یکی از موضوعات مهم و پیچیده بعد از فوت شخصی آن است که ورثه می گویند برای جلوگیری از سوء استفاده ورثه چه اقداماتی می توان انجام داد و یا اینکه پلمپ ملک ورثه ای چگونه است تا جلوگیری از نقل و انتقال ملک ورثه ای شود در ادامه می پردازیم به توضیحاتی پیرامون پلمپ ملک ورثه ای و اینکه داشتن وکیل متخصص ارث و میراث چه کمکی می تواند به وراث کند.
مطالب مرتبط: گواهی انحصار وراثت
امور راجع به ترکه نیز عبارت از اقداماتی است که برای حفظ ترکه و رساندن آن به صاحبان حق (ورثه) انجام میشود؛ از قبیل مهروموم و تحریر ترکه، اداره ترکه و غیره. منظور از حفظ ترکه، مهروموم آن بوده که اقدامی در جهت حفظ و نگهداری و عدم استفاده ورثه از ماترک بهمنظور جلوگیری از حیف و میل آن است بنابراین مهروموم ترکه طبق مقررات فصل دوم قانون امور حسبی و به ترتیبی که از استفاده بعضی ورثه به ضرر دیگران جلوگیری کند، انجام میشود
گاهی مواقع پیش می آید بین ورثه اختلافاتی وجود دارد و به دلیل همین اختلافاتتدموجود عده ای قصد تمام املاک ورثه ای را برای خودشان دارند و در این میان سعی می کنند با فروش ملک ورثه ای مانع رسیدن سایر ورثه به حق قانونی خویش می شوند و به این علت است که بحث پلمپ ملک ورثه ای ایجاد می شود و وراث سعی می کنند با پلمپ. کردن ملک ورثه ای مانع انتقال غیر قانونی آن شوند.
مطالب بیشتر : وکیل مالیات بر ارث
ملک ورثه ای چیست ؟
با فوت هر فردی کلیه دارایی وی اعم از اموال ، مطالبات و بدهکاری ها بهره وراث حین الفوت او منتقل می شود مالکیت وراثت متوفا بر ما ترک وی تا زمانی که تقسیم ترکه به صورت کامل انجام نگرفته باشد به صورت غیر مستقر است یعنی هیچ یک از ورثه نمی تواند در ما ترک متوفی تصرفی نماید اگر درمیان دارایی های متوفی ملکی وجود داشته باشد دادگاه باید دستور پلمپ ملک ورثه ای را صادر نماید .
البته تکلیف مالیات بر ارث متوفا نیز باید مشخص شود.
رسیدگی و انجام عملیات مهر و موم ترکه در صلاحیت شورا های حل اختلاف است ، اشخاصی که می توانند طبق قانون درخواست پلمپ یا مهر و موم ترکه را مطرح کنند عبارتند از هر یک از ورثه متوفا یا نماینده قانونی آنها ، موسی به در صورتی که وصیت به جزا مشاع شده باشد هم چنین طلبکار متوفا در صورتی طلب او مستند به سند رسمی با حکم قطعی دادگاه به مقدار طلب
رسیدگی و انجام عملیات مهر و موم ترکه در صلاحیت شوراهای حل اختلاف است و اشخاصی که می توانند طبق قانون درخواست پلمپ یا مهر و موم ترکه را مطرح کنند عبارتند از هر یک از ورثه متوفا یا نماینده قانونی آنها ، موصی له در صورتی که وصیت به جزء مشاع شده باشد هم چنین طلبکار متوفا در صورتی که طلب او مستند به سند رسمی یا حکم قطعی دادگاه به مقدار طلب باشد و چنانچه در مقابل طلب رهنی نبود و ترتیب دیگری هم برای تامین طلب نشده باشد چنانچه شخص طلبکار در مقابل طلبش مالی از مدیون به رهن گرفته باشد یا مطابق قانون در مقابل طلبش قرار تأمین خواسته صادر نشده باشد آن زمان طلبکار می تواند متقاضی مهر و موم ترکه باشد لذا مفهوم مخالف این است که اگر در مقابل طلب مال رهنی باشد یا قرار تأمین خواسته توسط مرجع قضایی صادر شده باشد طلبکار نمی تواند درخواست پلمپ ترکه را مطرح کند زیرا حقوق وی به شرح فوق تامین شده است .
