تنها هزینه ای که در خصوص گواهی انحصار وراثت به دولت پرداخت می گردد مبلغ ۲۰۰هزار تومان است که در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی پرداخت می شود در غیر این موضوع دولت دیگر هیچ سهمی در خصوص اخذ گواهی انحصار وراثت ندارد که اگر پیگیری مراحل اخذ گواهی به وکیل دادگستری واگذار گردد وکیل دادگستری با مدارک لازم به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده و دادخواست صدور گواهی انحصار وراثت می دهد و در این خصوص شورای حل اختلاف آخرین اقامتگاه قانونی متوفی صالح به رسیدگی به این امر خواهد بود.
یکی از مراحل ضروری در اخذ گواهی انحصار وراثت داشتن یا گرفتن برگه استشهادیه محضری است که معمولٱ سه نفر در یکی از دفاتر اسناد رسمی حاضر می شوند و فرم مخصوص استشهادیه را دریافت و اقدام به پر کردن آن می نمایند و اعلام می کنند که ورثه متوفی چه کسانی هستند و امضاء می نمایند .
مطالب مرتبط: مراحل دریافت انحصار وراثت
اگر متوفی قبل از سال ۹۵ فوت شده باشد و ورثه مرحوم چند سال بعد یعنی در سال مثلٱ ۱۴۰۰اقدام اگر به گرفتن و اخذ گواهی انحصار وراثت نمایند در این حالت باید از اداره مالیات گواهی بیاورند ولی اگر متوفی بعد از سال ۹۵ محروم شده باشد برای گرفتن انحصار وراثت نیازی به مراجعه اداره مالیات نیست
اگر متوفی دارای اموالی باشد که ورثه بخواهند تقسیم کنند یا بعد ها تصمیم به فروختن آن بگیرند در این صورت باید گواهی انحصار وراثت نامحدود اخذ کنند ولی اگر متوفی اموالی نداشته باشد صرف اخذ گواهی انحصار وراثت محدود کفایت می کند و تنها اختلافی که بین این دو گواهی وجود دارد مدت زمان لازم برای اخذ گواهی مذکور است که گواهی نامحدود تقریبٱ ۴۰روز کاری و گواهی محدود ۷روز کاری زمان لازم دارد و در خصوص گواهی محدود نیازی به نشر آگهی نیز نمی باشد.
در صورتی که وراث متوفی هیچ کدام گواهی انحصار وراثت را اخذ ننموده باشند هر ذینفعی از جمله طلبکاران متوفی می توانند از شورای حل اختلاف تقاضای صدور گواهی انحصار وراثت برای متوفی را بخواهند.
تنها برای گرفتن گواهی انحصار وراثت اقدام یکی از ورثه کفایت می کند و حتی برای دادن وکالت به وکیل دادگستری هم تنها حضور یکی از ورثه برای اعطای وکالت کفایت می نماید.
اگر از اخذ گواهی انحصار وراثت مدت طولانی گذشته باشد مثلٱ وراث ۱۰ سال پیش اقدام به اخذ گواهی نموده باشند ولی حالا بعد از ۱۰سال که احتیاج به آن دارند مفقود شده باشد در این حالت بهتر است بدون اینکه به جایی اعلام شود که فبلٱ گواهی مذکور را اخذ کردهاند دوباره اقدام به اخذ آن بنمایند.
بله در صورتی که این امکان برای ورثه متوفی وجود نداشته باشد که گواهی فوت را بگیرند انجام این کار توسط دفتر وکالت و مشاوره حقوقی فانوس امکان پذیر است.
۱.استشهادیه محضری ۲.عقدنامه متوفی ۳.شناسنامه متوفی۴.شناسنامه وراث
هریک از وراث بدون حضور و دخالت سایر وراث می توانند تقاضای صدور گواهی انحصار وراثت را از شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی بخواهند و در مورد سایر وراث که همکاری لازم را انجام نمی دهند از اداره ثبت احوال توسط وکیل دادگستری استعلام به عمل می آید.
مبلغ حق الوکاله دو میلیون و نهصد هزار تومان که نصف آن بدوٱ و نصف دیگر هم پس از صدور گواهی حصر وراثت دریافت می گردد.
ماترک به معنای آن چیزی که از متوفی برجای مانده است و به دو بخش مثبت و منفی تقسیم می شود و منظور از دارایی مثبت یعنی تمام اموال و مطالباتی که به وراث می رسد و دارایی منفی یعنی دیونی که از متوفی برجای مانده استوبرعهده وراث است که از اموال متوفی پرداخت کنند.
منظور از مهر و موم اموال این است که برای جلوگیری از حیف و میل شدن اموال و ترکه متوفی اقداماتی صورت می پذیرد که به آن اقدامات مهر و موم اموال می گویند و درخواست مهرو موم اموال متوفی می تواند توسط ورثه متوفی یا موصی له (کسی که وصیتی به نفع او شده است)و یا توسط طلبکاران متوفی که طلب آن ها مستند به سند رسمی باشد صورت بپذیرد.
اگر وراث متوفی متعدد باشند و بخواهند سهم خود را از یکدیگر جدا کنند باید تقاضای تقسیم ماترک را بدهندالبته قبل از اینکه درخواست تقسیم ترکه را بدهند باید گواهی انحصار وراثت دریافت کنند و دادگاه قبل از تقسیم اموال وراث ابتدا کلیه دیون و بدهی های متوفی را از ترکه پرداخت می نماید و سپس نسبت به تقسیم ماترک اقدام لازم صورت می پذیرد .
وراث اگر با یکدیگر توافق داشته باشند که ترکه را بین خود تقسیم می کنند ولی در غیر این صورت اگر با هم اختلاف داشته باشند این امر توسط دادگاه صورت می پذیرد و مدارک لازم عبارتند از :درخواست تقسیم به همراه مشخصات درخواست دهنده،گواهی انحصار وراثت، ارائه صورت اموال می باشد