کفالت عقدی است که به موجب آن احد طرفین در مقابل طرف دیگر احضار شخص ثالثی را تعهد می کند . متعهد را کفیل ؛شخص ثالث را مکفول و طرف دیگر را مکفول له می گویند.
کفالت عقدی است از سوی کفیل لازم و از سوی مکفول له جایز ،عهدی ،مجانی،رضایی،،قائم به شخص و تعهد آن ناظر به احضار شخص است.
منظور از ثالث ،شخص ثالثی است که بر او ادعای حقی شده است.
بیشتر بدانیم: وکیل انحصار وراثت
تفاوت عمده ضمان و حواله و عقد کفالت در این است که ضمان و حواله تعهد به دین است ولی کفالت تعهد به احضار مدیون در نتیجه در ضمان از مدیون ،دین به ذمه ضامن منتقل می شود و مدیون در برابر طلبکار بری می گردد ولی در کفالت دین هم چنان بر ذمه مدیون باقی می ماند و کفیل احضار او را عهده دار می شود.
بیشتر بدانیم: وکیل انحصار وراثت در تهران
ماهیت کفالت در امور کیفری و مدنی یکسان و جز در مواردی که حکم خاصی وجود دارد قانون مدنی بر روابط کفیل و متهم با مکفول له حکومت می کند.
بیشتر بدانیم : وکیل مالیات بر ارث
بر خلاف ضمان در عقد کفالت:
انتقال دین صورت نمی پذیرد.
وثائق و تضمینات از بین نمی رود.
اذن در تادیه نیز مجوز رجوع کفیل به مکفول است.
اقاله صحیح است.
عقد مجانی است .
دین باید بر ذمه مکفول ثابت باشد و ایجاد سبب دین کافی نیست.
دور ،باطل است.
بر طبق ماده 735 قانون مدنی کفالت به رضای کفیل و مکفول له واقع می شود.
بر طبق ماده 736 قانون مدنی در صحت کفالت علم کفیل به ثبوت حقی بر عهده مکفول شرط نیست بلکه دعوی حق از طرف مکفول له کافی است اگر چه مکفول منکر آن باشد.
ماده 737 قانون مدنی اشعار می دارد: کفالت ممکن است مطلق باشد یا موقت و در صورت موقت بودن باید مدت آن معلوم باشد.
ب) کفالت موجل: در کفالت موجل پیش از فرا رسیدن موعد ، مکفول له حق مطالبه ندارد . برای جلوگیری از ابهام و ضرر در تعهد کفیل قانون گذار تعیین اجل را لازم می داند با وجود این هرگاه موعد احضار در آینده قابل تعیین باشد مانمند تعیین روز اجرای حکم کفالت درست است.
ج) کفالت موقت: در کفالت موقت ممکن است موعد احضار در اختیار مکفول له باشد یا در عقد تعیین شود در این کفالت باید آغاز و انجام موعد تعهد معین باشد ولی اگر آغاز معین نشود از تاریخ عقد محسوب می شود .
ماده 739 قانون مدنی اشعار می دارد: در کفالت مطلق مکفول له هر وقت بخواهد می تواند احضار مکفول را تقاضا کند ولی در کفالت موقت قبل از رسیدن م وعد حق مطالبه ندارد.
التزام به احضار مکفول ممکن است برای یکبار یا به تکرار و به اندازه لزوم باشد و در صورت تردید با یک احضار التزام اجرا شده است .
ماده 740 قانون مدنی : کفیل باید مکفول را در زمان و مکانی که تعهد کرده است حاضر نماید و الا باید از عهده حقی که بر عهده مکفول ثابت می شود بر آید.
1.کفالت تعهد به احضار است نه تعهد به پرداخت دین در واقع با این که هرگاه کفیل از عهده احضار بر نیاید یا از انجام دادن آن خودداری کند باید از عهده حقی که بر عهده مکفول ثابت می شود بر آید ولی التزام به پرداخت دین نتیجه اجرا نکردن تعهد مربوط به احضار است نه اثر مستقیم عقد کفالت.
بیشتر بدانیم : وکیل تقسیم اموال
ماده 742 قانون مدنی : اگر در کفالت محل تسلیم معین نشده باشد کفیل باید مکفول را در محل عقد تسلیم کند مگر اینکه عقد منصرف به محل دیگر باشد.