وکیل تقسیم ترکه توضیح می دهد ،در صورت تعدد وراث هر یک از آنها می توانند با اعطای وکالت به وکیل تقسیم ترکه تقسیم سهم خود را از سهم سایرین از دادگاه بخواهد ، همچنین ولی ، وصی و قیم و امین غایب نیز حق درخواست تقسیم ترکه را دارند.
نکات مورد توجه وکیل تقسیم ترکه چه اموری هستند؟
وکیل تقسیم ترکه قبل از هر چیزی باید به موارد زیر توجه نماید .
گواهی انحصار وراثت
مهر و موم ماترک
یعنی قبل از تقسیم ترکه باید گواهی انحصار وراثت اخذ گردد سپس باید اموال مهر وموم شوند تا از هرگونه دخل و تصرفی در اموال متوفی جلوگیری به عمل آید .
مفهوم ترکه :
آنچه از متوفی به عنوان دارائی و مال و اموال و بدهی و دیون برای وراث به جا می ماند به نام ترکه از آن یاد می شود و منظور از ترکه دارایی مثبت و منفی می باشد .
منظور از دارایی مثبت چیست ؟
متوفی هم دارائی مثبت دارد هم منفی ، دارائی مثبت حقوق و امتیازاتی است که به وراث می رسد اما دارائی منفی شامل دیون و بدهکاری متوفی است که باید از ترکه پرداخت شود و به وراث نمی رسد،
وکیل انحصار وراثت :
یعنی ورثه تکلیفی به پرداخت آن از اموال خود ندارند بلکه باید از ترکه متوفی پرداخت کنند.
دیونی که قبل از تقسیم ترکه باید پرداخت شوند:
قبل از تقسیم اموال متوفی باید دیون او پرداخت شود :
وکیل تقسیم ترکه باید هزینه کفن و دفن و تجهیز و سایر هزینه های ضروری را پرداخت کند .
دیون وابسته به اعیان ترکه مانند دیون دارای وثیقه مقدم بر سایر دیون هستند که باید پرداخت شوند.
حقوق خدمه و کارگران
مطالبات اشخاص که مال آنها به عنوان ولایت یا قیمومت تحت اداره متوفی بوده است.
نفقه زن و مهریه
تحریر ماترک چیست؟
شورای حل اختلاف بنا به درخواست ورثه یا وکیل اقدام به تهیه فهرستی از دارائی متوفی می نماید که در این فهرست نام کلیه اموال اعم از منقول و غیر منقول و حقوق و مطالبات ،دیون متوفی درج می شود .
قبول یا رد ترکه:
وراث متوفی نسبت به ترکه متوفی ۳واکنش می توانند نشان دهند ؛ در حالت اول وراث ترکه را به صورت مطلق قبول می کنند.وحالت دوم وراث ترکه را به صورت تحریر شده قبول می نمایند. و در حالت سوم ترکه را اصلٱ نمی پذیرند و مسؤلیتی هم ندارند.
ماده ۲۲۴: اگر چیزی از ترکه در معرض تلف بوده یا حفظ آن محتاج هزینه ای باشد که متناسب با بهای آن نیست وارث می تواند آن را بفروشد،
وکیل مهر و موم و تحریر ترکه :
و این عمل قبول ضمنی ترکه محسوب نمی شود و همچنین در صورتی که برای هزینه کفن و دفن میت و هزینه های ضروری دیگر فروش قسمتی از ترکه لازم باشد این عمل قبول ضمنی ترکه محسوب نیست .
وکیل حصر وراثت، ستاری
ماده ۲۴۵: اگر وارثی قبل از قبول یا رد ترکه فوت کند ورثه آن وارث به جای او می توانند ترکه را قبول یا رد نمایند .
وکیل انحصار ورثه
ماده ۲۴۶: هرگاه بعضی از ورثه ترکه را قبول و بعضی رد نمایند ترکه باید تحریر شود و بعد از تحریر هم می توانند قبول یا رد نمایند.
ماده ۲۴۷: وارثی که ترکه را قبول کرده است ، مادامی که تصرف در ترکه نکرده می تواند رد نماید.
وکیل ستاری ، وکیل تقسیم اموال
ماده ۲۴۸: در صورتی که ورثه ترکه را قبول نمایند هر یک مسئول اداء تمام دیون به نسبت سهم خواهند بود مگر اینکه ثابت کنند دیون متوفی زاید بر ترکه بوده یا ثابت کنم که پس از فوت متوفی بدون تقصیر آنها تلف شده و باقی مانده ترکه برای پرداخت دیون کافی نیست که در این صورت نسبت به زائد از ترکه مسئول نخواهند بود .
تقسیم ترکه در مورد ورثه ای که جنین است چگونه است ؟
چنانچه جنین متعلق به میت ولی یا وصی نداشته باشد برای اداره سهم الارثی که به جنین می رسد باید امین یا وکیل تقسیم ترکه تعیین شود تا حق جنین از بین نرود.
مدارک مورد نیاز برای درخواست تقسیم ترکه :
گواهی حصر وراثت
کارت ملی و شناسنامه وراث
در صورت ناقص بودن مدارک تکلیف وراث چیست؟
نگران ناقص بودن مدارک نباشید زیرا همه مدارکی که ناقص هستند توسط وکیل تقسیم ترکه استعلام می گردند.
تقسیم ترکه در صورتی که متوفی دارای زوجه متعدد باشد :
اگر فرد فوت شده مرد باشد و بیش از یک زن دائم داشته باشد هر یک از زن ها می تواند از اموال متوفی درخواست تقسیم ترکه برای خود را داشته باشد .
رد ترکه :
ماده ۲۴۹: وارثی که ترکه را رد می کند باید کتبٱ یا شفاهٱ به دادگاه اطلاع بدهند ، اطلاع مزبور در دفتر مخصوصی ثبت خواهد شد این رد نباید معلق یا مشروط باشد.
وکیل تحریر ترکه :
ماده ۲۵۰: رد ترکه باید در مدت یک ماه از تاریخ اطلاع وارث به فوت مورث به عمل آید اگر در مدت نامبرده رد ترکه به عمل میآید در حکم قبول و مشمول ماده ۲۴۸خواهد بود.
وکیل انحصار وراثت در تهران و کرج :
ماده ۲۵۴: هرگاه تمام ورثه ترکه را رد نمایند در حکم ترکه متوفای بلاوارث بوده و مطابق مقررات فصل هشتم این باب رفتار می شود لیکن اگر از دیون متوفی زائدی بماند مال ورثه خواهد بود .
( دفتر وکالت و مشاوره حقوقی فانوس در خصوص تقسیم اموال برای هموطنان داخل و خارج از کشور آماده همکاری لازم می باشد . )