مطالب مفید: مراحل انحصار وراثت
نحوه پلمپ یا مهر و موم اموال غیر منقول به چه صورت است ؟
در پاسخ به این سوال که مغازه یا اموال غیر منقول چطور پلمپ یا مهر و موم می شود باید بگوییم که مهر و موم فقط نسبت به اموال منقول است اما اموال غیر منقول که اموال منقول داخل در آنها هستند مثل انبار یا مغازه یا ساختمان در صورتی مهر و موم می شود که اموال منقول داخل آنها مهر و موم شده باشد و در این گونه موارد ذکر مشخصات ثبتی غیر منقول در صورتجلسه کفایت میکند بنابراین چنانچه ترکه متوفا اموال منقول و غیر منقول باشد و نسبت به آنها درخواست مهر و موم و پلمپ شده باشد فقط اموال منقول از قبیل وسایل منزل و سایر اموالی که قابل جانبه جایی هستند در مال غیر منقول مهر و موم می شوند.
در قوانین به جای اصطلاح پلمپ از مهر و موم املاک یاد می شود و این موضوع در قانون امور حسابی از ماده ۱۶۶ تا ۲۰۵ را به خود اختصاص داده است.
که به اختصار به توضیح آن می پردازیم :
مطالب بیشتر :وکیل انحصار وراثت
ماده ۱۶۶ قانون امور حسابی:
دادگاه بخش مهر مخصوصی برای مهر و موم ترکه خواهد داشت و نمونه آن باید نزد رییس دادگاه شهرستان باشد.
ماده ۱۶۷ قانون امور حسابی:
اشخاص مذکور زیر می توانند درخواست مهر و موم ترکه را بنمایند.
۱. هر یک از ورثه متوفا یا نماینده قانونی آنها
۲. موصی له در صورتی که وصیت به جزا مشاع شده باشد.
۳. طلبکار متوفا که طلب او مستند به سند رسمی یا حکم قطعی باشد به مقدار طلب در صورتی که در مقابل طلب رهن نبوده و ترتیب دیگری هم برای تامین طلب نشده باشد.
۴. کسی که از طرف متوفا به عنوان وصایت تعیین شده باشد .
ماده ۱۶۸ قانون امور حسابی:
دادگاه بخش در امور زیر اقدام به مهر و موم می نماید:
۱. در موردی که کسی که در خانه استیجاری یا مهمانخانه و امثال آن فوت شده و کسی برای حفظ اموال او نباشد.
۲. در صورتی که از اموال دولتی یا عمومی نزد متوفا امانت باشد.
در مورد شق اول این ماده مالک خانه یا مدیر مهمانخانه و امثال آنها مکلفند به دادگاه بخش اطلاع بدهند.
ماده ۱۷۲ قانون امور حسابی:
در صورتی که بین ورثه محجوری باشد که ولی یا وصی یا قیم نداشته باشد دادرس باید پس از مهر و موم مراتب رابه دادستان اطلاع دهد که جهت تعیین قیم اقدام نماید.
ماده ۱۷۳ قانون امور حسابی:
در صورتی که بین ورثه غایبی باشد که برای اداره اموال خود نماینده نداشته باشد اگر محل غایب معلوم است دادرس مهر و موم ترکه را به او اطلاع می دهد و اگر محل غایب معلوم نباشد به دادستان اطلاع خواهد داد که در صورت اقتضااجهت تعیین امین برای او اقدام کند.
ماده ۱۷۵ قانون امور حسابی:
وقت مهر و موم را دادگاه به اشخاصی که دی نفع بداند اطلاع می دهد ولی نباید این امر موجب تاخیر مهر و موم شود.
ماده ۱۷۶ قانون امور حسابی:
در موقع مهر و موم صورت مجلسی مشتمل بر امور زیر تنظیم می شود:
۱. تاریخ سال و ماه و روز و ساعتی که اقدام به مهر و موم شده است .
۲. نام و مشخصات کسی که مباشر مهر و موم است .
۳.علتی که موجب مهر و موم شده است.
۴. نام و مشخصات و محل اقامت کسی که درخواست مهر و موم نموده و اگر دادرس به نظر خود اقدام به مهر و موم کرده باشد این نکته را در صورت مجلس می نویسد.
