امروزه معمولا وکلا در همه امور پرونده را قبول می نمایند اگرچه برخی از آنان از پس تمام پرونده های بر می آیند ، اما در خصوص وکیل یافتن قبل از هرچیز بهتر است سوابق یک وکیل را دربیاوریم و حتی یکبار هم که شده در خصوص موضوع پرونده از وی مشاوره بگیریم تا ببینیم می توان به او اعتماد کرد. یا بهتر بگویم وکیل تحریر ترکه در امور تحریر ترکه تخصص کافی دارد.
باتوجه به تخصصی بودن امر تحریر ترکه حتمٱ از یک کارشناس حقوقی یا وکیل تحریر ترکه استفاده شود .
تحریر از نظر لغوی یعنی آزاد کردن، یا نوشتن می باشد اما از نظر اصطلاحی یعنی تعیین دارائی و دیون متوفی و اینکه چقدر دارایی از متوفی باقی مانده است.
تحریر ترکه یک نوع اقدام تامینی می باشد یعنی حفظ کردن و مراقبت کردن از ترکه و دیون متوفی تا اینکه کلیه دیون او به بستانکاران پرداخت گردد.
وکیل تحریر ترکه توضیح می دهد، همانطور که واقف هستید مسائل مربوط به امور حسبی از جمله ارث و میراث از حساسیت بالائی برخوردار است ، در نتیجه توصیه می کنیم از یک وکیل در امور تحریر ترکه بهره مند شوید.
وکیل تحریر ترکه بیان می دارد که بر طبق ماده ۸۶۹ قانون مدنی:
حقوق و دیونی که بر ترکه میت تعلق می گیرد و باید قبل از تقسیم آن اداء شود از قرار ذیل است ؛
۱. قیمت کفن و دفن میت و حقوقی که متعلق است به اعیان ترکه
۲. دیون و واجبات مالی متوفی
۳. وصایای میت تا ثلث ترکه بدون اجازه ورثه و زیاده بر ثلث با اجازه آن ها
دیون و حقوقی که بر عهده متوفی است بعد از هزینه کفن و دفن و تجهیز میت و سایر هزینه های ضروری ازقبیل حفظ و اداره ترکه باید از ترکه داده شود.
مطالب مرتبط : وکالت زوجه در طلاق
به منظور تحریر ترکه ابتدا باید به شورای حل اختلاف مراجعه نموده و برگه درخواست مربوطه را دریافت و تکمیل نمود سپس مدارک مورد نیاز پیوست تحریر ترکه می گردد.
مدارک مورد نیاز عبارتند از :
هدف از تحریر ترکه ارزیابی اموال و دارائی ها و ترکه به صورت کلی است که در طی آن می توان با تحریر ترکه یا پذیرش آن اقدام نمود ، تحریر ترکه باعث می شود که وراث بتوانند در زمینه تقسیم ارث تصمیم بگیرند و هم چنین طلبکاران نیز به خوبی می توانند از میزان دقیق طلب خود آگاه شوند.
پس از اینکه وراث دادخواست تحریر ترکه را به دادگاه تحویل دادند کارشناسی از سوی آن ها تعیین می گردد که موظف است تمامی اموال و دیون متوفی را صورت برداری کند و کارشناس اموال متوفی را تعیین می نماید که عبارتند از :
تحریر ترکه مجموعه اقداماتی است که در طی آن دارایی و دیون متوفی مشخص می گردد و از اموال و دارائی متوفی محافظت به عمل می آید ، انجام عملیات تحریر ترکه باعث می شود که وارثان بینش لازم را در تصمیم گیری نسبت به اموال پیدا کنند.
برای انجام تحریر ترکه مراحلی وجود دارد که گام به گام به توضیح آن می پردازیم.
با توجه به ماده ۹ قانون شورای حل اختلاف مصوب سال ۱۳۹۴ تمام آرای صادره ی قانون تحریر ترکه ظرف ۲۰روز از تاریخ ابلاغ قابل اعتراض می باشد .
مرجع صالح جهت اعتراض بر حسب مورد دادگاه عمومی حقوقی یا کیفری ۲ همان حوزه قضائی است.
تسویه ترکه به درخواست ورثه و یا نماینده قانونی آن ها انجام می شود ، در واقع هدف از تسویه ترکه پرداخت نمودن بدهی های متوفی و خروج مورد وصیت از ما ترک می باشد ، روند انجام تسویه بر عهده ورثه ای می باشد که آن را رد نکرده است، این روند می تواند توسط نماینده قانونی ورثه نیز انجام شود و در صورتی که هیچکدام از آن ها حضور نداشته باشند ، دادگاه برای این مورد اقدام به تعیین مدیر می نماید .
مسول تسویه بر اساس قانون امور حسبی قادر است هر گونه اقدامی را به منظور اداره ترکه انجام دهد .
تسویه ترکه به وسیله خارج نمودن مورد وصیت ، پرداخت مطالبات، حصول مطالبات و پرداخت نمودن بدهی های متوفی انجام خواهد شد.
طلبکار ی که برای تحریر ترکه حضور نداشته و یا اینکه خود را معرفی نکرده باشد می تواند برای وصول نمودن طلب خویش از جانب وراث در دادگاه صالح درخواست اقامه دعوا داشته باشد و اگر ورثه هیچ سهم یا مالی را دریافت نکرده باشد و یا هیچ مالی به آن ها نرسیده باشد می تواند اقامه دعوا خود را بر طلبکارانی که سهم خود را از ترکه دریافت کرده اند داشته باشد.
درخواست تحریر ترکه اقدامی تامینی و تابع امور حسبی است و دارای ویژگی دعاوی ترافعی نیست بنابراین درخواست تحریر ترکه از جانب طلبکاران موصی له و سایر اشخاص پذیرفته نمی شود .
این اشخاص صرفٱ می توانند برای حفظ حقوق خود از مقام قضایی درخواست معروف موم ترکه کنند ، اما درخواست تحریر ترکه بعد از مهر وموم آن بیهوده است .
در مدت تحریر ترکه هرگونه تصرف در ماترک ممنوع است مگر تصرفاتی که برای اداره و حفاظت ترکه لازم است و هم چنین عملیات اجرایی راجع به بدهی متوفی ، دعاوی راجع به ترکه یا بدهی متوفی در مدت تحریر ترکه معلق می شود.