وکیل برای وصول وجه چک توضیح می دهد، اولین دلیل برای اقامه دعوای مطالبه وجه چک وجود سند و مدرکی به نام چک است طبق ماده ۳۱۰ قانون تجارت این گونه آمده است که چک نوشته ای است که به موجب آن صادر کننده وجوهی را که نزد محال علیه دارد کلٱ مسترد یا به دیگری واگذار نماید.
چک عادی: چکی است که اشخاص عهده بانک ها به حساب جاری خود صادر می کنند و دارنده آن تضمینی جز اعتبار صادر کننده آن ندارد.
چک تایید شده: چکی است که اشخاص عهده بانک به عهده بانک به حساب جاری خود صادر و توسط بانک محال علیه پرداخت وجه آن تایید می شود.
چک تضمین شده: چکی است که توسط بانک به عهده همان بانک به درخواست مشتری صادر و پرداخت وجه آن توسط بانک تضمین می شود.
چک مسافرتی: چکی است که توسط بانک صادر و وجه آندر هریک از شعب آن توسط نمایندگان و کارگزاران آن پرداخت می گردد بنابراین اگر سند متضمن دین ویژگی چک رانداشته باشد بلکه حواله بانکی یا سند عادی یا تجاری دیگری باشد مطالبه وجه آن مستلزم وجود شرایط دعوای مطالبه چک است.
برای مطالبه وجه چک راه های مختلفی وجود دارد از جمله مراجعه به دادسرا و شکایت کیفری چک بلامحل یا مراجعه به دادگاه حقوقی و مطالبه وجه چک با دادخواست حقوقی و در نهایت مراجعه به اداره اجرای ثبت و درخواست صدور اجراییه یا به اصطلاح اجرای چک اینکه بهترین راه مطالبه وجه چک چیست، بستگی به نکات و متغیرهای زیادی دارد و در ادامه تلاش می شود به نکات مهم در خصوص بهترین راه مطالبه وجه چک و شکایت و اقدام جهت وصول وجه چک بلامحل اشاره شود.
وکیل برای وصول وجه چک توضیح می دهد،با توجه به ماده ۲۶۳و ۳۱۴ قانون تجارت دارنده چک مفقود شده پس از اثبات اینکه چک متعلق به او بوده می تواند با دادن ضمان نادیه وجه آن را به موجب امر محکمه مطالبه کند در نتیجه مسولیت صادرکننده و ظهرنویسی همانند قبل از فقدان چک و بر طبق قانون تجارت این مسولیت ها که تضامنی خواهد بود ادامه خواهد یافت بنابراین با توجه به مسولیت تضامنی ظهرنویسی ها دارنده چک مفقود شده می تواند علیه صادر کننده و ظهرنویسی هم زمان اقامه دعوا کند و شرط دیگر برای نادیه وجه چک مفقود شده از سوی دادگاه این است و دارنده چک مفقود شده علاوه بر اثبات اینکه آن چک متعلق به او بوده ضامن هم به دادگاه معرفی کند و باید مورد قبول دادگاه هم قرار بگیرد.
وقتی برای چک ها گواهینامه عدم پرداخت صادر شود به موجب ماده ۴و ۵ اصلاحیه قانون صدور چک مققر شده که چک نایب که برای آنها گواهینامه عدم پرداخت صادر می شود بر روی گواهینامه یک کد رهگیری درج شود که اگر این کد رهگیری وجود نداشته باشد در مراجع قضایی و ثبتی به دعاوی گیری و حقوقی و درخواست های صدور اجراییه ترتیب اثر داده نمی شود.
طبق قانون جدید دارنده چک در صورتی که چک فاقد وجه باشد از بانک تقاضای صدور گواهی عدم پرداخت یا کسری موجودی نموده و بانک محال علیه مکلف است اطلاعات کامل چک را در سامانه چک های برگشتی بانک مرکزی ثبت و با اخذ کد رهگیری این کد را بر روی گواهی مذکور قید نماید.
وکیل برای وصول وجه چک توضیح می دهد،با ارجاع پرونده به دادگاه قاضی مکلف است چک را بررسی و در صورتی که در متن چک وصول وجه آن مشروط به شرطی نشده باشد یا در متن چک عنوان بابت تضمین انجام معامله با تعهدی ذکر نشده باشد یا گواهی عدم پرداخت به دلیل دستور عدم پرداخت مقرر در قانون چک صادر نشده باشد علیه صاحب حساب صادرکننده یا هر دو طبق ماده ۲۳قانون جدید چک اجرائیه صادر می نماید این اجرائیه فقط شامل اصل مبلغ چک می شود و اگر دارنده تمایل به دریافت خسارت تاخیر نادیه دارد باید از طریق طرح دادخواست حقوقی مبنی بر مطالبه خسارت تاخیر نادیه و خسارات قانونی اقدام نماید.
