در این مقاله درباره هزینه وکیل برای انحصار وراثت می خواهیم توضیحاتی را ارائه نماییم ، با توجه به اینکه پرونده انحصار وراثت را هر شخصی اعم از وراث یا وکیل دادگستری می تواند انجام دهد و اگرچه پیچیدگی های خاص خود را دارد و توصیه می نماییم از وکیل ارث متخصص مشاوره بگیرید اما هزینه وکیل با توجه به دشواری که هر پرونده دارد تعیین می گردد.
به طور کلی بخشی از هزینه ای که به وکیل برای انحصار وراثت پرداخت می گردد مربوط به حق الوکاله وکیل است که با توجه به مدت زمان، نوع پرونده ، سابقه وکیل متفاوت است اما بخشی دیگر از این هزینه مربوط به هزینه مراحل اداری پرونده انحصار وراثت است برای مثال هزینه استعلام مدارک ناقص ، ثبت دادخواست ، دریافت گواهی فوت و دریافت استشهادیه است .
هزینه وکیل در دفتر وکالت و مشاوره فانوس در سال ۱۴۰۱ فقط ۳میلیون است، شاید برای شما هم این سوال باشد چرا این قدر حق الوکاله پایین است ؟ در پاسخ به سوال شما باید بگوییم بله حق الوکاله
دفتر وکالت فانوس خیلی پایین تر از تعرفه است اما سود و برنامه ریزی دفتر وکالت و مشاوره فانوس بر پایه تعداد بالای پرونده است و هرچه تعداد اخذ پرونده بالا باشد حق الوکاله نیز کاهش می یابد که در این مدت نیز موفق بوده ایم .
هرگاه شخصی فوت کند و اموالی از وی بماند برای اینکه ورثه بتوانند در آن مال دخل و تصرفی کنندابتدا باید ثابت شود که ورثه متوفی هستند به گواهی که وراث متوفی ،وسهم الارث هر یک از آنان را مشخص می نماید گواهی انحصار وراثت می گوییم.
✓مشاوره تلفنی و واتساپی با وکیل متخصص در امور ارث
✓جلسه حضوری و مشاوره حضوری
✓تنظیم دادخواست بدوی
✓حضور مداوم و پیگیری امور مربوطه در شورای حل اختلاف
✓استعلام از ثبت احوال در صورت ناقص بودن مدارک
✓مراجعه به شورای حل اختلاف و اقدام به چاپ آگهی در روزنامه
✓دریافت گواهی انحصار وراثت در سریع ترین زمان ممکن
مدارک لازم برای انحصار ورثه چیست؟
مدارک مورد نیاز عبارتند از :
۱.شناسنامه متوفی ۲.گواهی فوت متوفی ۳. عقدنامه در صورت ازدواج ۴.شناسنامه وراث ۵. وصیتنامه متوفی (در صورت وجود داشتن) ۶. استشهادیه
در صورت نداشتن هریک از مدارک مذکور اگر وکیل داشته باشید باید از مدارکی که ناقص است استعلام به عمل آید.
اولین مرحله برای دریافت گواهی انحصار وراثت دریافت گواهی فوت حقوقی از سازمان ثبت احوال است برای دریافت گواهی متوفی وراث قانونی افراد ذینفع و پلیس و مالک ملکی که متوفی در آن فوت کرده نیز می توانند اقدام کنند.
چه کسانی ارث می برند؟
افرادی که با شخص رابطه خونی دارند از او ارث می برند به عبارتی خویشاوندان نسبی هر شخصی توانند از او ارث ببرند به غیر از این افراد همسر فرد متوفی نیز از جمله وراث او خواهد بود اما تعلق ارث به وراث مطابق با طبقات ارث انجام می شود ،خویشاوندان نسبی متوفی طبق این طبقه بندی به ۳دسته تقسیم می شوند.
۱.طبقه اول
همسر متوفی
پدر و مادر
فرزندان متوفی پدر نبود آنها نوه ها
۲.طبقه دوم
پدربزرگ و مادربزرگ
همسر متوفی
برادران و خواهران متوفی
۳.طبقه سوم
همسر متوفی
عمو ،عمه،خاله،دایی متوفی پدر صورت نبود آنها فرزندان آنها
کسانی که به موجب نسب ارث میبرند:
۱) پدر و مادر ، اولاد ، اولاد اولاد
۲) اجداد و برادر و خواهر و اولاد آن ها
۳) اعمام و عمان و اخوال و حالات و اولاد آن ها
مطالب مرتبط: مراحل انحصار وراثت
وکیل ارث و میراث توضیح می دهد، موانع ارث یکی از مباحث مهم در مسائل مربوط به ارث و میراث است این مبحث به عواملی اشاره می کند که می توانند موجب محرومیت وراث از ارث شوند مهم ترین موانع ارث که در حال حاضر موضوعیت دارند عبارتند از کفر ، قتل ، لعان ، زنازادگی
کفر :
طبق قوانین کشور ایران کافر از مسلمان نمی تواند ارث ببرد منظور از کافر شخصی است که مسلمان نباشد فرقی نمی کند که این شخص کافر صاحب کتاب باشد یا غیر کتاب در هر صورت از ترکه مسلمان ارثی به او نخواهد رسید در مقابل فرد مسلمان می تواند از کافر ارث ببرد اگر در میان ورثه متوفی تنها یک مسلمان وجود داشته باشد همه ترکه به او تعلق خواهد گرفت اهمیتی ندارد که این فرد در کدام یک از طبقات ارث قرار داشته باشد در هر صورت و به دلیل محرومیت بقیه از ارث این فرد مسلمان تنها وارث متوفی خواهد بود.
