مهریه چیست؟
مهریه به مالی گفته می شود که مرد هنگام وقوع عقد نکاح به زوجه خود می پردازد یا مکلف به پرداخت می شود اما دریافت آن امروزه برای برخی از زنان به نوعی سودجویی تبدیل شده است.
گرفتن مهریه بدون طلاق :
فرقی نمی کند که مهریه زن عندالمطالبه باشد یا عند الاستطاعة در هر صورت او می تواند مهریه خود را مطالبه کند گفته می شود که مهریه حق مسلم زن است و باید به او پرداخت شود اما در مورد مهریه عندالاستطاعة یک نکته وجود دارد که می گویم امکان جلب زوج و ممنوع الخروج کردن او وجود ندارد و اگر مالی نداشته باشد زن نمی تواند مهریه را درخواست کند.
بهترین روش برای گرفتن مهریه چیست؟
عده ای از کاربران سوال می پرسند که بهترین روش برای گرفتن مهریه چیست،نکته لازم به ذکر این است که اگر زنی بخواهد می تواند بدون اینکه از همسر خود طلاق بگیرد درخواست مهریه کند با این وجود معمولاً مردان علاقه ای به این موضوع ندارند یا حتی به فکر طلاق دادن همسر خود نیز می افتند در این حالت زن بهتر است قبل از اینکه مرد اقدامی کند از دادگاه درخواست قرار تأمین خواسته کند.
درخواست طلاق از طرف زن و گرفتن مهریه :
برخی از موکلین سوال می پرسند آیا زن می تواند درخواست طلاق کند در پاسخ به این سوال باید بگوییم اگر شروط ضمن عقد ازدواج را داشته باشند بله در غیر این صورت طلاق از طرف زن کمی دشوار است برخلاف مردان که هر وقت اراده کنند می توانند همسر خود را طلاق دهند البته برخی از زنان از مهریه به عنوان اهرم فشار استفاده می کنند تا مردان خود را مجبور به طلاق کنند مثلاً زن مهریه خود و حقوق مالی خود را می بخشد و در مقابل از شوهر می خواهد که او را طلاق دهد.
تجربه گرفتن مهریه :
بر طبق قانون مهریه به نرخ روز محاسبه می شود به طور کلی ملاک محاسبه نرخ مهریه نرخ روز پرداخت توسط شوهر است و نه نرخ تاریخ اقامه دعوا توسط زوجه در قانون جدید تا میزان ۱۱۰سکه یا معادل ریالی آن به نرخ روز امکان جلب شوهر به دلیل عدم پرداخت مهریه وجود دارد به این معنا که مهریه توافق شده در سند ازدواج هر چقدر باشد معتبر است و امکان مطالبه آن وجود دارد اما صدور جلب زوج تا ۱۱۰ سکه امکان پذیر است.

شرایط مهریه :
برای دریافت مهریه چه وکیل مهریه داشته باشید یا خودتان بخواهید اقدام کنید گام اول مراجعه به دفتر ازدواجی است که عقد ازدواج در آن ثبت رسمی شده است و دادن درخواست صدور اجرائیه برای هر مقدار از مهریه و بعد مراجعه به اداره ثبت اسناد و املاک در این مرحله اگر اطلاعی از اموال زوج نیز نداشته باشید استعلام به عمل می آید مثلاً می توانید از راهور یا بانک استعلام به عمل آورید و در صورتی که مالی پیدا شود توقیف و ارزیابی و در ادامه به مزایده گذاشته می شود.
با توجه به مراحل زمان بر و پیچیده دریافت مهریه اکیدٱ توصیه می شود از وکیل مهریه کمک بگیرید.
ضمانت گرفتن برای دریافت مهریه:
عده ای از کاربران سوال می پرسند که امکان ضمانت گرفتن برای دریافت مهریه وجود دارد ؟ در پاسخ باید بگوییم بله در قسمت مخصوص مربوط به مهریه توسط سردفتر ازدواج و با اخذ امضاء از ضامن نوشته می شود که پرداخت مهریه توسط چه کسی ضمانت شده است ضمانت پرداخت مهریه حتی می تواند به صورت تضامنی هم باشد.
گرفتن مهریه قبل از طلاق :
گرفتن مهریه بدون طلاق بی تردید امکان پذیر است و زوجه می تواند هر وقت که بخواهد حتی بدون درخواست طلاق و حتی در منزل شوهر مطالبه مهریه از شوهر کند اما در اکثر مواقع زندگی در مورد این افراد سرانجام خوبی ندارد و نهایتاً منجر به جدایی آنان می شود.
دریافت مهریه در عقد موقت :
اکثراً صیغه نامه های ازدواج موقت سند عادی هستند حتی اگر در دفتر ازدواج تنظیم شده باشد مگر اینکه به صورت رسمی ثبت شده باشد اما به هر حال مهریه مندرج در آنها نیز قابل مطالبه است و زوجه عقد موقت چه در مدت نکاح باشد چه تمکین کرده باشد چه نکرده باشد حق دارد مطالبه مهریه از شوهر بنماید. اما به هر حال برای به اجرا گذاشتن مهریه از طریق اجرای ثبت نیازمند سند رسمی نکاح موقت است.
مال غیر منقول به عنوان مهریه :
مال غیر منقول مثل زمین، آپارتمان، نیز امکان پذیر است اما اگر قصد این را دارید که مهریه مال غیر منقول باشد حتماً مشخصات دقیق ،پلاک ثبتی و با جزئیات مثل شماره قطعه در سند ازدواج را قید کنید و در این خصوص برای رسیدگی دادگاه محل وقوع مال غیر منقول صالح به رسیدگی است حتی اگر زوج یا زوجه در شهر دیگری سکونت داشته باشند.
ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی :
زن به مجرد عقد مالک مهر یا همان مهریه می شود و می تواند هر نوع تصرفی در آن داشته باشد پرداخت مهریه در سند ازدواج یا عندالمطالبه است یا عندالاستطاعة که در هر دو مورد زن استحقاق مطالبه تمام مهریه را از شوهر دارد.
در چه شرایطی مهریه به زن تعلق نمی گیرد؟
۱) بر طبق ماده ۱۰۸۹ قانون مدنی هرگاه عقد ازدواج بین زوجین به دلیلی باطل بوده باشد و بین آنها نزدیکی واقع نشده باشد زن حق مهر ندارد.
۲) طبق ماده ۱۱۰۱ قانون مدنی هرگاه به دلیلی نکاح بین زوجین فسخ گردد و بین آنها نزدیکی واقع نشده باشد زن مستحق مهر نخواهد بود تنها استثناء آن فسخ به دلیل عدم بودن مرد است یعنی مردی که توانایی عمل زناشوئی نداشته باشد که در این صورت بافسخ نکاح زن مستحق نصف مهر خواهد بود.
۳) در طلاق دختر باکره نیز مهریه اش نصف خواهد بود.