نام دیگر این سند تجاری (فته طلب) است و طبق قانون تجارت فته طلب سندی است که به موجب آن امضاء کننده تعهد می نماید مبلغی در موعد معین یا عندالمطالبه در وجه حامل یا شخص معین یا به حواله کرد آن شخص کارسازی کند.
سفته علاوه بر امضاء یا مهر باید دارای تاریخ و متضمن مبلغ نادیه با تمام حروف باشد ، گیرنده وجه و تاریخ پرداخت نیز باید در سفته قید گردد.
قبل از سررسید سفته اصولٱ نمی توان درخواست تامین خواسته داد و متاسفانه برای مشکل پیش آمده راهکار قانونی وجود ندارد با این وجود مطابق بند د ماده ۱۰۸؛قانوندآیین دادرسی مدنی در صورتی که بتوانید قاضی را اقناع کنید که تامین خواسته و توقیف اموال ضرورت دارد می توانید با سپردن خسارت احتمالی درخواست تامین خواسته با توقیف اموال بنمایید.
برای شروع دعوای مطالبه وجه سفته و توقیف اموال باید به دفتر خدمات قضایی مراجعه نموده و دادخواست مطالبه وجه سفته داده شود البته بسته به اینکه سفته را واخواست نموده باشید یا خیر نحوه رسیدگی و نتیجه دعوا متفاوت است.
دادگاه صالح برای رسیدگی به دعوای مطالبه وجه سفته دادگاه محل اقامت خوانده است البته طبق ماده ۱۳ قانون آیین دادرسی مدنی خواهان می تواند به دادگاه های دیگری هم مراجعه کند.
سفته از جمله اسنادی است که در قانون تجارت و در فهرست اسناد تجاری مورد تعریف قرار گرفته است ، تاسیس نهادی به نام سفته از قانون تجارت فرانسه وارد سیستم حقوقی ما شده است ولی در سیستم حقوقی سنتی یا مذهبی و حقوق اسلام تاسیس نهادی مشابهی تحت عنوان حواله وجود داشته است.
✓ سفته تنها در صورتی سند تجاری است که ظرف ۱۰ روز پس از سررسید واخواست شود.
✓منظور از واخواست سفته مراجعه به اداره واخواست و درخواست ارسال اخطار به بدهکار است.
✓ اگر سفته ظرف موعد مقرر واخواست شود دارنده از امتیازات قانونی مانند رسیدگی خارج از نوبت و توقیف اموال بدون خسارت احتمالی و امکان شکایت از ضامن و ظهرنویسی برخوردار می شود.
✓مقررات سفته ،چک، و برات در بسیاری از موارد در قانون تجارت مشترک است.
✓ شکایت برای مطالبه وجه سفته از جمله دعاوی حقوقی و مالی بوده و مستلزم پرداخت هزینه دادرسی در حدود سه و نیم درصد مبلغ سفته است.
برای مطالبه وجه سفته تاریخ صدور آن ملاک نیست بلکه ملاک عمل زمانی است که تاریخ سررسید فرا رسیده باشد ، اهمیت تاریخ سررسید بدین جهت است که اگر صادر کننده به تعهدش عمل نکند وقتی دارنده می خواهد که سفته را به اجرا بگذارد می تواند ظرف ۱۰ روز از تاریخ سررسید سفته آن را واخواست نماید و ظرف یکسال علیه صادر کننده طرح دعوا نماید.
واخواست سفته اقدامی است که از سوی دارنده سفته جهت توقیف اموال صادر کننده انجام می گیرد ، واخواست در فرم های مخصوصی نوشته می شود و مراجع خاصی برای این کار پیش بینی شده است که واخواست سفته را انجام می دهد.
1.تنظیم دادخواست کامل
2.کپی برابر اصل سفته
3.کپی برابر اصل واخواست سفته
4.کپی برابر اصل کارت ملی خواهان
5.کپی برابر اصل مستنداتی که سفته را دریافت نموده اید.
6. اصل وکالتنامه وکیل ( اگر وکیل دارید)
قسمتی از سفته نام متعهد ومتعهدین نوشته شده است و بدین معنا می باشد که صادر کننده و متعهد سفته به نوعی مسئول پرداخت وجه سفته می باشند و دارنده سفته باید در نشانی محل اقامت صادر کننده طرح دعوا نماید.
اگر دارنده سفته بخواهد آن را به شخص دیگری انتقال دهد باید پشت سفته را ۲بار امضا بزند که به ابن عمل ظهرنویسی می گویند.
در صورتی که سفته واخواست شده باشد و مبلغ آن مطالبه شده باشد دارنده سفته می تواند خسارت تاخیر نادیه را هم درخواست کند در غیر این صورت تنها مبلغ مذکور در سفته قابل مطالبه است و از اموال باقیمانده از صادر کننده سفته که فوت شده برداشت می شود.
لازم است شماره و مشخصات سفته ها را در قرار داد قید کنید و متذکر شوید که سفته ها بابت ضمانت حسن انجام کار د اختلال کارفرما قرار می گیرد.