داشتن یک وکیل طلاق در بعضی موارد الزامیست مثلاً در جایی که شوهر به زن وکالت در طلاق داده است در این جاست که حضور وکیل دادگستری برای طی مراحل طلاق الزامیست .
اما بهره گرفتن از یک وکیل دادگستری پروسه طولانی طلاق را سرعت بخشیده و موکل را از استرس ،شلوغی، معطلی در مراجع قضایی رها می نماید.
برای ثبت هر نوع طلاق ابتدا باید مرجع قضایی در این مورد رای صادر کند تا دفاتر طلاق امکان ثبت آن را پیدا کنند و این گونه نیست که هرکسی که اختلافی پیدا کند سریعٱ به دفاتر ثبت طلاق مراجعه کند بلکه این موضوع نیازمند طی کردن مراحل خاص خودش می باشد.
پس از صدور رای طلاق از مرجع قضایی زوجین ۳ماه فرصت دارند برای ثبت طلاق به دفتر خانه مراجعه کنند و اگر بعد از صدور رای زوج در دفترخانه حضور نیابد و در واقع پشیمان شده باشد باز هم این حق برای او محفوظ است که بخواهد زندگی مشترک خویش را حفظ کند البته اگر وکالت در طلاق به زوجه داده شده باشد دیگر زوج چنین اختیاری نخواهد داشت.
یکیاز علل شایع طلاق در کشور ما خشونت علیه زنان است با توجه به اینکه در قانون کشور ما طلاق در اختیار مرد است زنی که بخواهد از همسرش جدا شود در دادگاه نیازمند دلیل موجه است .
یکی از مهم ترین دلایل طلاق ضرب و شتم زوجه است ، که البته یکی از شروط ازدواج که در عقدنامه نیز به آن تصریح شده است سوءرفتار و سوءمعاشرت زوج است که زندگی مشترک را غیر قابل تحمل کند اگر این امر برای دادگاه اثبات شود زوجه می تواند به طلاق دست یابد و در عرف می توانیم یکی از مصادیق سوءرفتار را ضرب و شتم زوجه بدانیم که زندگی را برای او سخت و دشوار می نماید.
البته اثبات این امر به عهده زوجه است که باید با شهادت شهود یا اقرار زوج یا نظر پزشکی قانونی این امر را اثبات کند.
زوجین باید مدارک زیر را تهیه و به پیوست دادخواست طلاق توافقی به دادگاه تقدیم کنند.
برای طلاق توافقی ابتدا زوجین در سامانه ای به نام سامانه تصمیم ثبت نام نموده و بعد از تعیین تاریخ حضور در مراکز مشاوره حضور می یابند و گواهی عدم انصراف از طلاق را اخذ می نمایند و سپس با ارائه گواهی مذکور برای ثبت دادخواست طلاق در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی اقدام می نمایند.
سپس دادخواست از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی برای دادگاه ارسال می گردد و از واحد ارجاع به یکی از شعب ارسال می گردد، و در مرحله بعد زوجین در جلسه رسیدگی حاضر و رای طلاق توافقی صادر می گردد،سپس زوجین در دفترخانه طلاق حضور یافته و صیغه طلاق اجرا می گردد.
طبق ماده ۶قانون آیین دادرسی مدنی معطر کسی است که به دلیل نداشتن مالی به جز مستثنیات دین قادر به تأمین دیون خود نمی باشد
مدعی اعسار پس از صدور حکم اعسار باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به جهت دادن دادخواست اعسار از پرداخت مهریه مراجعه کند.
نکته:دادخواست اعسار از تجار پذیرفته نمی شود و اگر شخصی بر طبق قانون تجارت تاجر باشد نمی تواند درخواست اعسار از پرداخت مهریه را بدهد و تاجر در این مورد باید دادخواست اعلام ورشکستگی را ارائه دهد.
هر مالی که مالیت داشته باشد می تواند با توافق به عنوان مهریه قرار بگیرد ،به غیر از این موضوع که مهریه باید مالیت داشته باشد زوج می تواند شرطی در پرداخت آن قرار دهد مثلأ پرداخت مهریه را موکول به استطاعت خویش کند به این مهریه عند المطالبه گفته می شود یعنی مقدار دقیق مهریه مشخص می گردد اما زوجه زمانی می تواند آن را دریافت کند که زوج توانایی و استطاعت مالی داشته باشد
زوجین با توافق یکدیگر حتی بعد از عقد هم می توانند مهریه را از عندالمطالبه به عندالاستطاعه تبدیل کنند.
درطلاق توافقی یکی از مسائل مهم که طرفین باید در آن خصوص به نتیجه برسند توافق در موضوع مهریه است و اگر توافقی در این خصوص حاصل نگردد دادگاه گواهی عدم امکان سازش را صادر نمی کند .
البته ممکن است زوجه مهریه خود را در مقابل امتیازاتی که دریافت می کند ببخشد که این موضوع صراحتٱباید مشخص گردد.
ویکی از مسائل مهم دیگر در طلاق توافقی موضوع اجرت المثل زوجه است که به معنای پرداختن اجرت کارهایی که زن در طول زندگی مشترک در منزل شوهر انجام داده است که میزان آن توسط کارشناس تعیین می گردد و زوج ملزم به پرداخت آن است مگر اینکه در این خصوص هم توافق حاصل گردیده باشد.
در خصوص نفقه زوجه هم اگر توافقی صورت نگیرد تا پایان مدت عده در طلاق رجعی نفقه زن بر عهده زوج می باشد.
گرفتن مهریه بدون طلاق امکان پذیر است یعنی زوجه می تواند هر وقت که بخواهد حتی بدون درخواست طلاق و ادامه زندگی مشترک مطالبه مهریه از شوهر خویش داشته باشد .
اما ممکن است این موضوع موجب دلسردی و بی اعتمادی زوج به او شود که در نهایت تصمیم با زوجه است.
اکثر صیغه نامه هایی که تنظیم می شوند با سند عادی هستند یعنی سند رسمی نیستند که در دفتر ازدواج تنظیم شده باشند اما به هر حال با همان سند عادی هم زوجه می تواند مهریه خود را تقاضا کند ولی برای به اجرا گذاشتن مهریه از طریق دفاتر اجرای ثبت نیازمند سند رسمی می باشیم .