در پاسخ باید بگوییم وراث قائم مقام قانونی متوفی می باشند بنابراین گواهی قانونی برای شناسایی آنها بسیار حائز اهمیت است ،تمام ادارات دولتی و غیر دولتی و دفاتر اسناد رسمی به وسیله انحصار وراثت وراث را شناسایی می کنند و تا زمانی که آن گواهی اخذ نگردد امکان تقسیم ارث و هر گونه تصرف حقوقی در مورد آن اموال امکان پذیر نیست.
خیر تنها یک ورثه کافی است تا گواهی انحصار ورثه را دریافت کند و مابقی وراث می توانند از آن استفاده کنند.
ممکن است بین وراث اختلاف باشد و به خاطر مشکلات و به اصطلاح لج و لجبازی که با هم می کنند هر یک از ارائه مدارک خود امتناع کنند و یا اینکه تمایل به تقسیم ارث . اخذ گواهی انحصار وراثت نداشته باشند در این صورت نیز راهکار قانونی وجود دارد و وکیل متخصص ارث دفتر وکالت و مشاوره حقوقی فانوس تمامی مدارک را از طریق درخواست استعلام از اداره ثبت احوال تکمیل می نماید.
طبقه اول
همسر متوفی
پدر و مادر
فرزندان متوفی پدر نبود آنها نوه ها
طبقه دوم
پدربزرگ و مادربزرگ
همسر متوفی
برادران و خواهران متوفی
طبقه سوم
همسر متوفی
عمو ،عمه،خاله،دایی متوفی پدر صورت نبود آنها فرزندان آنها
۱) پدر و مادر ، اولاد ، اولاد اولاد
۲) اجداد و برادر و خواهر و اولاد آن ها
۳) اعمام و عمان و اخوال و حالات و اولاد آن ها
۱) زوجه
۲) زوج
(پدر و مادر ، فرزندان ، نوه ها )
اگر برای متوفی اولاد یا اولاد اولاد نباشد هر یک از پدر و مادر در صورت انفرادی تمام ارث را می برند ، اگر پدر و مادر متوفی هر دو زنده باشند مادر یک سوم و پدر دو سوم می برد اگر برای متوفی اولاد یا نوه از هر درجه که باشد موجود نباشد اگر پدر و مادر هر دو زنده باشند ولی مادر حاجب داشته باشد یک ششم از ترکه متعلق به مادر است ، منظور از حاجب یعنی شخصی از طبقات دیگر که میزان سهم الارث مادر را کمتر می نماید.
اگر دختر فرزند منحصر باشد به همراه پدر و مادر متوفی نصف ترکه را خواهد برد و مابقی با توجه به میزان سهم الارث پدر و مادر متوفی بین آنها تقسیم می شود ، اگر متوفی دو دختر یا بیش تر داشته باشد دختران دو سوم ترکه را به ارث می برند.
اگر فرزند متوفی پسر باشد چنانچه پسر منحصر یا متعدد باشد به همراه پدر و مادر متوفی همگی در طبقه اول قرار دارند ارث می برند به این صورت که سهم پدر و مادر متوفی یک سوم و مابقی به قرابت به فرزند پسر می رسد که به تساوی بین خودشان تقسیم می کنند در صورتی که متوفی هم فرزند پسر و هم دختر به همراه پدر و مادر داشته باشد سهم پدر و مادر یک سوم است و مابقی بین فرزند پسر دو برابر سهم دختر تقسیم می شود.
خیر لازم نیست تمام وراث اظهارنامه مالیاتی بدهند برای اموال بیش تر از ۵۰میلیون تومان پرداخت مالیات بر ارث الزامی است اگر متوفی قبل از تاریخ ۹۵/۱/۱ فوت شده باشد یکی از مدارک لازم برای ثبت دادخواست انحصار وراثت داشتن گواهی تسلیم اظهارنامه مالیاتی است ولی برای فوت شدگان بعد از تاریخ مذکور فقط در صورتی که بخواهند تقسیم اموال کنند باید اظهارنامه مالیاتی پرداخت کنند.