وقتی فردی فوت می کند بستگان و خویشاوندان وی به ترتیب از اموال و ماترک متوفی ارث می برند در صورتی که همه وراث در خصوص نحوه تقسیم ارث و سهام خود با یکدیگر توافق داشته باشند اصولاً مشکلی به وجود نمی آید و مشکل مربوط به زمانی است که ورثه در خصوص میزان سهام و نحوه تقسیم با هم اختلاف دارند توصیه می شود در صورت عدم توافق و وجود اختلاف قبل از هر اقدام جهت تشخیص راه حل مناسب از یک وکیل متخصص ارث مشورت بگیرید.
وکیل برای گرفتن ارث و میراث توضیح می دهد، در بین اموال متوفی که می تواند منقول و غیر منقول باشد و از سوی وراث مورد مطالبه قرار می گیرد این اموال ما بین وراث مشاع است و ممکن است آنها بخواهند سهم خود را به طور مفروز مشخص و جدا نمایند.
اگر در خلال رسیدگی یکی از وراث فوت کند یا محجور شود به علت این موضوع می بایست مطابق ماده ۱۰۵ قانون آیین دادرسی مدنی متوقف گردد هر یک از وراث می توانند جداگانه درخواست تقسیم ارث را بخواهند.
افرادی که با شخص رابطه خونی دارند از او ارث می برند به عبارتی خویشاوندان نسبی هر شخصی توانند از او ارث ببرند به غیر از این افراد همسر فرد متوفی نیز از جمله وراث او خواهد بود اما تعلق ارث به وراث مطابق با طبقات ارث انجام می شود ،خویشاوندان نسبی متوفی طبق این طبقه بندی به ۳دسته تقسیم می شوند.
همسر متوفی
پدر و مادر
فرزندان متوفی پدر نبود آنها نوه ها
پدربزرگ و مادربزرگ
همسر متوفی
برادران و خواهران متوفی
۳.طبقه سوم
همسر متوفی
عمو ،عمه،خاله،دایی متوفی پدر صورت نبود آنها فرزندان آنه
۱) پدر و مادر ، اولاد ، اولاد اولاد
۲) اجداد و برادر و خواهر و اولاد آن ها
۳) اعمام و عمان و اخوال و حالات و اولاد آن ها
۱) زوجه
۲) زوج
طبقه اول از وراث نسبی عبارتند از :
(پدر و مادر ، فرزندان ، نوه ها )
اگر برای متوفی اولاد یا اولاد اولاد نباشد هر یک از پدر و مادر در صورت انفرادی تمام ارث را می برند ، اگر پدر و مادر متوفی هر دو زنده باشند مادر یک سوم و پدر دو سوم می برد اگر برای متوفی اولاد یا نوه از هر درجه که باشد موجود نباشد اگر پدر و مادر هر دو زنده باشند ولی مادر حاجب داشته باشد یک ششم از ترکه متعلق به مادر است ، منظور از حاجب یعنی شخصی از طبقات دیگر که میزان سهم الارث مادر را کمتر می نماید.
وکیل برای گرفتن ارث و میراث توضیح می دهد،اگر دختر فرزند منحصر باشد به همراه پدر و مادر متوفی نصف ترکه را خواهد برد و مابقی با توجه به میزان سهم الارث پدر و مادر متوفی بین آنها تقسیم می شود ، اگر متوفی دو دختر یا بیش تر داشته باشد دختران دو سوم ترکه را به ارث می برند.
اگر فرزند متوفی پسر باشد چنانچه پسر منحصر یا متعدد باشد به همراه پدر و مادر متوفی همگی در طبقه اول قرار دارند ارث می برند به این صورت که سهم پدر و مادر متوفی یک سوم و مابقی به قرابت به فرزند پسر می رسد که به تساوی بین خودشان تقسیم می کنند در صورتی که متوفی هم فرزند پسر و هم دختر به همراه پدر و مادر داشته باشد سهم پدر و مادر یک سوم است و مابقی بین فرزند پسر دو برابر سهم دختر تقسیم می شود .
آنچه مسلم است این است که نوه در طبقه اول قرار دارد ولی در صورتی ارث میبرد که متوفی فرزندی نداشته باشد در این صورت نوه قائم مقام اولاد می شود و با هریک از اولین که زنده باشد ارث می برد ، اولاد پسر یعنی فرزندان پسری متوفی دو برابر اولاد فرزندان دختری متوفی ارث می برند حتی اگر اولاد متوفی پسر باشد اگر به واسطه مادر با متوفی قرابت پیدا کرده نصف نوه ای که از پدر با متوفی قرابت پیدا کرده ارث می برد.
وکیل برای گرفتن ارث و میراث توضیح می دهد، وکیل ارث و میراث توضیح می دهد، موانع ارث یکی از مباحث مهم در مسائل مربوط به ارث و میراث است این مبحث به عواملی اشاره می کند که می توانند موجب محرومیت وراث از ارث شوند مهم ترین موانع ارث که در حال حاضر موضوعیت دارند عبارتند از کفر ، قتل ، لعان ، زنازادگی
طبق قوانین کشور ایران کافر از مسلمان نمی تواند ارث ببرد منظور از کافر شخصی است که مسلمان نباشد فرقی نمی کند که این شخص کافر صاحب کتاب باشد یا غیر کتاب در هر صورت از ترکه مسلمان ارثی به او نخواهد رسید در مقابل فرد مسلمان می تواند از کافر ارث ببرد اگر در میان ورثه متوفی تنها یک مسلمان وجود داشته باشد همه ترکه به او تعلق خواهد گرفت اهمیتی ندارد که این فرد در کدام یک از طبقات ارث قرار داشته باشد در هر صورت و به دلیل محرومیت بقیه از ارث این فرد مسلمان تنها وارث متوفی خواهد بود.
قتل نیز یکی از عواملی است که می تواند مانع ارث بردن اشخاص شود اگر مورث به دست یکی از وراث خود به قتل برسد قاتل از ارث محروم خواهد بود البته قتل مورث باید از نوع عمدی و نامش چه باشد ،بنابراین اگر در مقام دفاع از خود باشد مانع ارث بردن نخواهد شد.
لعان به معنای این است که مرد همسر خود را به زنا نسبت دهد و در صورت وجود فرزند ادعا کند که فرزند از آن او نیست ولی نتواند این ادعا را ثابت کند در این حالت مرد باید باید ۴مرتبه خدا را بر صحت ادعای خود شاهد بگیرد و هم چنین همسر او باید خدا را بر دروغ بودن ادعای شوهر شاهد بگیرد بعد از این زن و مرد بر هم حرام شده و اصطلاحاً لعان صورت می گیرد و از یکدیگر ارث نمی برند و هم چنین فرزند آنها از پدر ارث نمی برد و هم چنین از خویشاوندان پدری نیز ارث نمی برد اما از مادر و خویشاوندان مادری ارث می برد.
زنا زادگی نیز یکی از عواملی است که می تواند موجب محرومیت افراد از ارث شود به این صورت که فرزند متولد شده از مرد یا زن زانی نمیتواند از آنها ارث ببرد و هم چنین پدرو مادر نیز نمی توانند وارث فرزند نامشروع خود باشند.
بیشتر بدانیم: گواهی انحصار وراثت
وکیلبرای گرفتن ارث و میراث توضیح می دهد، سهم الارث زوجه از ترکه شوهرش یک چهارم و یا یک هشتم اموال است اگر شوهر فرزند یا فرزندانی داشته باشد سهم زن یک هشتم ترکه خواهد بود در صورتی که شوهر فاقد فرزند باشد یک چهارم اموالش به زن می رسد اگر شوهر به جز همسرش وارث دیگری نداشته باشد همسر او تنها سهم الارث خود را خواهد داشت و باقی اموال مرد به عنوان اموال بلاواث معرفی می شود.
سهم زوج از ترکه همسرش یک دوم یا یک چهارم خواهد بود اگر زن فرزند یا فرزندانی داشته باشد یک چهارم ترکه و اگر فاقد فرزند باشد یک دوم ترکه به زوج تعلق خواهد یافت هم چنین اگر مرد تنها وارث زن باشد تمام اموال زن به او می رسد.
بعد از تعیین وراث یکی از اولین اقداماتی که لازم است برای تقسیم ارث صورت بگیرد حصر وراثت است ،انحصار وراثت عبارت است از تعیین سهم الارث هر یک از وراث به عبارتی با انحصار وراثت وضعیت ماترک متوفی و سهم هریک از وارثان مشخص می شود به طور معمول وراث با مراجعه به وکیل برای ارث و میراث اقدامات مربوط به صدور گواهی انحصار وراثت را به او می سپارند.
صدور گواهی انحصار وراثت طی مراحل مشخصی انجام می شود در ابتدا فرد باید با مراجعه به شورای حل اختلاف واقع در آخرین اقامتگاه فرد متوفی فرم را دریافت کرده و آن را تکمیل می نماید و باید. آن فرم اسامی همه وراث متوفی به هم آه مشخصات آنها و نسبتی که با متوفی دارند قید گردد و در مراحل بعدی باید فرم در دفتر ثبت اسناد تایید شود . هم چنین لازم است ۳شاهد نیز حضور پیدا کنند در مرحله بعد می بایست به شورای حل اختلاف تحویل داده می شود.
