زن یا زوجه در عقد نکاح اعم از دائم یا موقت می تواند از دادگاه تقاضای مهریه خود را داشته باشد حتی اگر او دوشیزه هم باشد می تواند مطالبه تمام مهریه خود را داشته باشد
اما اگر در عقد نکاح نزدیکی صورت نگرفته باشد و دوشیزه درخواست مهریه خود را بنماید نصف مهریه به او تعلق می گیرد.
وکیل طلاق توافقی در تهران توضیح می دهد؛همانطور که مستحضر هستید مهریه ۲نوع است مهریه عند المطالبه، مهریه عندالاستطاعة
عندالمطالبه بودن مهریه یعنی هرگاه زن مطالبه مهریه بنماید مرد یا زوج باید آن را بپردازد اگر چه قانون وقاضی نیز در بعضی از موارد به نفع مرد دریافت مهریه را تعدیل می نمایند مثلٱ با توجه به دارائی مرد به او می گویند ۱ سکه در ماه بپردازد.
عند الاستطاعة بودن مهریه یعنی وقتی که زوجه درخواست مهریه بنماید دادگاه پرداخت آن را منوط به دارائی زوج می نماید یعنی اگر زوج دارا باشد و زوجه مالی از او را معرفی کند باید به تناسب دارائی مهریه زوجه را بپردازد .
تبصره : چنان چه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالیانه زمان نادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی ایران تعیین می گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری اراضی کرده باشند.
دومین حقی که در قانون مدنی ایران برای زن ها در نظر گرفته شده است این است که اگر زن طلاق رجعی بگیرد در دوران عده که قبلٱ در مباحث گذشته توضیح داده شده می تواند در منزل شوهر سکونت داشته باشد و حتی می تواند نفقه بگیرد و اگر زوج در مدت عده فوت کند نیز زن از او ارث خواهد برد.
منظور از ماده ۱۱۰۹ این است ؛که اگر زن و شوهری از هم جدا شوند و طلاق آن ها رجعی باشد یعنی قابل رجوع در مدت عده باشد زن مستحق دریافت نفقه خواهد بود مگر اینکه طلاق به علت نافرمانی زن از دستورات قانونی شوهر باشد مثلٱ تمکین نکند یا مثلٱ در منزل قانونی شوهر زندگی نکند.
سومین حقی که در قانون مدنی ایران برای زن ها در نظر گرفته شده است، استقلال مالی داشتن زوجه است یعنی اگر زن دارائی داشته باشد در آن دارائی هرگونه تصرفی می تواند بنماید
چهارمین حقی که در قانون برای زنان در نظر گرفته شده است، ارث بردن زن از شوهر است که اگر زن فرزندی نداشته باشد یک چهارم و اگر دارای فرزند باشد یک هشتم ارث خواهد برد.و زوجه هم از اموال منقول و هم از قیمت اموال غیر منقول
منظور از ماده ۹۵۲ قانون مدنی این است که اگر یک مرد چند زن داشته باشد و همه زن ها یک هشتم از کل اموال را می برند یعنی یک هشتم تقسیم می شود بین تمام زن ها و این گونه نیست که هریک از زن ها یک هشتم ببرند.
پنجمین حقی که در قانون برای زوجه در نظر گرفته شده این است که هیچ مردی با وجود داشتن زن دائم نمی تواند بدون اجازه زن اول خویش دوباره ازدواج دائم داشته باشد و حتمٱ این امر باید با اجازه همسر اول او باشد و همینطور هیچ مردی نمی تواند بدون اجازه همسر خود با دختر خواهر زن و یا دختر برادر زن از دواج کند و حتمٱ باید با اجازه همسرش چنین کاری را انجام دهد.
ماده ۱۱۰۸ قانون مدنی و ماده ۵۳ قانون حمایت خانواده در این خصوص بیان گردیده است:
ششمین حقی که در قانون مدنی برای زنان در نظر گرفته شده است حقی است تحت عنوان حق حبس ، منظور از حق حبس چیست؟ حق حبس یعنی تا زمانی که تمام مهریه را مطالبه کند و به او پرداخت نشده باشد او می تواند از ایفای وظایف قانونی که در قبال شوهر خویش دارد امتناع کند و به اصطلاح قانونی تمکین نکند به این حق قانونی حق حبس می گویند.