قتل :
قتل نیز یکی از عواملی است که می تواند مانع ارث بردن اشخاص شود اگر مورث به دست یکی از وراث خود به قتل برسد قاتل از ارث محروم خواهد بود البته قتل مورث باید از نوع عمدی و نامش چه باشد ،بنابراین اگر در مقام دفاع از خود باشد مانع ارث بردن نخواهد شد.
لعان :
لعان به معنای این است که مرد همسر خود را به زنا نسبت دهد و در صورت وجود فرزند ادعا کند که فرزند از آن او نیست ولی نتواند این ادعا را ثابت کند در این حالت مرد باید باید ۴مرتبه خدا را بر صحت ادعای خود شاهد بگیرد و هم چنین همسر او باید خدا را بر دروغ بودن ادعای شوهر شاهد بگیرد بعد از این زن و مرد بر هم حرام شده و اصطلاحاً لعان صورت می گیرد و از یکدیگر ارث نمی برند و هم چنین فرزند آنها از پدر ارث نمی برد و هم چنین از خویشاوندان پدری نیز ارث نمی برد اما از مادر و خویشاوندان مادری ارث می برد.
زنا زادگی:
زنا زادگی نیز یکی از عواملی است که می تواند موجب محرومیت افراد از ارث شود به این صورت که فرزند متولد شده از مرد یا زن زانی نمیتواند از آنها ارث ببرد و هم چنین پدرو مادر نیز نمی توانند وارث فرزند نامشروع خود باشند.
مفهوم قانونی ترکه :
آنچه از متوفی به عنوان دارایی و مال و اموال و بدهی برای وراث بر جای می ماند به نام ترکه از آن یاد می شود منظور از ترکه دارایی مثبت و دارایی منفی است و فقط دارایی مثبت به ورثه می رسد و دیون و بدهکاری متوفی به ارث نمی رسد مگر اینکه مال از متوفی به جا مانده باشد و بتوان آن دیون را از آن اموال پرداخت کرد در واقع باید قبل از تقسیم ترکه نسبت به پرداخت دیون اقدام کرد.
بعد از دریافت گواهی فوت وراث متوفی باید همراه ۳ نفر از اشخاصی که بدون داشتن نسبت فامیلی درجه اول همه وراث را می شناسند به دفتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کنند و در این مرحله استشهادیه انحصار وراثت صادر می گردد ،آن ۳نفر گواهی می نمایند که متوفی ورثه ای غیر از افرادی که نام آنها در استشهادیه نوشته شده ندارد.
مطالب مرتبط: عدم همکاری وراث در فروش
وکیل تحریر ترکه بیان می دارد که بر طبق ماده ۸۶۹ قانون مدنی:
حقوق و دیونی که بر ترکه میت تعلق می گیرد و باید قبل از تقسیم آن اداء شود از قرار ذیل است ؛
۱. قیمت کفن و دفن میت و حقوقی که متعلق است به اعیان ترکه
۲. دیون و واجبات مالی متوفی
۳. وصایای میت تا ثلث ترکه بدون اجازه ورثه و زیاده بر ثلث با اجازه آن ها
دیون و حقوقی که بر عهده متوفی است بعد از هزینه کفن و دفن و تجهیز میت و سایر هزینه های ضروری ازقبیل حفظ و اداره ترکه باید از ترکه داده شود.
طبق قوانین هر کشوری تبعه آن از لحاظ ازدواج ، طلاق ، ارث ، وصیت در هر کشوری که زندگی کنند تابع کشور متبوع خود می باشند مثلاً اگر یک ایرانی ۲۰سال در آمریکا زندگی کند و برای گرفتن طلاق بخواهد اقدام کند باید یا مراجعه حضوری داشته باشد یا به وکیل دادگستری وکالت دهد، در مورد انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور نیز به این صورت است که باید به یک وکیل در ایران وکالت داده شود تا بدون نیاز به حضورشان در ایران پرونده را پی گیری نماید در نتیجه هزینه وکیل برای این افراد نیز با توجه به شرایطی که هر و ونده دارد و نواقصی که باید تکمیل گردد تعیین می گردد.