مطالب مرتبط: انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور
گواهی حصر وراثت ۲نوع است محدود و پا محدود
افرادی که دارایی مورث آنان تا ۵۰میلیون تومان است نیاز به اخذ گواهی محدود و اگر بالای ۵۰میلیون تومان باشد نیاز به اخذ گواهی نا محدود دارند.
سهم دولت از ارث و به عبارتی مالیات بر ارث با توجه به میزان ارث تعیین می شود هم چنین مالیات تعلق یافته به سهم هر یک از وارثان نیز با توجه به مقدار ارثی که به آنها رسیده و تغییر می باشد.
وکیل برای گرفتن ارث و میراث توضیح می دهد،دیه مرد جزء اموال او محسوب می شود بنابراین بعد از فوت مرد بین وراث تقسیم خواهد شد ،تقسیم بندی دیه باید مطابق با تقسیم بندی ارث ارث انجام شود بنابراین زن هم به مقدار یک چهارم یا یک هشتم دیه را به ارث می برد.
به فردی که به جنون مبتلا است همچون افراد دیگر ارث می رسد اهمیتی ندارد که میزان جنون فرد چقدر است در هر صورت احکام ارث درباره او تفاوتی با احکام فرد غیر مجنون ندارد البته فرد مجنون نمی تواند برای امور مالی خود تصمیم گیری نماید و باید قیم داشته باشد.
وکیل برای گرفتن ارث و میراث پاسخ می دهد،فرزند خوانده از پدر و مادر حکمی خود ارث نمی برد هم چنین پدر خوانده و مادر خوانده نیز از فرزند خوانده ارث نخواهد برد البته شخص در زمان حیات می تواند مالکیت دارایی خود را به فرزند خوانده منتقل کند ضمن اینکه هر فردی امکان این را دارد که نسبت به یک سوم دارایی خود وصیت کند.
خیر افراد تنها می توانند درباره یک سوم اموال خود وصیت کنند به همین دلیل امکان محروم کردن وراث از ارث وجود ندارد البته شخص در زمان حیات خود می تواند با انجام برخی راهکارها موجبات محرومیت یک یا چند نفر از وراث را فراهم سازد هم چنین روش های برای محرومیت همه وراث از ارث وجود دارد مثلاً هر فردی پیش از مرگ می تواند مالکیت همه اموال خود را به یکی از فرزندانش منتقل کند.
وکیل ارث و میراث توضیح می دهد، دادگاه صالح دادگاه محل آخرین اقامتگاه دائمی متوفی است با توجه به مقررات جاری تحصیل گواهی تصدیق انحصار وراثت در شورای حل اختلاف صورت می گیرد.
اگر آخرین اقامتگاه قانونی متوفی معلوم نباشد دادگاه آخرین محل سکونت متوفی در ایران صالح به رسیدگی است و اگر در ایران اقامت نداشته باشد دادگاهی صالح است که مال غیر منقول در آن واقع است در غیر این صورت دادگاهی که مال منقول در آن واقع است و اگر نبود دادگاه محل اقامت هریک از ورثه صالح به رسیدگی است اما اگر ترکه تقسیم شده باشد دادگاه صالح به رسیدگی محل اقامت خوانده می باشد.
در رسیدگی به درخواست تقسیم ابتدا دادگاه به توافقات احتمالی وراث توجه می نماید در صورتی که برای تقسیم بین وراث توافقی حاصل شد به صورت مکتوب صورتجلسه می شود و به امضای آنها می رسد اما اگر توافق در این زمینه حاصل نشود با دستور دادگاه کارشناس تعیین می شود.
وکیل ارث و میراث توضیح می دهد، اگر در یک زمان مشخص هر دو فوت شوند هیچکدام از یکدیگر ارث نمی برد ترکه هر یک از آنها نیز بین وارثان تقسیم می شود.
وکیل برای گرفتن ارث و میراث پاسخ می دهد،در صورت انکار برخی از وراث باید به دادگاه حقوقی مراجعه کرد و برای رسیدگی به حل این مسئله دادخواست ارائه شود تا از طریق ادله اثبات شود امر که یکی از آنها ارجاع به کارشناسی اثبات شود.
مطالب بیشتر : اگر یکی از وراث سهمش را بخواهد
جنین می تواند ارث ببرد ولی به شرط اینکه نطفه آن پیش از فوت مورث منعقد شده باشد بنابراین در صورتی که نطفه جنین به روش لقاح مصنوعی پس از فوت پدرش منعقد شده باشد ارثی به جنین تعلق نمی گیرد و شرط دیگر برای ارث بردن جنین زنده متولد شدن اوست .
(اگر نیاز به مشاوره تخصصی دارید با دفتر وکالت و مشاوره حقوقی فانوس در ارتباط باشید .)