انحصار ورثه گواهی است که توسط شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی صادر می شود و اسامی وراث و میزان سهم الارث هر یک در آن گواهی مشخص می گردد.
یک وکیل خوب اعم از اینکه در امور پرونده حصر وراثت باشد یا غیر از آن باید آشنایی کامل به قوانین عام و خاص داشته باشد و به طور کامل به رای وحدت رویه ای که صادر شده تسلط کافی داشته باشد تا بتواند بهترین روش و راهکار قانونی را برای موکل خویش انتخاب کند بعضی از وکلا متاسفانه فقط به فکر کسب درآمد هستند البته که کسب درآمد مهم است اما به چه قیمتی؟
یک وکیل خوب ابتدا باید بداند موکل خویش سخن درست می گوید سپس به دفاع از او و پیگیری پرونده وی بپردازد.
پاسخ به این سوال منفی است هر کسی می تواند امور پرونده انحصار وراثت را خودش بر عهده بگیرد اما این موضوع در مورد کسانی که در خارج از کشور هستند تفاوت دارد و این افراد می بایست در صورت عدم امکان حضور در ایران از وکیل انحصار وراثت استفاده کنند.
وقتی فردی فوت میکند در زمینه تقسیم اموال ممکن است بین خویشاوندان اختلافی باشد که با داشتن وکیل انحصار وراثت تا حدودی از تنش و مشکلات پیرامون این موضوع کاسته می شود.
بسیاری از کاربران می پرسند که ما باید گواهی انحصار وراثت را از کجا تهیه کنیم ،هر فردی باید به شورای حل اختلافی که آخرین اقامتگاه قانونی متوفی آنجا بوده مراجعه و درخواست گواهی انحصار را به آن جا بدهد.
مدت زمان خاصی در قانون برای دریافت گواهی انحصار وراثت مشخص نشده است اما چیزی که اهمیت دارد این است که اگر گواهی انحصار وراثت سریع اقدام شود و همینطور طرف یکسال اقدام به پرداخت مالیات بر ارث شود برای وراث از جهت پرداخت مالیات یکسری معافیت های در قانون در نظر گرفته شده که مالیات به آنها تعلق نمی گیرد مثلاً نسبت به دیون متوفی که از پرداخت مالیات بر اموال آن دیون کسر می شود .
عده ای می پرسند انحصار وراثت مادر به چه صورت است در پاسخ باید بگوییم پس از ارائه دادخواست گواهی انحصار وراثت وقتی از شورای حل اختلاف این گواهی صادر شود در همین گواهی نیز مشخص می شود سهم پسر دو برابر سهم دختر است .
اگر تمایل به داشتن وکیل داشته باشید می توانید با مراجعه به دفتر وکالت ما و ارائه مدارک موجود و ارائه وکالت نامه به ما برای اخذ گواهی محدود بعد از ۱۰روز و برای اخذ گواهی انحصار وراثت نا محدود بعد از ۴۰روز دوباره به ما مراجعه کنید یعنی همه اقدامات و استعلامات بدون حضور شما در اسرع وقت صفر تا صد توسط وکیل دفتر وکالت فانوس انجام می شود و حتی نگران تهیه استشهادیه نباشید.
یکی از مدارک لازم برای اخذ گواهی انحصار وراثت داشتن استشهادیه است که ۳نفر در دفترخانه حاضر شده و اعلام می نمایند که وراث متوفی این افراد هستند و امضاء می نمایند.
بله استشهادیه را ما تهیه می کنیم اما مبلغی به هزینه اصلی اضافه خواهد شد.
در خصوص اعتبار گواهی انحصار وراثت در قانون چیزی بیان نگردیده است فقط در مورد متوفیان قبل از سال ۹۵ اعلام شده که باید اظهارنامه گواهی مالیات بر ارث برای دریافت انحصار وراثت ارائه کنند اما برای متوفیان بعد از سال ۹۵ ارائه چنین گواهی الزامی نمی باشد.
عده ای از کاربران سوال می پرسند ما از شخصی طلبکار هستیم و او فوت شده و وراث او را نمی شناسیم یا اگر هم بشناسیم همکاری لازم انجام نمی گردد در پاسخ به این افراد می گوییم اصلا نگران نباشید زیرا با دریافت گواهی انحصار وراثت توسط وکیل انحصار وراثت در اسرع وقت با ذائقه مدارک و ادله خود می توانید به حقوق از بین رفته خود برسید.
