وکیل مهریه توضیح میدهد، این امر واضح و مشخص است که برای هر امری باید به متخصص آن حوزه مراجعه نمود و در خصوص دعاوی خانوادگی از جمله مطالبه مهریه نیز کمک گرفتن از وکیل برای گرفتن مهریه قطعٱ به زوجه کمک بسیاری می نماید زیرا در امر مطالبه مهریه از طریق دادگاه یا اجرای ثبت آشنایی کامل به رویه عملی دادگاه ها توسط وکیل مهریه بسیار تاثیر گذار است و کوچک ترین اشتباه ممکن است مسیر پرونده را عوض کند و دچار شکست شوید.
وکیل مهریه توضیح می دهد، برای مطالبه مهریه چه از طریق دادگاه و چه از طریق اجرای ثبت قطعٱ اجباری به داشتن وکیل نیست اما سپردن این امور وکیل با توجه به ظرافت و پیچیدگی مراحل مربوط به توقیف اموال زوج بهتر است از یک وکیل مهریه کمک گرفته شود.
وکیل مهریه توضیح می دهد، معمولٱ در کشور ما رسم است که زوجه در سند ازدواج از شوهر خویش مطالبه مهریه می نماید و این مهریه می تواند مال منقول یا غیر منقول باشد و بر طبق ماده ۱۰۷۸ قانون مدنی هر چیزی که مالیت داشته باشد می تواند به عنوان مهریه قید گردد ، مهریه می تواند وجه نقد یا سکه بهار آزادی باشد و هرچیزی که مالیت داشته باشد می تواند به عنوان مهر قرار بگیرد.
اگر مهریه وجه نقد باشد بر طبق تبصره ماده ۱۰۸۲قانون مدنی و آیین نامه اجرایی هیات وزیران بر طبق شاخص اعلام شود قوه قضاییه به نرخ روز محاسبه می شود چه از طریق دادگاه باشد چه از طریق اجرای ثبت باشد.
وکیل مهریه توضیح می دهد، عقد نکاح اگر مدت داشته باشد عقد موقت است و بر عکس عقد نکاح دائم در عقد نکاح موقت حتمٱ باید مهریه مشخص و معلوم باشد د غیر این صورت عقد باطل است.
⚖️ مهر المسمی : مهریه مهر المسمی مهریه ای است در زمان عقد میزان آن مشخص می شود و در سند ازدواج قید می گردد و در این نوع مهر هیچ محدودیتی وجود ندارد و به هر میزانی می تواند باشد.
⚖️ مهر المتعه : این نوع مهریه به زنانی تعلق می گیرد که در زمان عقد برای آنها هیچ مهری در نظر گرفته نشده است و مرد قبل از نزدیکی اقدام به طلاق زن می نماید و میزان مهریه با توجه به دارایی مرد و توان مالی او تعیین می گردد.
⚖️ مهر المثل : مهر المثل مهری است که در ضمن عقد زوجین بر آن توافق ندارند و مقدار آن مشخص نشده است و مهر المثل با توجه به ویژگی های زن به او تعلق می گیرد که بعد از عقد و بعد از نزدیکی می باشد.
خیر این چنین مهریه ای مبنای قانونی و شرعی ندارد که. آن چیزی است که به مجرد عقد نکاح زن مالک آن می باشد و هر تصرفی می تواند داشته باشد اما در فرض سوال این تصرف غیر ممکن است و اعضاء و جوارح انسان را نمی توان تصرف نمود.
طبق قانون کشور ایران مهریه ۲نوع است ، عند المطالبه و عند الاستطاعة
مهریه عند المطالبه بعد از وقوع عقد نکاح زوجه می تواند تمام مهر را از زوج مطالبه کند و زوج نمی تواند بگویید من ندارم و باید آن را بپردازد مگر در شرایط مقرر قانونی که وجود دارد مثلٱ اعسار زوج که باید از طریق وی اثبات گردد.
مهریه عند الاستطاعة کاملاً بر عکس مهریه عند المطالبه است و زوجه در صورتی می تواند مالک تمام مهر شود که ثابت کند شوهر دارایی کافی برای پرداخت مهریه را دارد و در این نوع مهریه امکان جلب و ممنوع الخروجی زوج وجود ندارد مگر توسط وکیل مکنت زوج اثبات شود.