۵. نام و مشخصات و اظهارات اشخاص ذینفع که در موقع مهر و موم حاضر بوده اند.
۶. تعیین جایی که ترکه در آنجا مهر و موم شده از قبیل اطاق صندوقخانه و گنجه.
۷. وصف اجمالی از اشیایی که مهر و موم شده است .
۸. اموال در محل خود مهر و موم شده است یا محل آن تغییر داده شده .
۹. نگهبان در صورتی که معین شده باشد با ذکر این که نگهبان را دادرس مستقلاً ذمعین کرده یا بر حسب معرفی اشخاص ذینفع .
۱۰ اظهار کتبی و صریح با قید التزام از کلیه اشخاصی که با متوفا در یک جا زندگی کرده و یا اموال در تصرف آنها بوده مشعر بر اینکه چیزی از اموال متوفا خارج یا مخفی نکرده و مطلع نیستند که دیگری به طور مستقیم یا غیر مستقیم اموال متوفا را برده یا مخفی کرده است .
ماده ۱۸۶ قانون امور حسابی:
اگر به دادرس در ضمن عملیات مهر و موم اطلاعی راجع به وجود وصیت نامه داده شود دادرس جستجو نموده و چنان چه وصیت نامه موجود باشد به ترتیب مذکور در ماده ۱۸۳ عمل می کند.
ماده ۱۸۸ قانون امور حسابی:
در موقع مهر و موم یا برداشتن مهر و موم اشیا و نوشتجاتیدکه داخل در ترکه نبوده و متعلق به زن یا شوهر متوفا یا متعلق به غیر باشد به صاحبان آنها رد و مشخصات آسیاتک نام برده در صورت مجلس نوشته می شود.
ماده ۱۸۹ قانون امور حسابی :
آن مقدار از اثاث البیت و غیره که برای زندگانی عیال و اولاد متوفا ضرورت دارد و هم چنین آسیایی که قابل مهر و موم نیست مهر و موم نمی شود و اشیای مزبور در صورت مجلس توصیف می گردد.
ماده ۱۹۰ قانون امور حسابی :
هزینه ای که برای کفن و دفن متوفا با رعایت شیوه او لازم و ضروری است از وجوه نقد برداشته می شود و اگر وجه نقد نباشد از ترکه برداشته شده و به فروش می رسد و بقیه مهر و موم خواهد شد.
ماده ۱۹۱ قانون امور حسبی:
در صورتی که متوفا مالی نداشته یا مال قابل مهر و موم نباشد دادرس صورت مجلسی تنظیم نموده و این مطلب را در آن قید می نماید.
ماده ۱۹۲ قانون امور حسبی:
بعد از تحریر ترکه درخواست مهر و موم پذیرفته نمی شود و اگر در اثنای تحریر ترکه درخواست مهر و موم بشود فقط آن مقداری که تحریر نشده است مهر و موم می گردد.
ماده ۱۹۹ قانون امور حسبی:
در صورتی که بین ورثه غایب یا محجور باشد رفع مهر و موم بعد از تعیین وکیل یا امین برای غایب و تعیین قیم برای محجور به عمل خواهد آمد.
ماده ۲۰۲ قانون امور حسبی:
در موقع برداشتن مهر و موم صورت ریز آنچه از ترکه مهر و موم شده مطابق ترتیب مذکور در تحریر ترکه برداشته خواهد شد و اگر تنظیم صورت ریز ترکه در یک جلسه تمام نشود در آخر هر جلسه آن قسمتی از ترکه که مهر و موم آن برداشته شده مجدداً مهر و موم می شود.
ماده ۲۰۵ قانون امور حسبی:
هرگاه بین ورثه غایب یا محجور باشد و هم چنین در صورتی که وارث متوفا معلوم نباشد در موقع برداشتن مهر و موم ترکه باید تحریر شود.
سخن پایانی :
در این مقاله قصد داشتیم در خصوص پلمپ شدن ملک ورثه ای و علت پلمپ شدن ملک ورثه ای و مراحل آن توضیحاتی ارایه دهیم که امیدواریم میده فایده قرار بگیرد اگر در خصوص مسائل ارث و انحصار وراثت سوالی داشته باشید و یا نیاز به مشاوره داشته باشید می توانید با دفتر وکالت و مشاوره فانوس در ارتباط باشید.