اگر فردی فوت شود و اموالی از وی بر جا بماند برای اینکه وراث آن محروم بتوانند از آن اموال استفاده کنند اعم از اینکه انتقال دهند یا بفروش برسانند باید قبل از هر اقدام انحصار وراثت انجام دهند و انحصار وراثت گواهی است که از شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی صادر می شود و در آن تعداد وراث و میزان سهم هر یک مشخص می شود.
راه انتخاب یک وکیل خوب ارث چیست؟
وکیلی که با موضوع ارث و با قانون امور حسبی آشنایی کامل داشته باشد و نسبت به رویه قضایی دادگاه هم اطلاعات کافی داشته باشد می تواند به خوبی به احقاق حقوق موکل خود کمک کند ،گاهی دانستن یک قانون یا رویه می تواند تاثیر قابل ملاحظه ای در نتیجه نهایی داشته باشد ،برای انتخاب یک وکیل ارث خوب قبل از هر چیزی به سابقه وکیل انحصار وراثت باید توجه کرد و موفقیت در پرونده های متعدد نیز بررسی شود.
آثار گرفتن انحصار وراثت چیست؟
ورثه یا هر ذینفعی برای هر اقدام قانونی در ادارات دولتی و دفاتر اسناد رسمی، بانک ها ، نیازمند گواهی انحصار وراثت می باشند بنابراین اگر انحصار وراثت انجام نشود امکان تقسیم یا انتقال اموال و مراجعه به ادارات و نهادهای دولتی ممکن نیست.
مدارک لازم برای گرفتن انحصار وراثت چیست؟
۱. شناسنامه و کارت ملی وراث
۲. شناسنامه و گواهی فوت متوفی
۳. استشهادیه محضری
۴. عقدنامه
۵. وصیت نامه رسمی ،اگر احیانٱ تهیه شده باشد.
نکته: اگر شخصی قبل از سال ۹۵ فوت شده باشد ورثه برای دریافت گواهی انحصار وراثت باید اظهارنامه مالیاتی نیز ارائه دهند.
آیا استشهادیه محضری ضروری است؟
بله یکی از مدارک لازم برای گرفتن انحصار وراثت داشتن استشهادیه محضری است که ۳نفر شاهد باید در دفترخانه حاضر شده و فرم مخصوصی را تکمیل نمایند.
نکته: در صورت عدم امکان تهیه استشهادیه دفتر وکالت و مشاوره فانوس با اخذ مبلغی معادل ۵۰۰هزار تومان استشهادیه را نیز تهیه می نماید.
تغییرات قانون جدید انحصار وراثت:
قانون جدید یا بهتر بگوییم تغییرات قانونی وجود ندارد فقط برای کسانی که بعد از سال ۹۵ فوت شده اند نیازی به تسلیم اظهارنامه مالیاتی برای گرفتن انحصار وراثت نمی باشد.
انواع انحصار وراثت:
انحصار وراثت ۲نوع است محدود و نا محدود
برای کسانی که اموال مورث آنان کم تر از ۵۰میلیون تومان باشد و خیلی سریع نیاز به انحصار وراثت داشته باشند توصیه می شود انحصار وراثت محدود را اخذ کنند اما برای افرادی که دارایی مورث آنان بیش تر از ۵۰میلیون تومان است پیشنهاد می شود انحصار وراثت نا محدود اخذ نمایند تا در صورت انتقال اموال یا فروش اموال با مشکلی مواجه نشوند البته انحصار وراثت نا محدود ۴۰روز کاری زمان می برد.
هزینه انحصار وراثت چقدر است؟
هزینه انحصار وراثت فقط ۲۹۰۰/۰۰۰تومان که نصف آن ابتدا و نصف دیگر پس از اخذ گواهی انحصار وراثت از موکل اخذ می گردد.
انحصار وراثت چقدر زمان می برد؟
برای گرفتن انحصار وراثت محدود تنها ۱۰روز کاری لازم است و برای انحصار وراثت نا محدود ۴۰روز کاری لازم می باشد.
آیا انحصار وراثت اجباری است؟
در رابطه با لزوم انحصار وراثت اجباری می توان گفت که انحصار وراثت به معنای مشخص کردن تعداد واقعی وراث یک متوفی می باشد از آن جایی که حتی در صورت توافق وراث بدون صدور گواهی انحصار وراثت امکان تقسیم، فروش یا انتقال اموال برای وراث وجود ندارد لذا اخذ انحصار وراثت اجباری است.
انحصار وراثت خودرو :
در خصوص انحصار وراثت خودرو نسبت به سایر اموال هیچ اختلافی وجود ندارد زیرا در مبحث انحصار وراثت اصلأ لیست اموال ارائه نمی شود بلکه فقط تعداد وراث و میزان سهم الارث هر کدام مشخص می گردد .
قانون انحصار وراثت :
در خصوص قوانین در ارتباط با انحصار وراثت قانون جدید التصویبی وجود ندارد بلکه همان قوانین قبلی حاکم بر امور انحصار وراثت می باشد.
در صورت ناقص بودن مدارک چطور انحصار وراثت بگیرم؟
ممکن است برخی از افراد شناسنامه یا گواهی فوت یا کارت ملی و… را نداشته باشند به هر دلیلی اعم از مفقود شدن ، آتش سوزی و … در این صورت فقط با مدارکی که وجود دارد می توانید به دفتر وکالت ما مراجعه کرده و اعطای وکالت نمایید و نگران ناقص بودن مدارک خود نباشید زیرا در اسرع وقت از مراجع مربوط استعلام گرفته می شود.
آیا انحصار وراثت در کرج را نیز انجام می دهید؟
کاربران گرامی عنایت داشته باشید دفتر وکالت و مشاوره حقوقی فانوس با ۱۴سال سابقه کار قضایی و موفقیت در پرونده های حقوقی و کیفری فقط پرونده های حصر وراثت در تهران و کرج را قبول می نماید.
سوالات حقوقی
⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
در صورتی که نام فرزندی در شناسنامه متوفی قید شده باشد اما عملٱ وجود خارجی نداشته باشد تکلیف چیست؟
وراث برای اثبات باید از اداره ثبت احوال استعلام به عمل بیاورند و اگر اثبات نشد با استناد به شهادت شهود در شورای حل اختلاف در صدد اثبات بر آیند.
مراحل گام به گام انحصار وراثت :
زمانی که فردی فوت می کند وراث او اگر بخواهند گواهی حصر وراثت دریافت کنند ابتدا باید دادخواست حصر وراثت را به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی برده و در آن جا ثبت دادخواست به عمل آمده و سپس دفاتر خدمات الکترونیک قضایی پرونده را به شعب صالح شورای حل اختلاف ارجاع می دهند که در این خصوص شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی صالح به رسیدگی به این امر خواهد بود ، در صورتی که وراث متوفی متعدد هم باشند فقط یک گواهی حصر وراثت برای تمامی آنها صادر می شوند ، البته قبل از ثبت دادخواستانحصار وراثت باید استشهادیه محضری نیز توسط وراث متوفی تهیه شده و ارائه گردد.
مشاوره رایگان ارث :
مشاوره حقوقی در زمینه ارث مسئله بسیار مهم و حائز اهمیتی است ، اخذ مشاوره حقوقی امروزه امری رایج و کاربردی است زیرا به افراد بسیاری کمک کرده تا به امور حصر وراثت آگاهی زیادی پیدا کنند زیرا در ایران با توجه به قوانین شرعی که وجود دارد به پیچیدگی های این موضوع افزوده شده است لذا اخذ مشاوره حقوقی ارث پیشنهاد می گردد.
انحصار وراثت حقوق چیست؟
برخی تصور می کنند دریافت گواهی حصر وراثت برای حقوق متفاوت از سایر اموال است زیرا این درخواستی است که ما از دولت داریم اما در نتیجه هیچ تفاوتی ندارد همانطور که برای یک زمین یا خودرو می خواهیم گواهی حصر وراثت بگیریم برای حقوق نیز همان مراحل را طی می کنیم.
هزینه انحصار وراثت برای دولت چقدر است ؟
در خصوص دریافت گواهی انحصار وراثت دولت هزینه ای دریافت نمی کند فقط در دفتر خدمات الکترونیک هزینه ای حدود ۲۰۰هزار تومان پرداخت می گردد .
مشاوره تلفنی انحصار وراثت :
در دفتر وکالت و مشاوره فانوس با بهترین وکیل در حوزه دریافت گواهی حصر وراثت در خدمت تمامی هموطنان عزیز در داخل و خارج از کشور هستیم و در خصوص ارائه مشاوره تلفنی تمام تلاش خود را می نمائیم تا به مقصود برسید اما به علت محدودیت زمانی تنها پاسخ گوی یک سوال هستیم.