صادر کننده چک باید ظرف مدت ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ اجراییه بدهی خود را بپردازد یا موافقت دارنده چک برای پرداخت آن جلب نماید و یا مالی معرفی کند که حکم پرداخت وجه چک را امکان پذیر نماید در غیر این صورت بر اساس دادخواست دارنده اجرای احکام دادگستری اجراییه را طبق قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی به اجرا گذاشته و با توقیف اموال محکوم علیه جهت تامین محکوم به یا با صدور حکم جلب نسبت به ایفای مبلغ چک اقدام می نماید.
چنانچه چک دارای شرایطی از قبیل مشروط یا تضمینی بودن باشد و یا از راه های مفقود شدن یا جرائمی همچون کلاهبرداری یا خیانت در امانت تحصیل گردیده شده باشد یا تشریفات عملیات اجرایی مطابق قوانین و مقررات ثبتی رعایت نشده باشد که این موارد مستلزم اثبات آن در دادگاه می باشد ،اجراییه یا عملیات اجرایی فاقد وجاهت قانونی بوده است ،در این صورت صادرکننده حق شکایت و اعتراض به عملیات را دارد و می تواند دعوای ابطال و توقف عملیات اجرایی را در همان مرجع صادر کننده اجراییه مطرح کند.
وکیل برای مطالبه وجه چک توضیح می دهد،محکوم علیه می تواند هم زمان با طرح دادخواست و در صورت تودیع خسارت احتمالی به صندوق دادگستری تقاضای دستور موقت مبنی بر توقف عملیات اجرایی نماید در صورتی که دلیل ارائه شده مبنی بر عدم وجود شرایط لازم برای وصولدچکدمستند به سند رسمی باشد یا اینکه صادر کننده یا قائم مقام قانونی مدعی مفقود شدن چک بوده و مرجع قضایی دلایل ارائه شده را قابل قبول بداند و حکم قضایی بدون اخذ تامین صادر خواهد شد و به دعاوی مذکور خارج از نوبت رسیدگی می شود.
همانطور که می دانیم قانون چک تغییرات بسیاری کرده است و مطالبه وجه چک طبق قانون جدید بسیار متفاوت از قانون قدیم است و بهتر است در صورت دعوای مطالبه وجه چک حتمٱ از یک وکیل خوب کمک بگیرید.
وکیل خوب برای مطالبه وجه چک باید اطلاعات کافی در زمینه وصول وجه چک داشته و تسلط کافی بر قانون جدید چک و اصلاحیه آن داشته باشد مثلاً دومیل خوب باید بداند که مطالبه وجه چک طبق قانون حتماً با گرفتن کد رهگیری امکان پذیر است در غیر این صورت نمی توان وجه چک را وصول کرد.
مطالبه وجه چک طبق قانون جدید ممکن است در نگاه اولکاولکار آسانی به نظر برسد اما در واقع نحوه مطالبه چک و چگونه طی نمودن روند پرونده و ارائه مستندات کافی ممکن است شما را با امور غیر منتظره ای مواجه کند در نتیجه توصیه می شود برای جلوگیری از هدر رفتن وقت و هزینه خود از وکیل متخصص برای وصول چک استفاده شود .
طبق ماده ۵مکرر بعد از ثبت غیر قابل پرداخت بودن یا کسری مبلغ چک در سامانه صیاد بانک مرکزی این سامانه مراتب را به صورت بر خط به تمام بانک ها و موسسات اعتباری اطلاع می دهد و پس از گذشت ۲۴ساعت تمام بانک ها مکلفند تا پیش از رفع سوء اثر از چک اقداماتی شامل عدم افتتاح حساب، وصدور کارت بانکی، ومسدود کردن تمام حساب ها تحت هر عنوان نزد بانک یا موسسات اعتباری و عدم پرداخت هر گونه تسهیلات بانکی را انجام دهند.
مطالبه وجه چک طبق قانون جدید پس از ثبت درخواست از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به این طریق است که پرونده به شعبه دادگاه ارجاع شده و دادگاه اقدام به صدور دادنامه مبنی بر صدور اجراییه می نماید و طی این مرحله بدون جلسه رسیدگی و دعوت از خواهان است و در ادامه برای تشکیل پرونده اجرایی به دادگاه مراجعه کرده و پرونده اجرایی خویش را در اجرای احکام دادگاه تشکیل می دهید.
مطالبه وجه چک طبق قانون جدید به دلیل اینکه دارای فرآیند رسیدگی بدوی و تجدید نظر نمی باشد بنابراین هزینه ای که برای ثبت درخواست اجراییه پرداخت می شود هزینه دعاوی غیر مالی است و از این رو برای افرادی که به موجب چک طلبکار می باشند بسیار شرایط خوبی فراهم شده و از پرداخت هزینه دادرسی معادل سه و نیم درصد مبلغ خواسته معاف می باشند ولی در حالی که طبق قانون سابق خواهان مطالبه وجه چک باید معادل سه و نیم درصد مبلغ خواسته را به عنوان هزینه دادرسی به دادگاه پرداخت می کرد و این یک تغییر مثبتی تلقی می شود.