یک وکیل خوب برای دعاوی نقش اساسی و بسیار مهمی را در دعاوی مختلف که در دادگاه ها مطرح می گردد ایفا می نماید و به همین علت نیز مبحث انتخاب وکیل اعم اینکه برای اعاده دادرسی باشد یا سایر دعاوی بسیار مهم و حائز اهمیت است برای انتخاب وکیل برای اعاده دادرسی باید بسیار دقت کرده و با داشتن اطلاعات کامل قرارداد وکالت را منعقد نمود زیرا اعاده دادرسی یکی از مراحل بسیار حساس دادرسی است که نباید بی ارزش انگاشته شود.
اعاده دادرسی از طرق فوق العاده شکایت از آراء می باشد که ویژه احکام بوده و رسیدگی دوباره به دعوا را نزد مرجع قضایی صادر کننده حکم مورد درخواست اعاده دادرسی امکان پذیر می نماید در نتیجه از طرق شکایت عدولی شمرده می شود .
اعاده دادرسی فرصتی دوباره به محکوم علیه است که برای بازبینی مجدد پرونده نزد مقامات قضایی ذی صلاح قانونی مطرح می گردد و از این رو می توان بیان نمود که مرحله اعاده دادرسی برای متهم مانند یک فرصت دوباره است که به متهم داده می شود تا در جهت احیای حق و حقوق خویش تلاش نماید.
اعاده دادرسی چون از طرق فوق العاده شکایت از آرا است تنها نسبت به آرایی قابل طرح است که در قانون صریحاً پیش بینی شده باشد افزون بر آن حتی نسبت به آرای قابل اعاده دادرسی در صورتی درخواست اعاده دادرسی پذیرفته می شود که یکی از جهات مصرح در قانون متحقق باشد در خواست اعاده دادرسی نیز برای اینکه مورد پذیرش قرار گیرد باید از طرف اشخاصی که در قانون پیش بینی شده اند تقدیم شود.
هنگامی که سخن از اعاده دادرسی به عمل می آید باید بگوییم که وکیل برای اعاده دادرسی کسی است که علاوه بر داشتن مدرک معتبر علمی و پروانه کارآموزی وکالت باید تخصص و تجربه کافی در این زمینه را داشته باشد و باید به سراغ فردی برویم که علاوه بر تجارب علمی تجارب عملی را نیز داشته باشد وکیل برای اعاده دادرسی با دقت و تمرکز بسیار زیادی موضوع پرونده را باید مورد بازبینی مجدد قرار دهد و چندین بار پرونده را مطالعه کند تا سخن جدیدی را برای مقامات قضایی ارائه نماید و توصیه می شود قبل از هر اقدامی با وکیل متخصص در این زمینه مشورت بگیرید.
همانطور که بیان گردید اعاده دادرسی درخواست تجدیدنظر به حکم نهایی صادر شده از طرف دادگاه است و یعنی اینکه یکی از طرفین به رای صادر شده اعتراض می نماید و مسئله اعاده دادرسی موضوع کاملا تخصصی است و وکیل برای اعاده دادرسی وظیفه دارد با بررسی کامل پرونده و در نظر گرفتن جوانب آن پرونده راهی را انتخاب کند و لایحه ای بدهد که موکل خویش را به حقوق از دست رفته اش برساند وقتی درخواست اعاده دادرسی از دادگاه می شود این درخواست ممکن است رد یا قبول شود و اگر قبول شود تازه شروع کار وکیل است که با نکات ریز و مهمی که بیان میکند موجب اقناع قاضی پرونده شود.
اعاده دادرسی در امور کیفری
اعاده دادرسی در امور مدنی
اعاده دادرسی دادگاه ویزه روحانیت
اعاده دادرسی دادگاه نظامی
اعاده دادرسی در داوری
برای اعاده دادرسی طبق قانون آیین دادرسی مدنی مهلت درخواست اعاده دادرسی برای اشخاص مقیم ایران ظرف بیست و برای اشخاص مقیم خارج از کشور ظرف دو ماه به شرح زیر است:
نسبت به آرای حضوری قطعی از تاریخ ابلاغ
نسبت به آرای غیابی از تاریخ انقضای مهلت واخواهی و درخواست تجدید نظر
برخی از افراد سوال می پرسند که هزینه وکیل برای اعاده دادرسی چقدر است در پاسخ به این سوال باید بگوییم اگر یک شخصی بدون بررسی پرونده شما به شما مبلغی را بیان نمود حتما باید شک کنید زیرا پرونده اعاده دادرسی نیاز به روخوانی چندین مرتبه ای دارد و وکیل باید تمامی جوانب را بررسی نماید و این هزینه وکیل نیز با توجه به موضوع پرونده و تجارب علمی و عملی هر وکیل متفاوت است اما باز هم می گوییم به قدری داشتن وکیل با تجربه و متخصص در این زمینه مهم است که هزینه اعاده دادرسی برای موکل مقرون به صرفه خواهد بود.
1.جهات در خواست اعاده دادرسی در امور مدنی عبارتند از : 1. موضوع حکم ؛ مورد ادعای خواهان نبوده باشد.مثلا خواهان از دادگاه صدور حکم تخلیه را تقاضا کند و دادگاه علاوه بر صدور حکم تخلیه حکم به پرداخت اجرت المثل صادر کند.
2.حکم به میزان بیشتر از خواسته صادر شده باشد مثلا خواسته 10 میلیون تومان باشد اما دادگاه 15 میلیون تومان تعیین نماید.
3. وجود تضاد در مفاد حکم که ناشی از استناد به اصول یا موارد متضاد باشد.
4.حکم صادره با حکم دیگری در خصوص همان دعوا و اصحاب آن که قبلا توسط همان دادگاه صادر شده است متضاد باشد بدون آنکه سبب قانونی موجب این مغایرت باشد.
5. طرف مقابل درخواست کننده اعاده دادرسی حیله و تقلبی به کار برده باشد که در حکم دادگاه موثر بوده است.
6. حکم دادگاه مستند به اسنادی بوده که پس از صدور حکم جعلی بودن آن ها ثابت شده باشد.
7. پس از صدور حکم اسناد و مدارکی به دست آید که دلیل حقانیت درخواست کننده اعاده دادرسی باشد.
در صورتی که حکم مورد درخواست اعاده دادرسی نقض شود اقدامات اجرایی تا حدی که اجرا شده باید به درخواست ذینفع و با دستور دادگاهی که اجراییه را صادر کرده است به حالت پیش از اجرا بازگردد اما اگر چنین حکمی قبلا اجرا شده باشد بازگشت عملیات اجرایی به حالت پیش از اجرا با توجه به ماده 39د قانون اجرای احکام مدنی منوط به نهایی شدن حکمی است که پس از اعاده دادرسی صادر می شود.
اعاده دادرسی کیفری در قوانین دارای تحولات و تغییراتی است و به موجب مقررات مواد 466 تا 472 قانون آیین دادرسی کیفری اختصاص به این موضوع دارد.
اعاده دادرسی کیفری یا تجدید محاکمه از طرق فوق العاده رسیدگی به امور کیفری است این طرق رسیدگی در مورد احکام قطعی قابل اجرا و اعمال است و احکام غیر قطعی از شمول مقررات تجدید محاکمه خارج هستند.
اصولا در مواردی که بر طبق قانون و در مراحل مختلف به دعوا رسیدگی و حکم قطعی صادر می شود.