هویت جنسی بیولوژیک افراد لزوماً با هویت جنسی ذهنی آنها یکی نمی باشد هر فرد ممکن است با وجود هویت بیولوزیکی زن یا مرد تصویری درونی و کاملاً شخصی از جنسیت خود داشته باشد . زندگی ترنس ها در ایران با انگ بسیار گره خورده است .
تجدیدنظر در تقسیم قطعی انسان ها به زن و مرد از اواخر قرن 19 آغاز شد و مفهوم بینا جنسی یا تراجنسی به تدریج و در در روندی نه چندان ساده جای خود را در هنجارهای اجتماعی باز کرد.
در نهایت در سازمان بهداشت جهانی در سال 2018 در تصمیمی تاریخی اعلام گردید که ترنس بودن را به عنوان یک بیماری روانی در نظر نمی گیرند زیرا تاکید بر این موضوع باعث انگ اجتماعی برای افراد ترنس می شود.
بدون شک برای شما هم پیش آمده که در هنگام گذر از خیابان یا گشت و گذار در پارک های شهر در میان جمعیت مردی را دیده باشید که صورت مردانه اش را زیر آرایش غلیظ و موهای پریشان بر روی صورتش پنهان کرده و یا بالعکس زنی را در قالب زن اما با رفتار و منش مردانه دیده باشید که حین دوگانگی موجود در آنها چشمان شما را به خود خیره کرده است اما تاریخ از اینکه این افراد با عکس العمل سارین حس های منفی و سوالات بسیاری به ذهنشان هجوم آوره است و در گذشته به دلیل نداشتن معلومات کافی این افراد را دو جنسه خطاب می کردند و این کلمه بارها روح خسته آنها را آرزده نموده است.
در اصطلاح روانشناسی ترنس به معنای نارضایتی جنسیتی است و ترنس کسی است که آناتومی بدنش با هویت جنسی او در تضاد کامل است.
ترنس سکشوال ها از اختلالی به نام اختلال هویت جنسیتی برخوردار هستند که از همان دوران جنینی و در داخل رحم مادر شکل می گیرد و کودکان متولد شده از تضاد روحی و جسمی شدیدی رنج می برند به این معنا که افرادی که آناتومی بدن آنها یک جنس است اما به لحاظ روحی و رفتارهای روان شناختی و تمایلات رفتاری با جنس مخالف خود تطابق بیش تری دارد و بین بیولوژیک و روان شناختی ذهن و بدن آنها تفاوت عمده ی وجود دارد.
اختلالات ترنس از همان دوران جنینی و درداخل رحم مادر شکل می گیرد و زمینه های ژنیتیکی دارد علایم این اختلال در همان اوایل کودکی دیده می شود اما همانگونه که گفته شد والدین به محض آگاهی باید به مشاور و یا روان شناس مراجعه کنند تا در سریع ترین زمان ممکن از شناسایی و وجود این اختلال در فرزند خود مطمئن شوند یکی از علائمی که می تواند در تشخیص این اختلال در کودک موثر باشد عدم تمایل کودک برای بازی با هم سن و سالان خود و عدم سازگاری فرد با تغییرات جنسی دوران بلوغ و گرایش به بازی کردن با اسبا ب بازی های جنس مخالف است.
زمانی که فردی آمادگی خود را برای تغییر جنسیت اعلام می کند مراحلی طی خواهد شد تا بتواند به مرحله تغییر یا تطبیق جنسیت برسد یکی از این مراحل تشخیص اختلال از سوی متخصصین علوم رفتاری و مشاوران روان شناختی و روانی پزشکان است و بعد از این مرحله لازم است که فرد هم چنان بر تصمیم خود مصمم باشد اما با این حال از نظر علمی سنی که در آن عمل تطبیق جنسیت صورت می گیرد بسیار حائز اهمیت است و معمولاً سن 18 تا 21 سالگی زمان مناسبی برای تغییر جنسیت خواهد بود زیرا در این سن فرآیند بلوغ فرد به پایان رسیده و عمل جراحی موفقیت آمیز تری خواهد داشت.