در مرداد ماه ۱۳۸۸ دیوان عدالت اداری بعد از بحث و تبادل در خصوص افزایش مهریه بعد از عقد به این نتیجه رسیدند که افزایش مهریه بعد از عقد از لحاظ شرعی صحیح نیست و مهریه شرعی همان میزان مهریه ای است که در ضمن عقد تعیین شده و زوجین بر سر آن به توافق رسیده اند و تغییر میزان آن خلاف شرع است .
بر این اساس کلیه دادگاه های خانواده باید بر اساس نظر دیوان عدالت اداری عمل کنند در نتیجه امکان افزایش مهریه بعد از عقد امکان پذیر نیست ، افزایش مهریه فقط یک هبه و تعهد از سوی زوج به همسرش است که تحت عنوان مهریه شناخته نمی شود و امتیازات مربوط به مهریه را ندارد.
زوجه برای مطالبه مهریه می تواند از طریق اجرای ثبت و از طریق دادگاه اقدام کند.
مهریه زوجه به هر مقداری که باشد از طریق دادگاه چه در عقد دائم و چه در عقد موقت امکان پذیر است و حتی قبل از تقدیم دادخواست اصلی زوجه می تواند از دادگاه قرار تأمین خواسته را تقاضا کند .
زوجه می تواند در خواست مهریه را از طریق اداره اجرای ثبت نیز به اجرا بگذارد و این امر برای کسی که قصد ممنوع الخروجی زوج را دارد بسیار کارآمد خواهد بود.
در ابتدا زوجه یا وکیل وی باید به دفتر ازدواج مندرج در عقدنامه مراجعه کرده و تقاضای صدور اجراییه کند پس از آن سر دفتر ازدواج به تعداد مهریه مطالبه شده برای زوج اجراییه از طریق پست به نشانی زوج مندرج در عقدنامه ارسال می نماید و پس از آن زوجه باید به اداره اجرای ثبت شهر محل ازدواج خود مراجعه کرده و اموال زوج را برای توقیف معرفی کند.
ابتدا باید با اصل عقدنامه به دفتر ازدواج مندرج در عقدنامه مراجعه شود و طی درخواست مکتوبی از سر دفتر تقاضای صدور اجرائیه می شود و سر دفتر پس از دریافت درخواست کتبی زوجه یا وکیل دادگستری زوجه اجرائیه به میزان مهریه تقاضا شده صادر و به نشانی زوج مندرج در عقدنامه از طریق پست ارسال می کند و سپس به اداره ثبت احوال شهری که دفتر رسمی ازدواج در آن جا واقع شده مراجعه شود در آنجاست که مشخص می شود برای چه مقدار از مهریه زوج را ممنوع الخروج می کنید و بابت چه مقدار دیگر تقاضای توقیف اموال زوج را دارید ،ممکن است مال مورد نظر برای توقیف در شهر دیگری به غیر از شهری که اداره ثبت در آن واقع شده باشد که در این صورت اجرای ثبتی که عقد در آن جا واقع شده نیابت برای توقیف اموال به اجرای ثبتی می دهد که مال در آنجا واقع است.
همانطور که گفته شد پس از یافتن دفتر ازدواج طی درخواست مکتوبی از سردفتر تقاضای صدور اجرائیه می شود و سپس این درخواست نیز به نشانی مندرج در عقدنامه برای زوج از طریق پست ارسال می شود و اهمیتی ندارد که به دست زوج برسد یا خیر و صرف ارسال اجرائیه به نشانی زوج کفایت می نماید.
هر کدام از روش های فوق الذکر دارای معایب و محاسنی می باشد و در این خصوص توصیه می شود از وکیل مهریه کمک. بگیرید ولی به طور خلاصه می توان گفت که سرعت عمل توقیف اموال از طریق دادخواست تامین در دادگاه سریع تر است ولی عیب آن فقط این است که باید ۳/۵درصد هزینه دادرسی ثبت دادخواست مطالبه مهریه پرداخت شود که با توجه به تعداد سکه های مطالبه شده احتساب می گردد که مبلغ قابل توجهی خواهد بود ولی در خصوص زوجه ای که قصد ممنوع الخروج کردن شوهر را دارد بهتر است از طریق اجرای ثبت اقدام شود و اگر زوج اموالی برای توقیف داشته باشد اقدام از طریق اداره اجرای ثبت بهتر است.
بله مطالبه ممنوع الخروجی زوج محدودیتی ندارد حتی اگر ۱۱۰سکه از مهریه دریافت شده باشد زوجه می تواند نسبت به مازاد آن تقاضای ممنوع الخروجی نماید.
