در صورتیکه متوفی، بازنشسته و دارای بیمه باشد، بازماندگان حقوق مستمری او را به ارث خواهند برد.
در صورتیکه فردی که بیمه شده است، مستمری بگیر از کارافتاده باشد.
در صورت فوت بیمهشدهای که درده سال آخر زندگی خود حداقل حق بیمه یکسال کار را در آخرین سال زندگی خود پرداخت کرده باشد.
در صورت فوت بیمهشدهای که در ده سال آخر حیات خود حداقل حق بیمه یکسال کار، مشروط بر اینکه ظرف آخرین سال حیات، حق بیمه ۹۰ روز کار را پرداخت کرده باشد.
اگر بیمهشدگان مشمول قانون تأمین اجتماعی که قبل از تصویب این ماده واحده فوت شده و به هر علت در مورد آنان مستمری برقرار نشده است، حسب مورد مشمول شرایط مقرر در این بند یا تبصره ۲ هستند.
اگر بیمه شده فاقد شرایط مقرر در این بند باشد ولی حداقل ۲۰ سال حق بیمه مقرر را قبل از فوت پرداخت کرده باشد، بازماندگان وی از مستمری برخوردار خواهند شد.
گواهی فوت بیمه شده که از سوی ثبت احوال صادر شده باشد.
اصل و تصویر شناسنامه و کارت ملی متوفی
اصل و تصویر عقدنامه همسر متوفی
گواهی تحصیلی برای فرزندان پسر بالای ۱۸سال
نظریه کمیسیون پزشکی در خصوص از کارافتادگی یا معلولیت فرزندان ذکور
سهم هر فرزند متوفی معادل ۲۵٪ مستمری استحقاقی است و در صورتیکه فرزندان هم پدر و هم مادر خود را از دست داده باشند سهم آنان دو برابر این میزان خواهد بود.
وسهم پدر و مادر متوفی معادل ۲۰٪ مستمری استحقاقی خواهد بود.
سهم همسر متوفی معادل ۵۰٪ کل مستمری استحقاقی است و چنانچه بیمه شده مرد دارای چند همسر دائم باشد مستمری بین آنها به تساوی تقسیم خواهد شد.
میزان مستمری بازماندگان عبارتست از 30/1(یک سی ام) مزد یا حقوق متوسط بیمه شده ضربدر سنوات پرداخت حق بیمه، مشروط بر اینکه این مبلغ از پنجاه درصد مزد یا حقوق متوسط ماهانه او کمتر و از صد در صد آن بیشتر نباشد. (منظور از مزد یا حقوق متوسط، جمع کل مزد یا حقوق بیمه شده که به ماخذ آن حق بیمه دریافت گردیده، ظرف هفتصد وبیست روز قبل از فوت تقسیم بر روزهای کاری ضربدرعدد30است)
بازماندگان متوفی دارای شرایط بیمه در یکی از حالات زیر مستمری مربوط به بازماندگان را دریافت خواهند کرد ؛
✓در صورتی که متوفی بازنشسته و دارای بیمه باشد.
✓در صورتی که فردی که بیمه شده است مستمری بگیر از کارافتادن باشد.
✓در صورتی که فوت بیمه شده ای که در ۱۰سال آخر زندگی خود حداقل حق بیمه یکسال کار را در آخرین سال زندگی خود پرداخت کرده باشد.
✓در صورت فوت بیمه شده ای که در ۱۰سال آخر حیات خود حداقل حق بیمه یک سال کار مشروط به اینکه ظرف آخرین سال حیات حق بیمه ۹۰روز کار را پرداخت کرده باشد.
اگر خانمی شغل خود را از دست بدهد و شوهر نداشته باشد در صورتی که مادر یا پدرش دارای حقوق بازنشستگی یا مستمری از کارافتادگی بوده و فوت کرده باشد می توانند برای دریافت مستمری بازماندگان اقدام کند و به نظر می رسد در این زمینه تفاوتی بین خانم مجرد و یا خانمی که همسرش فوت کرده یا از وی جدا شده باشد وجود ندارد .
طبق بند ۳ماده ۴۸ قانون حمایت خانواده فرزندان اناث در صورت نداشتن شغل یا شوهر و فرزندان ذکور تا سن ۲۰سالگی و بعد از آن در صورتی که معلول از کار افتادن و نیازمند باشند یا اشتغال به تحصیلات دانشگاهی داشته باشند حسب مورد از کمک هزینه اولاد، بیمه و مستمری بازماندگان یا حقوق وظیفه والدین خود برخوردار می شوند.
مستمری بازنشستگی به بازماندگان تعلق می گیرد مشروط به اینکه در ۱۰سال آخر زندگی خود یک سال سابقه پرداخت بیمه و در سالی که فوت کرده است ۳ماه سابقه پرداخت بیمه را داشته باشند.
قبلاً ذمستمری این افراد قطع می شد اما ظاهراً دطبق بخشنامه های جدید حتی اگر کسی ازدواج کند باز هم مستمری او قطع نمی شود.
خیر اضافه کاری اجباری نیست طبق ماده ۵۹ قانون کار ارجاع کار اضافی به کارگر با موافقت کارگر مجاز است و این کارگر بابت اضافه کاری باید برابر ۴۰٪ اضافه کرد هر ساعت عادی خود دریافت کند.
در پاسخ به این کاربر محترم باید بگوییم بله برای همسر ۵۰٪، فرزندان۲۵٪،برای پدر و مادر ۲۰٪تعلق می گیرد.
دختری که پدر را از دست داده باشد مشمول دریافت مستمری است حتی دخترانی که تحت کفالت پدر بزرگ یا مادر بزرگ قرار دارند هم می توانند پس از گذشت آنها مشمول دریافت مستمری بازماندگان شوند البته این موضوع فقط شامل بازنشستگان و مستمری بگیران مشمول قانون استخدام کشوری و به عبارت بهتر بازنشستگان و مستمری بگیران وابسته به نهادهای دولتی است.
پرداختن بیمه در روزهای جوانی برای تامین نیازهای روزهای کهن سالی و از کار افتادگی و حتی مرگ یکی از مهم ترین اقداماتی است که هر فرد زنده ای باید در زندگی خود انجام دهد.