وکالت در طلاق به چه صورت است؟
بر اساس قانون مدنی و شریعت اسلام حق طلاق برای مرد است یعنی نکاح یک عقد است و برای از بین بردن آن تنها یک اراده کفایت می کند و آن اراده مرد است و این موضوع در ماده 1133قانون مدنی بیان گردیده است .
(مرد می تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون ،با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید.)
بودن حق طلاق در دست مردان یک حکم شرعی است و نه یک حق قابل گذشت بنابراین مرد نمی تواند از این حق بگذرد بنابراین ضمن عقد نکاح نمی توان شرط کرد که حق طلاق فقط برای زن پیش بینی شود اما با اعطای حق طلاق یعنی هم مرد این حق و اختیار را داشته باشد و هم زن وکالت در طلاق را دریافت کند.
برای اینکه زن بتواند از حق وکالت در طلاق استفاده کند این حق به ۲ روش به او اعطا می گردد.
۱. اخذ وکالت از زوج برای طلاق گرفتن که ابتدا زوج و زوجه به دفترخانه اسناد رسمی مراجعه نموده و نسبت به اعطای وکالت در طلاق اقدام می نمایند .
۲. ذکر این شرط در ضمن عقد نکاح که در سند ازدواج (عقدنامه) درج می گردد.
مطلب مرتبط:طلاق بائن و رجعی

تفاوت این دو موضوع در اینجاست که اگر زوج حق وکالت در طلاق را به زوجه در دفترخانه اسناد رسمی اعطا کرده باشد می تواند زوجه را از وکالتی که داده عزل کند مگر اینکه مدت گذاشته باشد که تا پایان آن مدت نمی تواند و زوجه در آن مدت از آن حق خود استفاده کند و طلاق بگیرد.
اما اگر زوج چنین حقی را ضمن شرط عقد نکاح اعطا کند به دلیل اینکه عقد دائم جزء قراردادهای لازم تلقی میشود دیگر زوج حق عزل زوجه را ندارد زیرا وکالت ضمن عقد لازم داده شده است .
بیش تر بدانیم: وکیل خوب انحصار وراثت
نکته مهم در این مطلب اینجاست که اگرچه زوجه اختیار طلاق یا همان وکالت در طلاق را دارد اما به هیچ وجه نمی تواند خودش وکالت را اجرا کند و باید از وکیل خوب دادگستری کمک بگیرد یعنی زوجه مراجعه کند به دفتر وکالت و با اعطای وکالت برای زوج وکیل انتخاب نموده و ادامه کار انجام بگیرد.

مدارک لازم برای انجام طلاق از طریق وکالت در طلاق:
مدارک لازم در این خصوص عبارتند از ؛
- کپی شناسنامه و کارت ملی زوجه
- کپی شناسنامه و کارت ملی زوج
- اصل وکالتنامه محضری طلاق
- سند ازدواج
اما در نهایت رویه دادگاه ها برای ثبت طلاق با اعطای حق وکالت در طلاق برای زوجه نیز به این صورت است که ابتدا زوجین باید در سامانه تصمیم ثبت نام نمایند و سپس به مراکز مشاوره بهزیستی ارجاع شده و طی جلساتی که مراجعه می کنند اگر باز هم اصرار به طلاق داشته باشند گواهی عدم انصراف از طلاق صادر شده و در نتیجه با این گواهی به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه می نمایند و به ثبت دادخواست اقدام می شود پس از ثبت دادخواست پرونده به یکی از شعب دادگاه خانواده ارجاع می گردد.
نکته؛ زوج می تواند وکالت را به کسی جز همسرش نیز اعطا کند مثلٱ مردی که در خارج از کشور است برای طلاق دادن همسر خویش می تواند به خواهر یا برادرش وکالت دهد و این یعنی آن شخص می تواند به وکیل دادگستری مراجعه کند.
مطلب مرتبط:حضانت فرزند در طلاق
چند سوال متداول
چطور از همسرم حق طلاق بگیرم؟
طبق قانون و شریعت اسلام حق طلاق یا بهتر بگوییم اعطای وکالت در طلاق یک امر کاملا توافقی است و نمی توان کسی را به این کار مجبور کرد واگرتوافق حاصل شود هر یک از زوجین باید به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنند و نسبت به تنظیم وکالتنامه اقدام نمایند.
وکالت در طلاق دارم باید چه مراحلی را طی کنم؟
برای اعمال این حق ابتدا زوجه باید برای همسرش یک وکیل دادگستری انتخاب کند و اگر خودش هم تمایل به حضور در مراحل طلاق نداشته باشد باید از طرف خودش هم یک وکیل معرفی کند.
با داشتن حق طلاق می توانم مهریه خود را نیز دریافت کنم؟
گاهی مواقع شرط شده است اعمال حق طلاق فقط با بخشش مهریه ممکن است که اگر چنین شرطی شده باشد اعمال این حق ممکن نمی باشد مگر با بخشیدن مهریه.
آیا قبل از اینکه عقد نکاح منعقد شود می توانیم حق طلاق را بگیریم ؟
قطعٱ خیر ،طلاق یعنی از بین بردن و جداشدن وقتی چیزی هنوز به وجود نیامده چه حقی برای از بین بردن آن می خواهید دریافت کنید ،تنها درضمن عقد نکاح یا بعد از آن میسر می گردد.
می خواهم یک وکالت نامه رسمی طلاق تنظیم کنم به کجا مراجعه کنم؟
برای اینکه شما بتوانید از همسرتان یک وکالت نامه رسمی مبنی بر طلاق دریافت کنید می توانید با مراجعه به یک دفتر وکالت تقاضای تنظیم وکالت نامه رسمی را بدهید.
آیا زوجه بدون دلیل موجه می تواند طلاق بگیرد؟
در قوانین کشور ما حق طلاق در اختیار مرد است و اگر زن بخواهد حکم طلاق بگیرد باید دلایل موجهی داشته باشد و بدون دلیل موجه نمی تواند حکم طلاق را بگیرد.
آیا راهکاری وجود دارد که خیلی سریع طلاق بگیرم؟
بهترین و سریع ترین راه برای گرفتن طلاق همان طلاق توافقی است که زوجین در خصوص مهریه ،نفقه،اجرت المثل و حضانت فرزند توافق داشته باشند و در نهایت از دادگاه تقاضای صدور حکم طلاق توافقی را بنمایند.
آیا می توانم به دلیل زندانی بودن همسرم و عدم دریافت نفقه از وی طلاق بگیرم؟
زوجه در این جا فقط باید از دادگاه طلاق بخواهد به دلیل عسر و حرجی که پیش آمده و به علت سابقه کیفری که همسر او پیدا کرده نیز می تواند حکم طلاق را بخواهد.
اگر صیغه کسی شده باشم می توانم طلاق بگیرم؟
طلاق مخصوص عقد دائم است در نتیجه در مورد عقد نکاح موقت یا همان صیغه زوج می تواند بذل مدت کند که باز هم در این خصوص باید بین هر دو توافق حاصل گردد در غیر این صورت کار بسیار دشواری است .
تکلیف مهریه و نفقه در دوران عقد به چه صورت است؟
اگر مهریه عندالمطالبه باشد و شرطی در پرداخت آن نشده باشد زوجه می تواند آن را مطالبه کند در خصوص نفقه هم اگر زوجه ناشزه باشد یعنی تمکین نکند زوج ملزم به پرداخت نفقه نخواهد شد.
شرایط حضانت فرزند برای مادر به چه صورت است؟
حضانت به معنای نگهداری از فرزند است در صورتیکه زن و شوهر بنابر هر دلیلی نتوانند با هم زندگی کنند حضانت فرزندان از بدو تولد تا سن هفت سالگی با مادر است و بعد از آن تا سن بلوغ با پدر است البته این منوط به این است که پدر و مادر صلاحیت حضانت فرزند را داشته باشند.
فایده داشتن یک وکیل خوب طلاق چیست؟
حضور یک وکیل با تجربه در کنار زوجین از توافقات و تصمیمات اشتباه جلوگیری می نماید ،در صورت تمایل به اعطای وکالت به وکیل دادگستری ما در دفتر وکالت فانوس انجام طلاق توافقی تنها در ۲۰روز کاری میسر می گردد ، داشتن یک وکیل خوب از اتلاف وقت زوجین و همینطور از تنش و درگیری میان خانواده ها پیشگیری می نماید.
نکته:زوجین توجه داشته باشند که یک وکیل نمی تواند هم زمان وکالت زن و شوهر را یکجا قبول کند به همین دلیل حضور ۲وکیل در پرونده لازم است.
آیا اخذ گواهی عدم بارداری زوجه اجباری است؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که اگر زوجه یائسه باشد یا دوشیزه باشد بدیهی است که نیازی به اخذ گواهی عدم بارداری نمی باشد.
آیا در طلاق توافقی هم امکان رجوع از طلاق وجود دارد؟
بله در طلاق توافقی هم هریک از زوجین در هر یک از مراحل ثبت طلاق ،جلسات مشاوره و حتی بعد از رای نهایی دادگاه می توانند از طلاق منصرف شده و به دفتر ثبت طلاق مراجعه نکنند .
طلاق توافقی در دوران عقد به چه صورت است؟
اگر منظور از دوران عقد یعنی عدم نزدیکی در رابطه زناشوئیزوجین باشد در هنگام طلاق چه طلاق توافقی و چه طلاق به درخواست هر یک از زوجین مهریه نصف خواهد بود مگر اینکه توافق دیگری در این خصوص باشد که آن توافق الویت بر قانون خواهد داشت.
مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش چقدر است؟
مدت گواهی عدم امکان سازش ۳ماه است به این معنا که اگر زوجین به مدت ۳ماه از تاریخ قطعیت آن گواهی به دفترخانه طلاق مراجعه نکنند گواهی مذکور از اعتبار ساقط خواهد شد و اگر زوجین اصرار مجدد به طلاق داشته باشند باید آن را اخذ کنند.
مدت عده در طلاق به چه صورت است؟
-
اگر زوجه دوشیزه باشد و یا یائسه باشد عده طلاق وجود ندارد.
-
برای زوجه ای که باردار باشد مدت عده تا پایان وضع حمل می باشد
-
برای سایر زنان مدت عده ۳طهر است یعنی ۳بار عادت ماهیانه شد و سپس پاک شوند.