زوجه می تواند از طریق اداره اجرای ثبت شوهر را بابت مهریه ممنوع الخروج کند حال اگر زوج توانایی پرداخت مقدار مهریه ای که درخواست ممنوع الخروجی شده را نداشته باشد با دادن دادخواست اعسار از پرداخت مهریه یا پرداخت پیش پرداخت آن و یا در صورت صدور حکم قطعی تقسیط مهریه زوج می تواند از اداره اجرای ثبت به استناد رای دادگاه تقاضای رفع ممنوع الخروجی کند.
طبق ماده ۲۴ قانون محکومیت های مالی اموالی هستند که قابل توقیف نیستند که عبارتند از :
✓ منزل مسکونی که در شأن محکوم علیه در حالت اعسار باشد.
✓ اثاثیه مورد نیاز زندگی خود و افراد تحت تکفل وی
✓ آذوقه موجود به قدر احتیاج محکوم علیه و افراد تحت تکفل او
✓ کتب و ابزار علمی
✓ وسایل و ابزار کار کسبه، پیشه وران، کشاورزان
✓ تلفن مورد نیاز
✓ مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت می شود.
همانطور که می دانید وقتی رابطه ای شکل می گیرد و بین زن و مرد علاقه ای ایجاد می گردد زن مکلف است در مقابل شوهر تمکین نماید تمکین دو نوع است تمکین عام و تمکین خاص که در مقاله مربوطه توضیح کامل داده شده است ، اما زوجه باکره طبق قانون از حق حبس نیز برخوردار است و می تواند از شوهر خویش بخواهد که مهریه او را به طور کامل بپردازد البته در صورتی که زن تمکین ننموده باشد به این حق قانونی حق حبس می گوییم.
⚖️ ⚖️ ⚖️ ⚖️
بر اساس ماده ۲۲قانون حمایت خانواده مهر هر میزان که در عقد نامه باشد معتبر است و اگر مردی دارای اموال باشد و زوجه آن اموال را معرفی کند از محل آن اموال وصول می شود و اگر مهریه خانمی مازاد بر ۱۱۰سکه باشد جلب شوهر را به همراه ندارد و همینطور مازاد بر ۱۱۰سکه ممنوع الخروجی شوهر را نیز به همراه ندارد.
خیر پذیرش دادخواست اعسار با دادگاه است فقط زن می تواند برای دادگاه دلیل ارائه کند تا موجب قانع شدن قاضی گردد.
خیر اگر مهریه عند المطالبه باشد حتی اگر ۲۰۰۰سکه هم باشد مرد باید پرداخت کند و فقط تا ۱۱۰ سکه امکان جلب زوج وجود دارد .
بله زن می تواند بعد از اینکه مهریه خود را هبه کرد مجددٱ به آن رجوع کند حتی اگر بخشیدن مهریه با هبه نامه رسمی باشد .
در مورد خانه خیر زیرا جزء مستثنیات دین است اما در مورد خودرو بله می تواند توقیف کند.
خیر فقط در صورتی می توان از طریق اجرای ثبت اقدام کرد که زوج اموالی را داشته باشد در غیر این صورت باید از طریق دادگاه اقدام شود.
بله بعد از صدور حکم محکومیت مرد به پرداخت نفقه و مهریه زن می تواند هزینه دادرسی و حق الوکاله را هم مطالبه کند.
خیر به محض انعقاد عقد نکاح زن می تواند مهریه خود را از شوهر مطالبه کند.
در صورتی که زنی قبل از اینکه مهریه اش را دریافت کند فوت کند خانواده زن می توانند مهریه دخترشان را تقاضا کنند و به دلیل اینکه جزء حقوق مالی زوجه است وراث زن می توانند از مهریه اش ارث ببرند.
در این مقاله سعی کردیم تا حدودی مشکلات و موانع دریافت مهریه توسط زوجه ، مراحل و شرایط مطالبه مهریه و توقیف اموال زوج را توضیح دهیم اگر قصد پیگیری پرونده را خودتان دارید امیدواریم توانسته باشیم کمکی کرده باشیم و توصیه می کنیم حتمٱ از یک وکیل دادگستری مشاوره بگیرید در غیر این صورت اگر مایل به همکاری با دفتر وکالت فانوس هستید با راه های ارتباطی که وجود دارد در خدمت هموطنان عزیز در داخل و خارج از کشور خواهیم بود .