بسیاری از ترنس ها به دلیل رفتار اشتباه و نادرست افراد جامعه منزوی و یا حتی خودکشی می نمایند زیرا از آنجایی که زمان بروز علائم تراجنسی در دوران جنسی شکل می گیرد و این علائم و اختلال به صورت یکباره رخ نمی دهد و هویت درونی این افراد با ماهیت بیرونی آنها بسیار متفاوت است و گاهاً ممکن است این افراد در همان دوران کودکی متوجه تفاوت خود با سایر هم سن و سالان خود باشند و از زندگی عادی برخوردار نباشند و آگاهی فرد به تفاوت خود با سایر افراد سبب گوشه نشینی بسیاری از این افراد خواهد شد.
ادیان الهی از جمله اسلام و مسیحیت تغییر جنسیت افراد مبتلا به اختلال یاد شده را با جراحی اعلام کرده اند هر چند در مورد افراد ترنس در برخی ادیان مثل مسیحیت و مذهب تسنن این اجازه صادر نمی شود اما در دین مبین اسلام و بنا بر نظر امام خمینی کسانی که به لحاظ پزشکی نیاز به تغییر جنسیت داشته باشند این اجازه را با وجود دو شرط صادر کرده اند:
پروسه تغییر جنسیت در ایران بسیار تخصصی و حائز اهمیت است توصیه می شود اگر قصد ارائه وکالت به وکیل را ندارید در این خصوص مشاوره تخصصی لازم و کافی را اخذ نمایید.
طبق آمار اعلام شده در سال های اخیر تعداد اشخاص متقاضی تغییر جنسیت در ایران رو به افزایش است که به نظر می رسد یکی از علل افزایش این آمار تغییر در نگرش افراد جامعه است.
انجام این عمل به دو روش ذیل ممکن است :
راه حل اول :
مراجعه به دادگاه خانواده و ارائه دادخواست تغییر و تغییر نام در شناسنامه
ارجاع فرد به پزشکی قانونی
انجام آزمایشات اولیه و معرفی روان پزشک
راه حل دوم:
مراجعه به روان پزشک معتبر و گذراندن دوره روان درمانی و دریافت تاییدیه ترنس بودن و انجام آزمایشات اولیه برای تشخیص سطح هورمون که پس مراجعه به دادگاه و ارائه دادخواست و تایید پزشکی قانونی و دریافت حکم قاضی مبنی بر جواز تغییر جنسیت و تغییر نام
هیچ چیزی در قوانین برای منع اشتغال کسانی که عمل تغییر یا تطبیق جنسیت را انجام داده اند وجود ندارد مگر اینکه شغل مخصوص جنسیت خاصی باشد که در این صورت جای تامل است.
مهریه جزء حقوق مالی زوجه در نکاح می باشد که هیچ عاملی همچون طلاق؛اعسار؛فوت تاثیری دردریافت آن نخواهد داشت و به مجرد انعقاد عقد تحت مالکیت زوجه در می آید تغییر جنسیت در دو فرض تاثیر گذار بر مهریه است ؛تغییر جنسیت قبل از نزدیکی و بعد از نزدیکی
هرگاه قبل از رابطه زناشوئی عمل تغییر جنسیت انجام شود مهریه ای به زوجه تعلق نمی گیرد زیرا نکاح باطل می شود و در صورت دریافت نیز مستلزم استرداد آن است اما اگر پس انجام رابطه زناشوئی تغیر جنسیت صورت بگیرد مهریه تمام و کمال پرداخت خواهد شد و زوج به استناد تغییر جنسیت نمی تواند از پرداخت آن امتناع نماید.
وکیل تغییر جنسیت توضیح می دهد:تغییر جنسیت مانند مرگ و طلاق می باشد و زوجه می بایست عده نگه دارد تا مشکلی از باب حرمت شرعی و تداخل نسل به وجود نیاید البته این دیدگاه در خصوص تغییر زوج می باشد در خصوص تغییر جنس زوجه بیان شده است چون ایشان از مونث به مذکر تغییر دادهاند خود به خود مسئله عده و حرمت آن منقضی می باشد.
خنثی کسی است که دارای آلت زن و مرد باشد.
کسی که علائم رجولیت او بر علائم انوثیت او غلبه دارد یا بالعکس را خنثی ظاهر می گوییم و کسی که هیچیک از آن دو علامت در او بر دیگری غلبه ندارد را خنثی مشکل گویند.
در خصوص ارث شخص فاقد علامت جنسی قانون مدنی ساکت است به نظر می رسد که در صورت امکان تعیین جنسیت به وسیله متخصصان باید مطابق همین تشخیص عمل گردد در غیر این صورت نظر مشهور بر این است که جنس این شخص با قرعه تعیین می شود .