در این مقاله قصد داریم در خصوص میزان نفقه فرزند مشترک قبل از طلاق و بعد از طلاق را بررسی کنیم و در خصوص مسایل و مشکلات پیرامون پرداخت نفقه فرزند مشترک مطالبی را شرح دهیم .
ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی در این خصوص اشعار می دارد : نفقه فرزند بر عهده پدر است و بعد از فوت پدر یا عدم توانایی مالی او بر عهده جد پدری است اما اگر نه پدر و نه جد پدری تمکن مالی نداشته باشند نفقه بر عهده مادر خواهد بود .
مطالب بیشتر : مراحل انحصار وراثت
فرزند پسر تا سن ۱۸ سالگی که همان سن رشد است مستحق دریافت نفقه از پدر و جد پدری خواهد بود و اگر تحصیل کند نیز تا سن ۲۳ سالگی مستحق دریافت نفقه می باشد ، اما پس از سن ۱۸ سالگی یا تحصیل تا سن ۲۳سالگی فقط در صورت بیماری جسمی ( معلولیت ) مستحق دریافت نفقه خواهد بود .
در خصوص پرداخت نفقه فرزند دختر وضعیت متفاوت است و دختران اگر اشتغال به کار نداشته باشند و یا ازدواج نکرده باشند پرداخت نفقه آنها بر عهده پدر یا جد پدری یا مادر با توجه به شرایطی که در ماده ۱۱۹۹ بیان گردید می باشد اما چنانچه فرزندان دختر اشتغال به کار داشته باشند پرداخت نفقه بر عهده پدر یا جد پدری یا مادر نخواهد بود و همینطور پس از فوت پدر نیز از مستمری سهمی نخواهد برد .
مطالب بیشتر: گواهی انحصار وراثت
بر طبق ماده ۵۳ قانون حمایت خانواده نپرداختن نفقه فرزندان جرم می باشد و مجازات آن حبس تعزیری درجه ۶ می باشد مجازات حبس تعزیری درجه ۶ ، ۶ ماه تا ۳ سال حبس می باشد .
اگر والدین یک خانواده به اصطلاح عامیانه از یکدیگر جدا شوند طبق ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده دادگاه مکلف است ضمن رأی دادن در خصوص حضانت ، تکلیف نفقه فرزندان مشترک را نیز تعیین کند البته والدین می توانند از قبل در خصوص پرداخت و نحوه آن با هم صحبت نمایند به توافق نیز برسند .
مطالب بیشتر : وکیل انحصار ورثه
زوجه می تواند نسبت به دریافت نفقه خود اقدام قانونی نماید و حتی می تواند نفقه گذشته خویش را نیز مطالبه نماید بر طبق ماده ۱۱۲۶ قانون مدنی زوجه در هر حال می تواند برای نفقه زمان گذشته خود اقامه دعوا نماید و طلب او از بابت نفقه مزبور طلب ممتاز بوده و در صورت افلاس دنیا ورشکستگی شوهر ، طلب زن مقدم بر دیگران خواهد بود ، نفقه آثاری و خویشاوندان فقط نسبت به آینده قابل وصول است .