سوال بسیاری از کاربران این است که بعد از گرفتن انحصار وراثت چه باید کرد؟ در پاسخ به سوال این عزیزان باید بگوییم حالا که انحصار وراثت را اخذ کرده اید دو حالت وجود دارد یا بین وراث اختلاف است یا اختلافی وجود ندارد اگر اختلافی وجود ندارد که هیچ باید طبق سهم الارث که در گواهی انحصار وراثت مشخص شده است نسبت به تقسیم آن اقدام کنید،البته قبل از تقسیم یا فروش هر مالی ابتدا باید مالیات بر ارث آن اموال و پرداخت شود که در این خصوص اگر مشاوره یا نیاز به همکاری وکیل دادگستری داشته باشید می توانید با دفتر وکالت و مشاوره حقوقی فانوس در ارتباط باشید .
برگردیم به ادامه پاسخ سوال بالا ممکن است پس از انحصار وراثت اختلافی بین وراث در تقسیم اموال باشد که در این حالت با دادخواست تقسیم ترکه به دادگاه می توانید از دادگاه بخواهید که شما را در این موضوع کمک کند و تقسیم نامه صادر نماید.
اولین اقدام و مهم ترین اقدام حقوقی :
پس از گرفتن انحصار وراثت اولین و مهم ترین اقدام اخذ گواهی واریز مالیات بر ارث است یعنی وراث اقدام به پرداخت مالیات اموالی نمایند که از متوفا باقی مانده و وراث قصد تقسیم آن اموال را بین خودشان دارند .
برای اطلاعات بیشتر می توانید مقاله مالیات بر ارث را مطالعه نمایید .
اگر نیاز به دریافت مشاوره در خصوص پرداخت مالیات بر ارث دارید می توانید با دفتر وکالت و مشاوره فانوس در ارتباط باشید .
با توجه به اینکه انسان پس از فوت دیگر توانایی اداره اموال خود را ندارد لذا قانون گذار با وضع نهادی به نام تحریر ترکه سعی در حفظ و حراست از حقوق وراث نموده است و تحریر ترکه یک نوع عمل احتیاطی محسوب می شود و با هدف تعیین مقدار ترکه و بدهی یا دیون متوفی برای حفظ حقوق طلبکاران وراث متوفی اتخاذ می گردد.
از نظر اصطلاح حقوقی تحریر ترکه مجموعه اقداماتی است که در طی آن دارایی و دیون متوفی مشخص می گردد و از اموال شخص فوت شده محافظت به عمل آید و صورت برداری دقیق از ترکه با توصیف اموال و ارزیابی آن و مشخص کردن مطالبات و بدهی های متوفی می باشد.
۱) وراث متوفی
۲) وصی
۳) امین غایب و قیم محجور
۴) ذینفع یا دادستان یا مدیر ترکه
۱.طبقه اول همسر متوفی پدر و مادر فرزندان متوفی پدر نبود آنها نوه ها
۲.طبقه دوم پدربزرگ و مادربزرگ همسر متوفی برادران و خواهران متوفی
۳.طبقه سوم همسر متوفی عمو ،عمه،خاله،دایی متوفی پدر صورت نبود آنها فرزندان آنها
(بعد ازگرفتن انحصار وراثت چه باید کرد؟ )
۱) پدر و مادر ، اولاد ، اولاد اولاد
۲) اجداد و برادر و خواهر و اولاد آن ها
۳) اعمام و عمان و اخوال و حالات و اولاد آن ها
۱) زوجه ۲) زوج
(پدر و مادر ، فرزندان ، نوه ها ) اگر برای متوفی اولاد یا اولاد اولاد نباشد هر یک از پدر و مادر در صورت انفرادی تمام ارث را می برند ، اگر پدر و مادر متوفی هر دو زنده باشند مادر یک سوم و پدر دو سوم می برد اگر برای متوفی اولاد یا نوه از هر درجه که باشد موجود نباشد اگر پدر و مادر هر دو زنده باشند ولی مادر حاجب داشته باشد یک ششم از ترکه متعلق به مادر است ، منظور از حاجب یعنی شخصی از طبقات دیگر که میزان سهم الارث مادر را کمتر می نماید.