در صورتیکه از متوفی وصیت نامه ای در اختیار باشد باید به دادخواست ضمیمه گردد از نظر قانونی هر کسی وصیت نامه ای از متوفی دارد باید در مدت ۳ماه به دادگاهی که آگهی انحصار وراثت را منتشر کرده تحویل دهد پس از گذشت این مدت هر وصیت نامه ای داده شود از درجه اعتبار ساقط است.
شخصی که تقاضای صدور گواهی انحصار وراثت را دارد باید شناسنامه خودش و کپی بقیه وراث و اشخاص و ذینفع را تهیه و به دادخواست خود ضمیمه کنید .تعیین وراث و سایر اشخاص ذی نفع حائز اهمیت بسیار می باشد چرا که اگر اسم شخصی عمدا حذف شود تبعات قانونی و کیفری خواهد داشت و طبق قانون چنین عملی در حکم کلاهبرداری است و مجازات آن بسیار سنگین است.
ارث به موت حقیقی یا به موت فرضی مورث تحقق پیدا می کند.
موت فرضی در برابر مرگ حقیقی به کار می رود و عبارت است از در نظر گرفتن و فرض کردن حالت مرگ طبق ماده 1020 قاون مدنی برای شخص زنده ای که متعاقب یک حادثه مانند جنگ یا غرق کشتی مدت ها غایب شود و از او خبری نرسد.
مالکیت ورثه نسبت به ترکه متوفی مستقر نمی شود مگر پس از ادای حقوق و دینی که به ترکه میت تعلق گرفته
حقوق و دیونی که به ترکه میت تعلق می گیرد و باید قبل از تقسیم آن ادا شود از قرار ذیل است:
حقوق مزبوره در ماده قبل باید به ترتیبی که در ماده مزبور مقرر است تادیه شود و مابقی اگر باشد بین وراث تقسیم گردد.
هرگاه ورثه نسبت به اعیان ترکه معاملاتی نمایند مادام که دیون متوفی تادیه نشده است معاملات مزبوره نافذ نبوده و دیان می توانند آن را برهم زنند.
1.طبق ماده 229 قانون امور حسبی : تصرفات ورثه در ترکه از قبیل فروش و صلح و هبه نافذ نیست مگر بعد از اجازه بستانکاران و یا اداءدیون پس اولا حکم عدم نفوذ ناظر به تصرفات ناقل عین است و تصرفات اداری مانند اجاره ؛عاریه؛ را در بر نمی گیرد ثانیاً پرداخت دین معامله را نافذ می کند .
2. بهم زدن معامله از سوی طلبکاران ناظر به صورت و ظاهر معامله است و گرنه معامله غیر نافذ تا تنفیذ نشود به مانند معامله باطل اثری ندارد.
3. متعاملین نمی توانند به عدم نفوذمعامله استناد کنند به همین دلیل گفته می شود که معامله بین دو طرف نافذ و در مقابل طلبکاران غیر قابل استناد است.
اموال غایب مفقود الاثر تقسیم نمی شود مگر بعد از ثبوت فوت او یا انقضای مدتی که عادتاً چنین شخصی زنده نمی ماند.
اگر تاریخ فوت اشخاصی که از یکدیگر ارث می برند مجهول و تقدم وتاخر هیچ یک معلوم نباشد اشخاص مزبور از یکدیگر ارث نمی برند مگر آنکه موت به سبب غرق یا هدم واقع شود که در این صورت از یکدیگر ارث می برند.
اگر اشخاصی که بین آنها توارث باشد بمیرند و تاریخ فوت یکی از آنها معلوم و دیگری از حیث تقدم و تاخر مجهول باشد فقط آنکه تاریخ فوتش مجهول است از آن دیگری ارث می برد.
شرط وراثت زنده بودن در حین فوت مورث است و اگر حملی باشد در صورتی ارث می برد که نطفه او حین الموت منعقد بوده و زنده هم متولد شود اگرچه فوراًپس از تولد بمیرد.
با شک در حیات حین ولادت حکم وراثت نمی شود: