وقتی عزیزی از دنیا می رود معمولٱ وراث به دلیل شرایط نامساعد روحی توانایی انجام امور انحصار وراثت و مراحل اداری این امر را ندارند ، در نتیجه تصمیم می گیرند که یا آن امور را انجام ندهند یا اینکه انجام آن امور را به یک فرد شایسته و متخصص بسپارند .
از این رو دفتر وکالت و مشاوره حقوقی فانوس می تواند شما هموطنان عزیز را در یافتن وکیل خوب و با تجربه راهنمایی بنماید.
وقتی که فردی پیگیری مسائل و امور خود را به دیگری واگذار می کند باید از مهارت و اطلاعات حقوقی او آگاهی لازم و کافی را داشته باشد زیرا اگر پیگیری امور رونده خود را به شخصی که آگاهی لازم را نداشته باشد واگذار کند علاوه براینکه بار مالی بر دوش خود گذاشته بلکه ممکن است اصلٱ به هدف خود نرسد.
در نتیجه انتخاب وکیل خوب و شاید بهتر است بگوییم بهترین وکیل کمی دشوار است .
در همین راستا دفتر وکالت و مشاوره حقوقی فانوس این افتخار را دارد تا همه عزیزان را برای انتخاب بهترین وکیل کمک و راهنمایی نماید.
پاسخ این سوال منفی است ، در صورتی که وراث وقت و زمان کافی نداشته باشند یا تخصص کافی نداشته باشند می توانند این امر را به وکیل دادگستری بسپارند.
در این جا باید بگوییم که تنها اراده یکی از وراث کفایت می کند تا اعطای وکالت به وکیل دادگستری را انجام دهد اما در نهایت گواهی انحصار وراثتی که صادر می شود برای همه وراث است و تمامی آنها می توانند استفاده لازم را ببرند.
همانطور که وقتی بیمار می شویم حتمٱ به پزشک مربوطه در همان حوزه مراجعه می کنیم در ارتباط با مسائل حقوقی هم که مانند مسائل پزشکی امری تخصصی و فنی هستند و پیچیدگی های خاص خود را دارند بهتر است از یک وکیل خوب و متخصص بهره بگیریم ،زیرا ممکن است علاوه بر خسارات مالی و جانی حتی نتوانیم به حقوق از دست رفته خویش برسیم اما امکان دارد با داشتن یک وکیل متخصص و کاربلد که با تمامی راهکارهای حقوقی آشنایی کافی داشته باشد به حقوق از دست رفته خویش برسید.
با فوت متوفی مسئله حائز اهمیت حفظ و نگهداری از اموال متوفی است وقتی شخصی از دنیا برود دیگر دخل و تصرفی در اموال خویش ندارد در اینجاست که ورثه باید با اقداماتی که انجام می دهند مانع از حیف و میل شدن اموال متوفی شوند و اقداماتی را انجام دهند که به این سلسله اقدامات مهر و موم اموال یا ترکه می گوییم.
در مورد مهر و موم اموال یا ترکه متوفی وراث یا اشخاص صلاحیت دار ابتدا باید در خواست مهر و موم ترکه را مطرح کنند و در این راستا باید دادخواستی مبنی بر این درخواست به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ارائه شود ، پس از ثبت در دفاتر خدمات الکترونیک ارجاع به شورای حل اختلاف صلاحیت دار می شود که شورای حل اختلاف صلاحیت دار اقدام لازم در این خصوص را انجام می دهد.
بهتر است قبل از اینکه در مورد تحریر ترکه صحبت کنیم در این جا به طور مختصر در مورد ترکه توضیح بدهیم.
منظور از ترکه این است که وقتی فردی کند از وی اموالی بر جای می ماند البته همانطور که اموالی بر جای می ماند ممکن است حقوق و تکالیفی نیز از متوفی برجای بماند که در این جا وظیفه وراث است که ما حدود اموالی که از متوفی باقی مانده است ادای دین متوفی را انجام دهند.
در همین راستا ورثه ممکن است درخواست تحریر ترکه را داشته باشند و منظور از تحریر ترکه یعنی نوشتن اموال یعنی مشخص شود که متوفی چقدر دیون و چقدر دارایی دارد و یا اگر وصیتی شده تکلیف آن وصیت مشخص شود.
در مدت تحریر ترکه نیز هر گونه تصرف در ماترک متوفی ممنوع است مگر تصرفاتی که برای اداره و حفاظت از اموال متوفی لازم باشد.
در صورتی که وراث متوفی متعدد باشند هر یک می توانند تقسیم سهم خود را از دیگری بخواهند در همین خصوص ماده ۳۰۰قانون امور حسبی اشعار داشته :در صورت تعدد ورثه هریک از آنها می توانند از دادگاه درخواست تقسیم سهم خود را از سایر ورثه بخواهد.
قائم مقام قانونی که همان وراث متوفی می باشند هر یک به تنهایی می توانند از دادگاه تقاضای صدور گواهی انحصار وراثت را بنمایند.
بهتر است در این جا به این موضوع اشاره کنیم که زن و شوهر تنها با عقد دائم از یکدیگر ارث می برند و در عقد موقت هیچ یک از یکدیگر ارث نمی برند و اگر متوفی شوهر باشد زوجه در صورت اولاد داشتن یک هشتم از کل اموال را می برد ولی اگر زوجه فرزندی نداشته باشد یک چهارم ارث می برد،اگر متوفی زوجه باشد شوهر در صورت داشتن فرزند یک چهارم از اموال متوفی را به ارث می برد ولی اگر صاحب اولاد نباشد نصف دارایی زوجه را به ارث می برد
برای گرفتن گواهی انحصار وراثت نامحدود 40 روز کاری و برای گرفتن گواهی انحصار وراثت محدود 7روز کاری زمان لازم است که دریافت شود.
اگر متوفی قبل از سال ۹۵فوت شده باشد یکی از مدارک لازم برای ثبت دادخواست انحصار وراثت تسلیم اظهارنامه مالیاتی می باشد اما برای افرادی که بعداز سال ۹۵ فوت شده اند زمانی که ورثه قصد وارده تصرف در اموال را داشته باشند، مثلٱ اموال را بخواهند بفروشند باید آن زمان اظهارنامه مالیاتی هم ارائه دهند.
یکی از مدارک لازم برای اخذ گواهی حصر وراثت استشهادیه محضری است به این صورت که ۳نفر از کسانی که وراث متوفی را می شناسند در یکی از دفاتر اسناد رسمی حاضر و با پر کردن فرم مخصوص استشهادیه که معمولا دفاتر اسناد رسمی به صورت آماده دارند گواهی می کنند که ورثه حین الفوت متوفی چه کسانی هستند و سر دفتر اسناد رسمی هم امضای ایشان را تصدیق و گواهی می نماید.
حصر وراثت نامحدود:در صورتی که ارزش ماترک متوفی بیش از پانصد میلیون ریال باشد شورای حل اختلاف گواهی حصر وراثت نامحدود صادر می کند که در این مورد میبایست نشر آگهی صورت بگیرد و از زمان نشر آگهی ۳۲روز بگذرد.
حصر وراثت محدود: در صورتی که ارزش ماترک متوفی کم تر از پانصد میلیون ریال باشد شورای حل اختلاف حصر وراثت محدود صادر می کند و در این مورد احتیاجی به نشر آگهی نیست.