اگر دختر فرزند منحصر باشد به همراه پدر و مادر متوفی نصف ترکه را خواهد برد و مابقی با توجه به میزان سهم الارث پدر و مادر متوفی بین آنها تقسیم می شود ، اگر متوفی دو دختر یا بیش تر داشته باشد دختران دو سوم ترکه را به ارث می برند.
اگر فرزند متوفی پسر باشد چنانچه پسر منحصر یا متعدد باشد به همراه پدر و مادر متوفی همگی در طبقه اول قرار دارند ارث می برند به این صورت که سهم پدر و مادر متوفی یک سوم و مابقی به قرابت به فرزند پسر می رسد که به تساوی بین خودشان تقسیم می کنند در صورتی که متوفی هم فرزند پسر و هم دختر به همراه پدر و مادر داشته باشد سهم پدر و مادر یک سوم است و مابقی بین فرزند پسر دو برابر سهم دختر تقسیم می شود .
✓ گواهی فوت
✓ گواهی انحصار وراثت
✓ صورت تمام اموال متوفی
✓ مدارک شناسایی وراث
سوال بسیاری از افراد است که می گویند پس از اخذ گواهی انحصار وراثت چه باید بکنیم؟ در پاسخ به این عزیزان باید بگوییم باید با مراجعه به اداره مالیات نسبت به پرداخت مالیات بر ارث اقدام شود که برای اطلاعات بیشتر می توانید مقاله وکیل مالیات بر ارث را مطالعه بفرمایید.
پس از پرداخت مالیات بر ارث اموال اگر بین وراث اختلاف نباشد اقدام به تقسیم اموال می نمایند در غیر این صورت باید دادخواست تقسیم ترکه به دادگاه بدهند.
اگر در ضمن ترکه دفاتر بازرگانی باشد جاهای سفید آن با دو خط متقاطع پر می شود و اگر دفاتر مطابق قانون پلمپ شده باشد متصدی تحریر ترکه صفحات را امضا می نماید و اگر بین صفحه هوایی که نوشته شده جای سفید مانده باشد آن جا دو خط متقاطع کشیده می شود.
در مدتی که ترکه تحریر می شود تصرف در ترکه ممنوع است مگر تصرفاتی که برای اداره و حفظ ترکه لازم است.
عملیات اجرایی راجع به بدهی متوفی در صورت تحریر ترکه معلق می ماند.
مرور زمان نسبت به مطالبات متوفی در مدت تحریر ترکه جاری نمی شود.
دعاوی راجع به ترکه یا بدهی متوفی در مدت تحریر ترکه توقیف می شود ولی به درخواست مدعی ممکن است خواسته تامین شود.
منظور از مهر و موم ترکه یعنی حفظ و نگهداری اموال متوفی برای دوری از دخل و تصرفی وراث توسط مراجع قضایی صالح است ،مهر و موم ترکه به درخواست وراث، نمایندگان قانونی آنها ،طلبکار متوفی یا وصی صورت می پذیرد و فقط همین افراد نیز می توانند رفع مهر و موم ترکه را بخواهند.
تقسیم ترکه پس از انجام عملیات راجع به گواهی انحصار وراثت می باشد برای پایان دادن به حالت اشاعه ترکه و اموال لازم است که تقسیم انجام شود هدف از تقسیم ترکه مشخص کردن سهم هر یک از وراث است .
اگر در خصوص تقسیم ترکه اختلافی نباشد و با تراضی انجام شود و در مالکیت ماترک ادعایی نباشد یعنی نزاعی در این میان نباشد بر طبق ماده ۳۵۷ قانون امور حسبی دعوا غیر ترافعی است ،اما اگر در خصوص تقسیم ترکه مالکیت ترکه بین ورثه و میزان سهم هر یک درگیری باشد دعوا از حالت غیر ترافعی و به حالت ترافعی تبدیل می شود و دعوا در این خصوص مالی تلقی می شود و بر اساس ارزش املاک خواسته تقویم می گردد و تمبر مالیاتی ابطال می شود.