سامانه انحصار وراثت :
بسیاری از هموطنان عزیز در خصوص سامانه حصر وراثت سوالات زیادی دارند که بهتر است بگوییم هیچ سامانه انحصار وراثتی برای استعلام و پیگیری انحصار وراثت وجود ندارد و تنها فرد باید در یک سامانه ای به نام ثنا ثبت نام نموده و یک رمز شخصی دریافت کند، و هنوز سامانه ای برای استعلام انحصار وراثت وجود ندارد.
در صورت عدم همکاری سایر ورثه چه اقدامی انجام دهم؟
ممکن است که به هر دلیلی یکی از وراث یا حتی به چند نفر از آنها دسترسی نباشد و یا بین وراث اختلاف باشد و هیچکدام راضی به همکاری با یکدیگر نباشند در این خصوص کافی است که فقط یکی از وراث به ما وکالت برای انحصار وراثت بدهد و نگران عدم همکاری سایر وراث نباشید.
آیا لازم است برای انحصار وراثت به اداره مالیات مراجعه کنیم؟
خیر برخی سوال می پرسند که لازم است ابتدا به اداره مالیات مراجعه شود در پاسخ باید بگوییم خیر فقط افرادی که قبل از سال ۹۵ فوت شده اند باید گواهی تسلیم اظهارنامه مالیاتی را ارائه دهند و نیازی حتی به پرداخت مالیات در این مرحله نیز نمی باشد.
اگر انحصار وراثت مفقود شود تکلیف چیست؟
اگر شماره پرونده و شعبه صادر کننده را داشته باشید به راحتی می تواند کپی برابر اصل آن را درخواست کنید.
انحصار وراثت خانه به چه صورت است؟
ارث خانه در صورتی که متوفی دارای خانه باشد به این صورت است که سهم همسر متوفی یک هشتم است و مابقی به سایر وراث که پسر دو برابر دختر ارث می برد.
اگر متوفی در زمان حیات خود مقداری از خانه را به طور قانونی به همسرش یا فرزندانش انتقال داده باشد و دلیل قانونی بر این امر وجود داشته باشد تقسیم ارث خانه فقط برای چند دانگ باقی مانده انجام می گردد و اگر آن خانه قابل افراز نباشد باید پس از فروش ملک سهم هریک از وراث پرداخت شود.
آیا برای مطالبه مهریه نیاز به انحصار وراثت است؟
بله مطالبه مهریه چه از طریق دادگاه و چه از طریق اداره اجرای ثبت نیازمند انحصار وراثت است و اگر متوفی اموالی داشته باشد ابتدا دیون او از آن اموال پرداخت می شود مثل مهریه و بعد از اموال بین وراث تقسیم می شود.
آیا کسی که از متوفی طلبکار است نیز می تواند انحصار وراثت را انجام دهد؟
عده ای این سوال را دارند که ما از متوفی طلبکار هستیم و اطلاعی از وراث او نداریم باید بگوییم بله شما می توانید با ذکر دلیل به شورای حل اختلاف مراجعه نموده و تقاضای صدور گواهی انحصار وراثت را داشته باشید.
اگر فردی در خارج از کشور با خانواده زندگی کند و در آنجا نیز فوت کند اما اموالی در ایران داشته باشد برای انحصار وراثت چطور اقدام کند؟
کافیست فقط یکی از وراث او در ایران به شخصی که اعتماد دارد وکالت مدنی بدهد و آن شخص به دفتر وکالت ما مراجعه نموده و اعطای وکالت نماید و در نهایت گواهی انحصار وراثت را از دفتر وکالت ما دریافت کند.
آیا جریمه مالی به افرادی که گواهی انحصار وراثت را با تاخیر اخذ می نمایند تعلق می گیرد؟
خیر نگران نباشید طبق آخرین تغییرات قانون مالیات های مستقیم تاخیر در دادن اظهارنامه مالیات بر ارث مشمول جریمه نمی باشد مشروط به اینکه متوفی قبل از سال ۹۵ فوت نشده باشد.
خیر به این سوال قبلاً نیز پاسخ داده شده است تنها اقدام یکی از و به برای گرفتن انحصار وراثت کافی است.
