برای دریافت حقوق بازنشستگی متوفی الزامی است که وراث آن مرحوم اقدام به اخذ گواهی انحصار وراثت نمایند
و هم چنین برای تقسیم اموال و ماترک متوفی قبل از هر اقدامی باید وراث گواهی انحصار وراثت را دریافت کنند .
وقتی برای تحریر ترکه نیز وراث باید ابتدا گواهی انحصار وراثت را اخذ کنند .
وراث متوفی برای دریافت گواهی انحصار وراثت ابتدا باید مدارک خود را تکمیل نمایند که این مدارک شامل ✓ گواهی فوت متوفی ✓ شناسنامه متوفی ✓ شناسنامه و کارت ملی وراث ✓ استشهادیه محلی ✓ عقدنامه متوفی ،سپس با تکمیل این مدارک باید به دفاتر خدمات الکترونیک مراجعه و در سامانه ثنا ثبت نام نمایند و بعد از ثبت دادخواست باید وراث با ارائه لیست اموال مالیات بر ارث را مشخص کنند.
اگر متوفی وصیت نامه رسمی داشته باشد باید برای دریافت گواهی انحصار وراثت ارائه شود ،منظور از وصیت نامه رسمی یعنی در دفترخانه ثبت و به امضای متوفی رسیده باشد.
مطالب بیشتر: وکیل انحصار وراثت در تهران
اگر یکی از مستمری بگیران فوت شود یا از شمول دریافت مستمری خارج گردد سهم سایر بازماندگان افزایش خواهد یافت.
پس از ثبت نام در سامانه ثنا در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یککدی به متقاضی داده می شود سپس دادخواست در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت می گردد و ارجاع به شعبه حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی می شود پس از ارائه دادخواست شورای حل اختلاف آخرین محل سکونت متوفی نسبت به انتشار آگهی حصر وراثت محدود یا نامحدود در روزنامه اقدام می نماید.
حقوق بازنشستگی متوفی پس از فوت او به بازماندگانش پرداخت می شود نحوه محاسبه میزان حقوق بازنشستگی بر اساس سال های پرداخت بیمه توسط متوفی تعیین می شود مثلٱ اگر متوفی ۳۰سال خدمت داشته باشد بازماندگان او به اندازه ۳۰روز از ماه حقوق می گیرند و منظور از حقوق ماهانه متوفی قبل از فوت میانگین حقوق ماهیانه ۲سالآخر قبل از فوت می باشد.
مطالب بیشتر: بهترین وکیل انحصار وراثت در تهران
✓فرم درخواست ورثه✓ گواهی فوت متوفی ✓ گواهی انحصار وراثت ✓ اصل و کپی مدارک شناسایی ✓اصل و کپی عقدنامه همسر متوفی ✓ گواهی اشتغال به تحصیل برای فرزندان پسر بالای ۱۸سال
اگر چه در بحث تقسیم ارث سهم پسر دو برابر دختر است اما در خصوص دریافت حقوق مستمری این گونه نمی باشد و سهم پسر از مستمری متوفی دقیقا به اندازه سهم دختر است.
شوهر متوفی اگر بیش از ۶۰ سال سن داشته باشد یا طبق نظر کمیسیون پزشکی از کارافتاده باشد هم چنین می بایست خودش مستمری جداگانه از سازمان تامین اجتماعی دریافت ننماید.
پدر و مادر دختری که فوت شده در صورتی که تحت تکفل وی بوده باشند ارث خواهند برد .هم چنین پدر باید بیش از ۶۰سال سن داشته و مادر بیش از ۵۵ سال سن داشته باشد.
مطالب بیشتر : تقسیم ارث بین وراث
وکیل انحصار وراثت حقوق بازنشستگی توضیح می دهد،بعد از دریافت گواهی فوت باید وراث یا وکیل انحصار وراثت آنها به همراه ۳ نفر به دفتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کنند در دفتر اسناد رسمی ۳شخص باید گواهی دهند که متوفی ورثه ای غیر از افرادی که نام آنها در استشهادیه ذکر شده ندارد.
بازماندگان متوفی دارای شرایط بیمه در یکی از حالات زیر مستمری مربوط به بازماندگان را دریافت خواهند کرد ؛
✓در صورتی که متوفی بازنشسته و دارای بیمه باشد.
✓در صورتی که فردی که بیمه شده است مستمری بگیر از کارافتادن باشد.
✓در صورتی که فوت بیمه شده ای که در ۱۰سال آخر زندگی خود حداقل حق بیمه یکسال کار را در آخرین سال زندگی خود پرداخت کرده باشد.
✓در صورت فوت بیمه شده ای که در ۱۰سال آخر حیات خود حداقل حق بیمه یک سال کار مشروط به اینکه ظرف آخرین سال حیات حق بیمه ۹۰روز کار را پرداخت کرده باشد.
قبلاً مستمری این افراد قطع می شد اما ظاهراً دطبق بخشنامه های جدید حتی اگر کسی ازدواج کند باز هم مستمری او قطع نمی شود.
وکیل انحصار وراثت حقوق بازنشستگی توضیح می دهد،اگر خانمی شغل خود را از دست بدهد و شوهر نداشته باشد در صورتی که مادر یا پدرش دارای حقوق بازنشستگی یا مستمری از کارافتادگی بوده و فوت کرده باشد می توانند برای دریافت مستمری بازماندگان اقدام کند و به نظر می رسد در این زمینه تفاوتی بین خانم مجرد و یا خانمی که همسرش فوت کرده یا از وی جدا شده باشد وجود ندارد .