طبق ماده ۳۰۰ قانون امور حسبی: در صورت تعدد ورثه هر یک از آنها می توانند از دادگاه درخواست تقسیم سهم خود را از سهم سایر ورثه بخواهد.
برای انجام امور تقسیم ترکه دادگاهی که آخرین اقامتگاه متوفی در محل آن واقع شده است صلاحیت رسیدگی و انجام امور مربوطه را خواهد داشت.
طبق ماده ۳۰۱ قانون امور حسبی: ولی ، وصی، و قیمدهر وارثی که محجور باشد و امین غایب و جنین کسی که سهم الارث بعضی از ورثه به او منتقل شده و هم چنین موصی له و وصی راجع به موصی له در صورتی که وصیت به جزء مشاع شده است حق دادخواست تقسیم ترکه را دارد.
طبق ماده ۵۸۹قانون مدنی : هر شریک آلمالی حق دارد هر وقت بخواهد تقاضای تقسیم اموال مشترک را بنماید و مراحل تقسیم را طی کند.
در پاسخ به این سوال باید بگوییم هیچ نیازی به اعطای وکالت به یکی از ورثه نیست زیرا هر شخصی می تواند اقدام به دریافت انحصار وراثت نماید پس هر یک از وراث اگر بدانند از کدام شعبه شورای حل اختلاف آن گواهی اخذ شده می توانند با مراجعه به آن شعبه رونوشتی از گواهی صادر شده را نیز دریافت نمایند.
برای دریافت گواهی فوت یا گواهی انحصار وراثت هر یک از وراث می توانند به ترتیب با مراجعه به اداره ثبت احوال محل فوت متوفا یا شعبه شورای حل اختلافی که گواهی انحصار وراثت را صادر کرده است درخواست کپی برابر با اصل گواهی مذکور را مطالبه نماید و المثنی این مدارک صادر نمی شود بلکه کپی برابر با اصل با مهر شورا یا ثبت احوال تحویل هر یک از ذینفعان داده می شود.
در پاسخ به این سوال باید بگویم شاید نزد خود فکر کرده باشید این فرد شخصی است که یک موسسه حقوقی را تأسیس کرده و اطلاعات حقوقی کافی ندارد اما خیالتان را راحت کنیم وکیل دفتر وکالت و مشاوره حقوقی فانوس شخصی است که وکیل پایه یک دادگستری و پروانه تهران را دارد و شخصاً خودش پرونده ها را پیگیری می نماید نه اینکه مانند برخی از همکاران به وکلای کارآموز و آماتور بدهد و هر مدرکی که ناقص باشد از اداره ثبت احوال استعلام می نماید.
پاسخ به این سوال منفی است هیچ کسی به دلیل دیر گرفتن یا نگرفتن گواهی انحصار وراثت جریمه نخواهد شد اما طبق قانون اگر کسی قبل از تاریخ ۹۵/۱/۱ فوت کرده باشد و در مدت ۶ ماه اظهارنامه مالیاتی توسط وراث داده نشود مشمول کمی جریمه خواهد شد نه به این منظور که گواهی را نگرفته بلکه به این منظور که اگر فردی فوت شود و به او ظرف ۶ ماه اظهارنامه مالیاتی را بدهند قانون برای این افراد به عنوان تشویق وسایلی را لحاظ کرده است مثلاً اگر در مدت یک سال از تاریخ فوت اظهارنامه مالیات بر ارث ثبت شود مشمول بعضی معافیت ها و بخشودگی ها خواهند بود که در صورت اطلاعات بیش تر می توانید با دفتر وکالت و مشاوره فانوس در ارتباط باشید.
یکی از سوالات پر تکرار همین است برای حقوق و مستمری نیز دریافت انحصار وراثت الزامی است و اگر متوفا اموالی بالای ۵۰ میلیون نداشته باشد صرف گرفتن گواهی انحصار وراثت محدود کفایت می کند