ماده دادستان و دادگاه است .
اداره ترکه و تعیین مدیر برای آن در جایی است که متوفی وصی تعیین نکرده باشد وگرنه ادره ترکه با وصی است.
ترکه بی وارث در مسیر انتقال به بیت المال سه مرحله را طی می کند:
اداره ترکه
حفظ ترکه به عنوان امانت شرعی
تملک ترکه به عموم.حاکم یا حکومت وارث نیست بلکه به عنوان نماینده و حافظ منافع عموم ترکه را اداره می کند پس اگر شوهری تمام اموالش را برای همسرش که تنها وارث ائست وصیت کند زوجه یک چهارم ماترک را به عنوان ارث و سه چهارم ما بقی را به عنوان وصیت می برد و زاید بر ثلث بودن وصیت نیازی بر تنفیذ حاکم ندارد.
. حاکم ترکه بدون وارث را به خزانه دولت می دهد تا به مصارف عمومی برسد.
باتوجه به تخصصی بودن امر تحریر ترکه حتمٱ از یک کارشناس حقوقی یا وکیل تحریر ترکه استفاده شود .
تحریر از نظر لغوی یعنی آزاد کردن، یا نوشتن می باشد اما از نظر اصطلاحی یعنی تعیین دارائی و دیون متوفی و اینکه چقدر دارایی از متوفی باقی مانده است.
تحریر ترکه یک نوع اقدام تامینی می باشد یعنی حفظ کردن و مراقبت کردن از ترکه و دیون متوفی تا اینکه کلیه دیون او به بستانکاران پرداخت گردد.
درخواست تحریر ترکه اقدامی تامینی و تابع امور حسبی است و دارای ویژگی دعاوی ترافعی نیست بنابراین درخواست تحریر ترکه از جانب طلبکاران موصی له و سایر اشخاص پذیرفته نمی شود .
این اشخاص صرفٱ می توانند برای حفظ حقوق خود از مقام قضایی درخواست معروف موم ترکه کنند ، اما درخواست تحریر ترکه بعد از مهر وموم آن بیهوده است .
در مدت تحریر ترکه هرگونه تصرف در ماترک ممنوع است مگر تصرفاتی که برای اداره و حفاظت ترکه لازم است و هم چنین عملیات اجرایی راجع به بدهی متوفی ، دعاوی راجع به ترکه یا بدهی متوفی در مدت تحریر ترکه معلق می شود.
مطالب بیشتر : وکیل در شهرک ولیعصر
.
.
.
.
.
.
.
.
( در پایان شایان ذکر است که در خصوص حق الوکاله پایین دفتر وکالت و مشاوره فانوس توضیحی ارائه شود که علت پایین بودن حق الوکاله با توجه به اینکه دفتر وکالت فانوس به صورت تخصصی پرونده های انحصار وراثت را انجام می دهد سود و استراتژی ما در گرفتن تعداد بالای پرونده با سود کم است در نتیجه افزایش قیمتی نداشته است.)