وکیل صدور حکم حجر و رفع حجر باید با اشراف کامل از قوانین اعم از قانون مدنی ، قانون امور حسبی و با مطالعه قوانین عام و خاص بهترین دفاعیه را تنظیم کند.
وکیل صدور حکم رفع حجر :
وکیل صدور حکم حجر و رفع حجر توضیح می دهد، در خصوص اخذ حکم رفع حجر فرد متقاضی باید به دادگاهی که حکم حجر را صادر کرده و اجازه نماید و ادعای خودش را با مدارک و شواهد کافی مطرح کند و با طرح این ادعا دادگاه بررسی های لازم را انجام میدهد
غیر رشید یا سفیه به کسی گفته می شود که توانایی شناخت خوب از بد را ندارد و ساخت امور خویش را در برخی مسائل ندارد ،مثلٱ غیر رشید ممکن است عقل معاش نداشته باشد اما بتواند ازدواج کند و دارای فرزند شود .
مجنون چه کسی است ؟
مجنون به شخصی گفته می شود که قوه ادراک ندارد و به اختلال مغزی مبتلا است و توانایی شناخت خوب از بد را در هیچ یک از امور خویش ندارد
مجنون دو دسته است :
مجنون ادواری و دائمی
مجنون ادواری :
کسی است که گاهی اوقات توانایی سنجش اوضاع و تشخیص خوب از بد را دارد که حتی در این مواقع اگر معاملاتی انجام دهد و ثابت شود در دوران لفافه است آن معامله صحیح است.
مجنون دائمی :
کسی است که هیچ وقت توانایی تشخیص مصلحت خودش را ندارد.و تمام معاملات او باطل است .
صغیر به دو دسته تقسیم می گردد ، صغیر ممیز و صغیر غیر ممیز
صغیر غیر ممیز :
به کسی گفته می شود که توانایی هیچ کاری را ندارد و هیچگونه اختیاری از خودش ندارد و قوه تشخیص را ندارد و به کودک که تازه متولد شده تا هفت سال صغیر غیر ممیز می گوییم .
صغیر ممیز :
به کودکی که از سن هفت سال تا هجده سال قوه تشخیص خوب و بد را دارد و می تواند اموری با اجازه ولی یا وصی یا قیم خود انجام دهد صغیر ممیز می گوییم .
محجور چه کسی است ؟
در قانون امور حسبی برای افرادی که به واسطه نقص در قوای دماغی یعنی کسی که مشکل در تشخیص صحیح مسائل را داشته باشد و قادر به تشخیص مصلحت خویش نباشد تدابیری اندیشیده شده است که برای این افراد حکم حجر باید صادر شود و کسی نیز به عنوان قیم تعیین گردد.
قیم چه کسی است ؟
وکیل صدور حکم حجر پاسخ می دهد، در محاکم قضایی و دادگاه ها و دادسرای ویژه محجورین به کسی که توسط مقام قضایی برای نگهداری و محافظت از محجور انتساب می گردد قیم نام دارد.
ویژگی های قیم محجور :
قیم باید فردی عاقل ، بالغ ، دانا ، مسلمان باشد البته اگر محجور مسلمان است او نیز باید مسلمان باشد ، قیم باید فردی باشد که شهرت به افعال خوبی داشته باشد و قابل اعتماد کافی از نظر مقام قضایی باشد .
چرا باید برای محجور قیم تعیین شود ؟
به دلیل اینکه شخص محجور قابلیت تشخیص خوب از بد را ندارد باید شخصی از او محافظت کند یا اداره امور اورا بر عهده بگیرد .
چهکسی قیم را تعیین می کند ؟
در قانون کشور ما نسبت به اشخاص محجور محدودیت های زیادی اعمال گردیده است تا جایی که به شخص محجور اجازه تصرف در امور خویش و اموال خویش داده نشده است .
وکیل نصب قیم :
طبق قانون دادگاه موظف شده است برای شخص محجور قیم تعیین کند شخص قیم بر اعمال و معاملات محجور نظارت کافی را دارد تا آسیب و ضرری به وی وارد نشود .
مراحل گام به گام تعیین قیم :
پس از تعیین قیم همه دارایی و اموال شخص محجور در اختیار قیم قرار می گیرد و او باید اموال و دارایی شخص محجور را مراقبت و مدیریت نماید ، قیم حق فروش اموال غیر منقول محجور را ندارد و این امر نیاز به اجازه دادستانی دارد و همینطور خلاف مصلحت محجور نمی تواند عمل کند .
اقدامات لازم برای صدور حکم حجر چیست ؟
قیم یا بستگان محجور ابتدا باید دادستان را از حجر مطلع نمایند تا دادستان در این خصوص بررسی لازم را انجام دهد و تحقیقات کافی در رابطه با وضعیت شخص محجور انجام بگیرد و سپس در خصوص محجور حکم مقتضی صادر گردد.
راه اثبات حجر شخص محجور:
شخص محجور با توجه به مشکلی که برای او پیش آمده قطعٱ در خصوص برخی از مشکلات به پزشک مربوطه مراجعه می نماید و یکی از بهترین کارها مراجعه به پزشکی قانونی و دریافت نامه از آن جاست .
اداره سرپرستی چه وظیفه ای دارد ؟
همانطور که در قانون نیز اشاره گردیده است اداره سرپرستی وظیفه نظارت بر امور محجور از جمله نصب قیم ، نصب امین ، نظارت بر عملکرد قیم و اجازه فروش اموال غیر منقول و نظارت بر فروش اموال غیر منقول را بر عهده دارد .
آیا امکان صدور حکم حجر برای متوفی وجود دارد ؟
شاید این سوال پیش آید که دیگر اگر حکم حجر متوفی صادر شود چه فایده ای دارد ؟ در پاسخ باید بگوییم ممکن است فردی محجور بوده و در دوران زندگی و حیات خویش معاملاتی را انجام دهد که وراث ابطال آن ها را بخواهند که با دریافت این حکم سریع تر به خواسته خود می رسند .
مدارک مورد نیاز برای اخذ حکم حجر چیست ؟
۱) نظر پزشکی که محجور تحت نظر او بوده است .
۲) استعلام از نظر پزشکی قانونی
۳) تحقیقات محلی
۴) ارائه شهادت شهود
۵) سایر مدارک قابل استناد
در چه صورتی حکم به بطلان حکم حجر صادر می شود ؟
ممکن است فردی که محجور است پس از مراقبت های لازم و مصرف داروهای مورد نیاز بهبود یابد و در نتیجه برای اینکه ضمان امور خویش را بر عهده بگیرد با ارائه مدارک لازم از پزشکی قانونی از دادگاه می تواند بخواهد که حکم بطلان حجر یا رفع از حجر را صادر نماید .
آیا حکم حجر قابل اعتراض است ؟
عده ای می پرسند که بعد از صدور حکم حجر می توان به رای دادگاه اعتراض کرد پاسخ بله است زیرا ممکن است فردی بخواهد از حکم حجر سوءاستفاده کند که با ارائه مدارک لازم و کافی به دادگاه می توان تقاضای صدور حکم به بطلان حجر را بخواهیم و دادگاه پس از بررسی های لازم در صورت اثبات حکم به بطلان صادر می نماید .