بر طبق ماده۱۱۰۲قانون مدنی وقتی که زوجین به عقد نکاح هم در می آیند و عقد نکاح به طور صحیح واقع شده باشد و روابط زوجیت بین طرفین عقد نکاح بر قرار گردد وظایفی زوجین در این رابطه دارند که یکی از همان وظایف تمکین زوجه است که قصد توضیح و تفسیر آن را داریم و منظور از عدم تمکین در لغت یعنی تن ندادن و پیروی نکردن است اما در اصطلاح حقوقی یعنی زن یا زوجه به وظایف خود عمل نکند.
دو نوع تمکین داریم ۱) تمکین عام ۲) تمکین خاص
همانطور که می دانید تهیه مسکن، البسه، خوراک، با زوج است و زوج در هرجایی که منزلی مطابق با شأن همسر خویش پیدا کند زن موظف است به قبول این موضوع مگر اینکه در عقد نکاح شرط خلاف این مقرر شده باشد مثلاً تعیین محل زندگی با زوجه باشد در غیر این صورت زن باید در منزلی که شوهر تهیه می کند سکنی گزیند.
همانطور که میدانیم بخشی از روابط زوجین به ارتباط جنسی و زناشوئی آنان مرتبط است و این موضوع ناظر به اطاعت پذیری زن از مرد در مسائل جنسی متعارف است که در واقع تمکین خاص همان تمکین جنسی است که زوجه باید به وظایف خویش در عقد نکاح پایبند باشد.
۱) استناد به حق حبس برای زوجه باکره ای که تمکین عام هم نکرده باشد.
۲) زن ثابت کند که بودن او در منزل شوهر موجب ضرر بدنی،مالی، و حیثیتی است.
۳) اگر زن در دوره عادت ماهانه یا دوره نفتی باشد.
۴) اگر مرد دچار امراض مقاربتی باشد طبق ماده ۱۱۲۷ قانون مدنی زن می تواند از تمکین خاص امتناع کند.
۵) عدم تهیه منزل مسکونی در حد شأن و مقام زوجه
می توانید برای اطلاعات بیش تر مطلب وکالت زوجه در طلاق را هم مطالعه کنید.
زوج می تواند در موارد عدم تمکین که شامل موارد مذکور در بالا است با دادن دادخواست الزام به تمکین از طریق ثبت در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در دادگاه خانواده محل اقامت زوجه اقامه دعوا کند البته بهتر است قبل از هر اقدامی از یک وکیل خوب مشاوره بگیرد تا بتوانید به حقوق زایل شده خود برسید.
البته پرونده الزام به تمکین قابل اعتراض هم از طرف زوج و هم از طرف زوجه می باشد یعنی ظرف مهلت ۲۰روز از ابلاغ رای مبنی بر تمکین زوجه یا عدم تمکین وی طرفی که رای بر علیه او صادر شده می تواند اعتراض و تجدید نظر کند.
بهتر است در این جا سوال یکی از کاربران محترم را بدهیم ،چندی پیش کاربری پرسیده بودن حالا که حکم تمکین را گرفتم می توانم با اجبار زنم را به منزل بیاورم در پاسخ به این دوست عزیز باید بگوییم هیچ وقت و هیچ قانونی چنین اجازه ای نداده است بلکه شما از مزایای این حکم که عدم تعلق نفقه به زوجه است می توانید استفاده کنید .
خواهان : آقای…
خوانده خانم…
وکیل حامد ستاری وکیل پایه یک دادگستری
با سلام و احترام به استحضار می رساند که موکل و خوانده محترم از مورخ …طبق عقدنامه شماره …. در عقد نکاح یکدیگر می باشند ولی متاسفانه از تاریخ… زوجه منزل مشترک را ترکه کرده است و حاضر به تمکین از موکل خویش نیست فردا محکومیت زوجه به تمکین و الزام به تمکین او مورد استدعاست .
همین که نکاح به طور صحت واقع شد ،روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار می شود.
زن و شوهر مکلف به حسن معاشرت با یکدیگرند.
زوجین باید در تایید مبانی خانواده و تربیت اولاد خود به یکدیگر معاضدت نمایند.
در روابط زوجین ،ریاست خانواده از خصایص شوهر است.
در عقد دائم نفقه زن بر عهده شوهر است