چه کسانی حق درخواست تقسیم مال را دارند؟
بر طبق ماده 301 قانون امور حسبی ولی و وصی و قیم هر وارثی که محجور باشد و امین غایب و جنین و کسی که سهم الارث بعضی از ورثه به او منتقل شده است و هم چنین موصی له و وصی راجع به موصی به در صورتی که وصیت به جزء مشاع از ترکه شده باشد حق درخواست تقسیم را دارند.
بر طبق ماده 302 قانون امور حسبی نسبت به درخواست تقسیم مرور زمان جاری نیست و کسانی که ذی حق درخواست تقسیم هستند همه وقت می توانند این درخواست را بنمایند.
هرگاه یکی از ورثه متوفا غایب مفقود الاثری باشد که وکیل هم نداشته باشد و درخواست تقسیم اموال متوفا بشود بدواً برای غایب امین معین می شود و بعد تقسیم به عمل می آید.
بله با توجه به شرایط فعلی جامعه و با الکترونیکی شدن امضا افراد در سامانه ثنا قوه قضاییه امکان عدم حضور وراث نیز وجود دارد.
ایرانیان در خارج از کشور می بایست به فردی در ایران وکالت مدنی دهند و آن شخص به وکیل دادگستری مراجعه نماید.
مراحل انحصار ورثه به این صورت است که وراث باید در سامانه ثنا ثبت نام نمایند و یک رمز عبور شخصی دریافت کنند سپس به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و دادخواست خود را ثبت کنند و پس از آن جا به شعبه حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی ارجاع می گردند.
به فردی که به جنون مبتلا است همچون افراد دیگر ارث می رسد اهمیتی ندارد که میزان جنون فرد چقدر است در هر صورت احکام ارث درباره او تفاوتی با احکام فرد غیر مجنون ندارد البته فرد مجنون نمی تواند برای امور مالی خود تصمیم گیری نماید و باید قیم داشته باشد.
فرزند خوانده از پدر و مادر حکمی خود ارث نمی برد هم چنین پدر خوانده و مادر خوانده نیز از فرزند خوانده ارث نخواهد برد البته شخص در زمان حیات می تواند مالکیت دارایی خود را به فرزند خوانده منتقل کند ضمن اینکه هر فردی امکان این را دارد که نسبت به یک سوم دارایی خود وصیت کند.
خیر افراد تنها می توانند درباره یک سوم اموال خود وصیت کنند به همین دلیل امکان محروم کردن وراث از ارث وجود ندارد البته شخص در زمان حیات خود می تواند با انجام برخی راهکارها موجبات محرومیت یک یا چند نفر از وراث را فراهم سازد هم چنین روش های برای محرومیت همه وراث از ارث وجود دارد مثلاً هر فردی پیش از مرگ می تواند مالکیت همه اموال خود را به یکی از فرزندانش منتقل کند.
دادگاه صالح دادگاه محل آخرین اقامتگاه دائمی متوفی است با توجه به مقررات جاری تحصیل گواهی تصدیق انحصار وراثت در شورای حل اختلاف صورت می گیرد.
اگر آخرین اقامتگاه قانونی متوفی معلوم نباشد دادگاه آخرین محل سکونت متوفی در ایران صالح به رسیدگی است و اگر در ایران اقامت نداشته باشد دادگاهی صالح است که مال غیر منقول در آن واقع است در غیر این صورت دادگاهی که مال منقول در آن واقع است و اگر نبود دادگاه محل اقامت هریک از ورثه صالح به رسیدگی است اما اگر ترکه تقسیم شده باشد دادگاه صالح به رسیدگی محل اقامت خوانده می باشد.
در رسیدگی به درخواست تقسیم ابتدا دادگاه به توافقات احتمالی وراث توجه می نماید در صورتی که برای تقسیم بین وراث توافقی حاصل شد به صورت مکتوب صورتجلسه می شود و به امضای آنها می رسد اما اگر توافق در این زمینه حاصل نشود با دستور دادگاه کارشناس تعیین می شود.
اگر در یک زمان مشخص هر دو فوت شوند هیچکدام از یکدیگر ارث نمی برد ترکه هر یک از آنها نیز بین وارثان تقسیم می شود.
در صورت انکار برخی از وراث باید به دادگاه حقوقی مراجعه کرد و برای رسیدگی به حل این مسئله دادخواست ارائه شود تا از طریق ادله اثبات شود امر که یکی از آنها ارجاع به کارشناسی اثبات شود.
جنین می تواند ارث ببرد ولی به شرط اینکه نطفه آن پیش از فوت مورث منعقد شده باشد بنابراین در صورتی که نطفه جنین به روش لقاح مصنوعی پس از فوت پدرش منعقد شده باشد ارثی به جنین تعلق نمی گیرد و شرط دیگر برای ارث بردن جنین زنده متولد شدن اوست .