آیا همه وراث باید در سامانه ثنا ثبت نام کنند؟
خیر تنها ورثه ای که اعطای وکالت می نماید باید در سامانه ثنا ثبت نام نموده باشد.
۱۰سال قبل انحصار وراثت انجام داده ایم اما مدارک آن مفقود شده تکلیف چیست؟
بهتر است بدون اینکه اعلام کنید که قبلاً گواهی انحصار وراثت را اخذ کرده آید مجدداً اقدام به اخذ آن نمایید.
اگر سایر ورثه گواهی انحصار وراثت را اخذ کرده باشند و به ما اطلاع نداده باشند چطور متوجه شویم؟
بهتر است در این شرایط به ساختمان مرکزی شورای حل اختلاف در تهران مراجعه نمایید و با جستجوی نام متوفی و وراث از شعبه مذکور اطلاعات لازم را کسب کنید.
اگر یکی از وراث به صورت عمدی نام یکی از ورثه را به شورای حل اختلاف اعلام نکند تکلیف چیست؟
اگر مشخص شود که فرد با سوءنیت چنین کاری کرده و گواهی انحصار وراثت را نیز اخذ نموده باشد مرتکب جرم کلاهبرداری شده است.
آیا با گواهی انحصار وراثت محدود می توانیم خانه پدری خود را منتقل کنیم؟
پاسخ به این سوال نیز داده شده است ،خیر تنظیم سند رسمی انتقال چه در مورد مال منقول و چه غیر منقول با انحصار وراثت محدود میسر نمی باشد اما اگر مبایعه نامه عادی باشد و در جایی ثبت رسمی نشده باشد بله می توانید انتقال بدهید زیرا استعلام در مورد اسناد عادی صورت نمی گیرد.
ما ۱۰برادر و خواهر هستیم همه به برادر بزرگ تر وکالت برای انحصار وراثت داده ایم آیا این امکان پذیر است که انحصار وراثت را انجام دهد؟
برای گرفتن انحصار وراثت تنها اقدام یکی از وراث کفایت می کند و اگر او انحصار وراثت را بگیرد باقی وراث نیز می توانند استفاده کنند و نیازی به اعطای وکالت نمی باشد.
آیا در خواست المثنی برای انحصار وراثت ممکن است؟
هرگاه گواهی مذکور مفقود شود هر ذینفعی می تواند با مراجعه به شورای حل اختلاف درخواست المثنی بدهد.
آیا انحصار وراثت همان تقسیم اموال است؟
خیر گواهی نامبرده با تقسیم اموال متفاوت است وقتی از شورای حل اختلاف گواهی صادر شود فقط وراث متوفی و میزان سهم الارث هر یک مشخص می گردد و صحبتی از تقسیم اموال نمی شود.
آیا دریافت انحصار وراثت دارای مدت است؟
خیر مدتی برای دریافت گواهی انحصار وراثت وجود ندارد اما بهتر است در اولین فرصت گواهی مذکور اخذ گردد.
آیا کسی می تواند وراث خود را از ارث محروم کند؟
این اصطلاح کاملٱ غلط است که جا افتاده هر فردی می تواند وراث خود را از ارث محروم کند بلکه هر شخصی برای زمان بعد از فوت خود فقط تا یک سوم اموال خودش را می توان. وصیت کند و به هیچ وجه امکان محروم کردن از ارث وجود ندارد.
مالیات بر ارث نسبت به اموال شخصی که در خارج از کشور قرار دارند چطور محاسبه می شود؟
اگر اموالی از شخصی در خارج از کشور باقی بماند مالیات بر ارثی که به آن اموال تعلق می گیرد به نرخ ۱۰% ارزش واقعی اموال است.
کاربرد گواهی انحصار وراثت چیست؟
همانطور که ذکر گردید ،وراث برای هر اقدامی ابتدا باید گواهی انحصار وراثت اخذ کنند در نتیجه اگر این گواهی اخذ نگردد امکان فروش اموال، تقسیم اموال و… وجود ندارد .
نمونه دادخواست انحصار وراثت :
هر یک از وراث و یا هر ذینفعی می تواند دادخواست انحصار وراثت را از طریق دفتر خدمات الکترونیک قضایی تقدیم شورای حل اختلاف آخرین اقامتگاه قانونی متوفی نماید.